Zuhal Demir (N-VA) - Foto: Photonews

Zuhal Demir (N-VA) - Foto: Photonews

Binnenland politiek

3M ontvang ingebrekestelling van Zuhal Demir

Niels Geerinck

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet dinsdag weten dat er deurwaarders richting de zetel van 3M in België werden gestuurd. De minister wil via die weg het bedrijf wijzen op de verantwoordelijkheid die het draagt voor de bodemvervuiling. Indien ze geen gehoor geven, zal Demir het bedrijf en bestuurders aanklagen.

De vestiging van 3M België kreeg dinsdagavond een deurwaarder over de vloer. Ook het hoofdkantoor in de Verenigde Staten en enkele individuele bestuurders wachtte hetzelfde bezoek. Ook de CEO van het bedrijf Michael Roman en medebestuurder Rebecca Teeters kregen een ingebrekestelling in de bus.

Bodemvervuiling

3M wordt aansprakelijk gehouden voor de bodemverontreiniging met het chemisch middel PFOS. Dit werd door het chemiebedrijf op de bedrijfssite opgeslagen. Vooral het gebied rondom de fabriek in Zwijndrecht werd zwaar getroffen. Uit bodemmetingen bleek dat er sprake is van bodemvervuiling tot op 3 kilometer diepte. Demir wil dat 3M de vergoeding voor de bodemsanering op zich neemt.

“Achterhouden van informatie”

Het bedrijf wordt ook verantwoordelijk gesteld voor het “achterhouden van informatie, het minimaliseren van de gezondheidsrisico’s en het beletten van regelgevende initiatieven.

Vorige week hield het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie waar ook een delegatie van het bedrijf aanwezig was. Die gingen slechts gering op de vragen van de parlementsleden in. Daarbij kwam aan het licht dat er ook onzuiver regenwater met PFOS en FBSA vervuiling in de Schelde werd geloosd. Hiervoor greep de milieu-inspectie in en legde het bedrijf al maatregelen op.

1 oktober

De centrale datum in het dossier rond 3M is volgens Demir 1 oktober. 3M moet tegen dan over de brug komen met drie m’s: middelen, manieren en meer informatie. We eisen dat ze haar verantwoordelijkheid neemt voor de opkuis van haar vervuiling én de financiering ervan.”, zo reageert ze.

Indien er tegen 1 oktober geen antwoord komt wil de minister het bedrijf en de bestuurders aanklagen. Zo overweegt ze een aanklacht op gronde van milieumisdrijven of onopzettelijke slagen en verwondingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “3M ontvang ingebrekestelling van Zuhal Demir”

Plaats een reactie

Delen