Een metrostation in Lyon. Foto Shutterstock

Een metrostation in Lyon. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Almaci hekelt uitspraken van De Wever: “Van een retoriek waar ik zware problemen mee heb”

Anton Schelfaut

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft in De Afspraak op vrijdag gereageerd op de uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever aan het adres van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “De uitspraken van De Wever zijn van een retoriek waar ik echt zware problemen mee heb”, hekelt ze.

De Wever deed de gewraakte uitspraken in De Ochtend op Radio 1, waar hij reageerde op de brief van Engie Electrabel gericht aan premier Alexander De Croo (Open Vld). Daarbij kreeg Energieminister Van der Straeten een stevige veeg uit de pan. “Waar wordt Engie nu het rijkst van: van goedkope kernenergie blijven produceren, of van volgend jaar 200 miljoen subsidies van mevrouw Van der Straeten te tanken om zeer vuile gasenergie te produceren?”, vroeg De Wever zich hardop af.

“Engie heeft Win for Life gewonnen met die subsidies”, aldus nog de N-VA-voorzitter. “Van der Straeten heeft Engie eigenlijk omgekocht, ik heb er geen ander woord voor.”

“Problematisch taalgebruik”

Groen-voorzitter Almaci benadrukt in De Afspraak op vrijdag dat ze “zware problemen” heeft met de retoriek van De Wever. “Ik kan begrijpen dat het als conservatief, die 18 jaar aan de knoppen heeft gezeten, niet evident is om te zien dat een groene minister op een jaar tijd een dossier, dat jarenlang geblokkeerd was, heeft gedeblokkeerd”, aldus Almaci.

Verder wijst de groene politica erop dat N-VA in de vorige federale regering de grootste Vlaamse partij was. “Er was een MR-minister van Energie. De premier was van de MR. Zij hebben het steunmechanisme waarvan nu gebruik wordt gemaakt zelf geschreven. Zij hebben dat kamerbreed goedgekeurd met applaus van mevrouw Marie-Christine Marghem.”

“Meneer De Wever weet heel goed dat het een veiling was”, besluit Almaci. “Dus hij zou de feiten als historicus moeten kennen. Dus ofwel kent hij de geschiedenis van zijn eigen partij niet, ofwel is hij de pedalen kwijt. Ik vind dat soort taalgebruik problematisch.”

https://redactie.palnws.be/2021/12/bart-de-wever-n-va-haalt-uit-naar-van-der-straeten-ze-heeft-engie-omgekocht-ik-heb-er-geen-ander-woord-voor/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Almaci hekelt uitspraken van De Wever: “Van een retoriek waar ik zware problemen mee heb””

  1. Meycem betwist dus de feiten niet, wel het taalgebruik van Bart De Wever. Wil Meycem een uitleggen hoe je het noemt als Gazprom en Sibelgas klanten zijn van Tineke Van Meeheulen? Belangenvermenging? Os is dit ook problematisch taalgebruik?

  2. almaci wordt ronder en ronder en ze krimpt,dit ter zijde.Als je iemand in het water gooit die niet kan zwemmen dan spartelt hij op leven en dood om boven te blijven drijven,wel groen en de blauwe lilliputters zitten in de zelfde plas enze zullen samen ondergaan,in elkaars armen,asap

  3. Meyrem heeft gelijk. De retoriek trekt op niets. Inhoudelijk heeft Bart De Wever gelijk. Dus waarom provoceren via harde taal die gemakkelijk gecontesteerd kan worden en die alle aandacht weg leidt van de essentie? Bart is echt niet goed bezig. Hij wordt oud en moe vind ik. Je kan het hem moeilijk kwalijk nemen.

Plaats een reactie

Delen