De Universiteit van Rostosck (Shutterstock)

De Universiteit van Rostosck (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Universiteit deelt mensen op in rassen in naam van gelijkheid

Damien Segers

Een studie van het Instituut voor Mediaonderzoek van de Universiteit van Rostock over migranten op de Duitse televisie heeft tot verontwaardiging geleid. Omdat de makers mensen in een tabel rangschikten op grond van etnische kenmerken, oogstten zij beschuldigingen van racisme. Dit terwijl de studie als opzet had gelijkheid te promoten. Zo meldt het conservatieve Duitse weekblad Junge Freiheit.

Het indelen van een persoon op basis van twijfelachtige uiterlijke kenmerken is vanuit wetenschappelijk oogpunt volslagen onzin. Je kunt iemand niet bij een regio of etnische groep indelen op basis van de kleur van zijn huid, haar of ogen,” verklaarde cultureel antropoloog Susanne Schröter.

De studie werd verder “geconstrueerd, zonder wetenschappelijke basis, en politiek gezien niets meer dan een paternalistisch nieuw racisme” genoemd. De historicus Jörg Baberowski noemde de methodologie van de studie “discriminerend en racistisch“. Het doet hem denken “aan het donkerste tijdperk van de 20ste eeuw“. Hierbij verwijst de historicus naar de verregaande onderdrukking op basis van etnie en huidskleur onder het nationaalsocialisme.

Universiteit van Rostock verdedigt haar onderzoek

De universiteit heeft de studie gerechtvaardigd. “Met onze methode hebben wij voldaan aan de eis van anti-discriminatie-activisten om hun marginalisatie zichtbaar te maken. Omdat de discriminatie die zwarte mensen en mensen met een donkere huidskleur in het echte leven ervaren, juist bestaat uit het toeschrijven van het uiterlijk.”

De studie concludeert dat mensen met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd zijn in tv-programma’s. Zo heeft volgens het onderzoek elf procent van de hoofdpersonen een migratie-achtergrond, terwijl hun aandeel in de totale bevolking 26 procent bedraagt. Het is niet de eerste keer dat de universiteit in kwestie hamert op gelijkheid in haar studies. Zo uitten onderzoekers in 2020 kritiek uit op producties van Netflix, welke vrouwen als weinig divers zouden afbeelden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

8 gedachten over “Universiteit deelt mensen op in rassen in naam van gelijkheid”

  1. Etnisch profiteren mag wel.
    Etnisch profileren niet…

    In Den Haag gooiden ‘donker getinte’ jongeren een oude man voor de tram. De man overleefde dit niet.
    Iedere krant / medium noemt de ‘donker getinte’ in hun publicatie behalve de VeeRT…
    Vreemd ? Wereldvreemd !

  2. Moesten nu zoveel mogelijk jonge mensen, van allerlei kleur, koppels vormen en kinderen verwekken totdat iedereen eenzelfde kleurtje heeft? Dan stopt dat geleuter over racisme op basis van kleur. Komaan meisjes en jongens, er is werk aan de winkel!

Plaats een reactie

Delen