De Hongaarse premier Viktor Orbán - Afbeelding: Shutterstock

De Hongaarse premier Viktor Orbán - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Viktor Orbán: “We houden het referendum omdat Brussel Hongarije aanviel”

Niels Geerinck

De Hongaarse premier Viktor Orbán was vrijdag te gast bij Kossuth Radio. Daar liet hij zicht strijdvaardig uit omtrent het referendum inzake de kinderbeschermingswet.

Orbán had een niet mis te verstane boodschap voor de Europese Unie. Volgens hem is het referendum de kans om een krachtig signaal te geven aan de EU en de Commissie. Hij duldt de inmenging van de Europese Commissie niet. “Volgens het EU-handvest behoren, net als bij het familierecht, vragen over de rechten van kinderen onder de nationale bevoegdheid”, zo sprak hij.

Chantage

Volgens de Hongaarse premier heeft Brussel Hongarije “aangevallen“. Het referendum is volgens Orbán nodig om tegengewicht te bieden tegen de haatcampagne die de EU is opgestart. “Ze chanteren en bedreigen ons; ze starten inbreukprocedures, stellen de betaling van fondsen die we verdienen uit”, zo vervolgt hij.

Hij voegt eraan toe dat de situatie prangend is, aangezien het over de bescherming van kinderen gaat. “Aangezien dit over onze kinderen gaat, gaat het over de toekomst van onze kinderen, we moeten niet toegeven”, aldus Orbán.

Hij roept alle Hongaren op om de regering te steunen in hun strijd tegen de EU. Wanneer het volk doormiddel van het referendum zich uitspreekt tegen Brussel, kunnen ze Brussel tegenhouden, zo klinkt het. Het is niet de eerste keer dat Hongarije voet bij stuk houdt. Dat deed het al eerder met een referendum over het migratenquotum, ook toen kreeg het land veel tegenstand te verduren vanuit Brussel.

“Kinderen zijn een andere zaak”

“De Europese Commissie is van mening dat scholen en openbaar onderwijs voorrang moeten krijgen op de rechten van ouders”, zo trok hij van leer. Volgens Orbán wil de Europese Commissie LGBTQ-activisten op scholen toelaten. De Hongaarse premier maakt zich sterk dat het voor Brussel niet gaat om de opvoeding van kinderen maar om de uitbreiding van “Europese idealen van vrijheid” naar “liberale mainstream om los te komen van geslacht”. De wet biedt de ouders dan ook de keuze om aan te geven of hun kinderen al dan niet over LGBTQ-gerelateerde zaken dienen te leren op school.

Volgens de premier denken de Hongaren niet zoals Brussel. “Hongaren geloven dat er volwassenen en kinderen zijn. Terwijl volwassenen vrij zijn om te doen wat ze willen binnen de grenzen van de wet, zijn kinderen een andere zaak.”, aldus Orbán.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

16 gedachten over “Viktor Orbán: “We houden het referendum omdat Brussel Hongarije aanviel””

  1. en maar blijven zielig doen over ’toekomst van kinderen’ en “recht op fondsen”…
    Dat recht komt NA de verplichtingen (ook al gaat het daar niet echt over, wel de connectie LGBT in de wet met pedofilie)

  2. Wie is er hier de zieligaard ? Een premier die opkomt voor wat de meerderheid van zijn land nastreeft of mensen zoals jij en de EU die hun gestoorde ideaalbeeld willen opleggen aan een ganse bevolking die die niet wil? 🤔

  3. pedofielen krijgen meer bescherming dan ouders die zelfs hun kinderen niet langer mogen berispen.Onderwijzend personeel moet opnieuw stren en rechtvaardig kunnen optreden tegen pesters en boelzoekers,en vooral als het om aangespoelden gaat die hier de baas aan het worden zijn.

  4. Buiten die marginale kleine LBTQ gemeenschap, en die mensen in hun ivoren toren denken er VEEL meer zoals orban…
    STOP met Kinderen te traumatiseren en als ze groot zijn kunnen ze zelf kiezen om toe te treden tot deze gemeenschap.

  5. u schrijft de ganse bevolking die het niet wil , niet gekeken naar de opkomst tegen het beleid dat hij wil invoeren , de bevolking wil dat niet je kan een deel van je eigen bevolking niet discrimineren omdat ze anders zijn dan jezelf , egoïstischer kan je niet zijn en ja men moet dit aankaarten we leven in 2021 en Europa moet één zijn maar geld ontvangen komende van de andere landen en de regels niet opvolgen kan ook niet we betalen niet mee aan discriminatie

  6. Hoog tijd tijd dat europa met zijn regelgevend gedoe gestopt word! Orban heeft 100% gelijk niet toe toe te geven aan dat “kinderlijke” EU-gedrag dat dan net nog die kinderen in gevaar brengt.
    Eens volwassen zullen die zelf wel uitmaken wat kan en niet kan. daar hebben ze geen “Timmermans” of Godbetert een “Verhodfstadt” voor nodig!

  7. Kinderen hebben het recht te weten dat, als ze zich anders voelen, ze zich niet hoeven te schamen.
    Met ouders a la Orban en Kevin die enkel wit/zwart denken, gaan ze die info niet krijgen. Dat creert trauma’s, niet omgekeerd

Plaats een reactie

Delen