Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

AI-bot die ethisch advies geeft beschuldigd van racisme

Simon Segers

Ask Delphi is een AI-proefproject van het Allen Institute for AI dat moreel advies geeft. Mediabedrijf Futurism is van mening dat de bot “superracistisch” is op basis van de antwoorden op enkele provocerende vragen.

De website geeft zelf aan dat toepassing van de antwoorden op de vragen die gebruikers stellen niet altijd toepasbaar zullen zijn op mensen. “De output dient niet te worden gebruikt om mensen te adviseren, en is mogelijk aanstootgevend, problematisch of schadelijk. Deze resultaten zijn ook niet noodzakelijk een weerspiegeling van de visie van de makers en hun verbonden affiliaties.”

Futurism staaft de beschuldigingen van racisme met enkele voorbeelden. Zo gaf Ask Delphi te kennen dat een blanke man die ’s nacht op straat naar iemand toeloopt “ok is “, maar dat dit bij een zwarte man grond is voor bezorgdheid. De makers hebben ondertussen dit laatste antwoord aangepast. Wanneer men echter vraagt of “blanke mensen racistisch zijn” luidt het antwoord dat dit “onwaarschijnlijk” is. Racistische zwarte mensen zijn dan weer niet aan de orde volgens Ask Deplhi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “AI-bot die ethisch advies geeft beschuldigd van racisme”

  1. statistiekje bijhalen : étre agressé par un blanc est devenu une prérogative présidentielle . Indien AI werkt op basis van feiten , zullen de beroepsgediscrimineerden nog wel munutie vinden .

  2. Zo’n robot geeft gewoon de feiten weer op basis van de ingevoerde data…. Wanneer pakweg 70 % van de criminele feiten door ‘zwarte mannen’ gepleegd worden dan zal hij dat niet verbloemen…. Misschien moeten onze politici daar ook eens mee ophouden….

Plaats een reactie

Delen