Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Binnenland politiek

Demir pleit voor afzwakking Belgisch CO2-doel

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil dat Europa de doelstellingen voor CO2-reductie herbekijkt. België moet tegen 2030 de uitstoot met 47 procent terugdringen, maar in Het Belang van Limburg pleit Demir voor een beter evenwicht tussen Oost- en West-Europa.

Met haar Fit for 55-plan, dat in juli werd voorgesteld, hoopt de Europese Commissie de CO2-uitstoot in de Europese Unie met 55 procent terug te dringen tegen 2030. De streefcijfers per lidstaat variëren echter sterk. Zo moet België een inspanning leveren van 47 procent, terwijl landen als Bulgarije (10 procent) en Roemenië (12,7 procent) veel minder moeten doen.

“Over die 47 procent moet nog onderhandeld worden. We vragen vanuit Vlaanderen om meer evenwicht binnen Europa. Het kan niet dat Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië tot 40 procentpunten minder moeten doen dan landen in West-Europa. Dat verschil krijg ik hier niet uitgelegd”, aldus Demir.

In een visienota van de Vlaamse regering staat te lezen dat Vlaanderen de transitie naar een klimaatneutraal Europa steun, maar dat de regio “niet blind mee stapt in de Fit for 55-voorstellen van de Europese Commissie”. Zo mag het pakket “niet leiden tot een verhoging van de belastingdruk of de energiefactuur in Vlaanderen” en moet “de concurrentiekracht van onze Vlaamse bedrijven en de koopkracht van de Vlaamse gezinnen gevrijwaard blijven”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen