Oud-president Georgië beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben

Oud-president Georgië beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben. Shutterstock

Cultuuroorlog

Republikeinse gouverneurs slaan terug met anti-woke wetgeving

Redactie PAL

Reeds enkele jaren is woke aan een duidelijke opmars bezig, een evolutie die het duidelijkst op te merken is in de Verenigde Staten. Toch is het niet al links-progressief wat de klok slaat. Veel Republikeinse staten vechten namelijk terug door wetgeving aan te nemen die de wokies in het gareel moet houden.

Vorige week werd in Florida de zogenaamde ‘Don’t Say Gay’-wet goedgekeurd. Op aansturen van de Republikeinse senator Joe Harding zal seksueel onderwijs vanaf de kleuterklas tot de leeftijd van 9 jaar verboden zijn. Ook Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, sprak zijn steun uit voor de wet. “Hoeveel ouders willen dat hun kinderen transgenderisme of iets anders in de klas krijgen?”, vroeg hij zich af.

Volgens Harding gaat de wet vooral over de manier waarop ouders inspraak horen te hebben in de seksuele ontwikkeling van hun kinderen.“De bedoeling van het wetsvoorstel is om ouders op de hoogte en betrokken te houden bij wat er gaande is bij de opvoeding van hun kind”, aldus de senator.

Maar tegenstanders zien dat anders. De wet zou namelijk een gevaar vormen voor het mentaal welzijn van holebikinderen. “De wetgever van de staat Florida speelt een gevaarlijk politiek spel met de gezondheid en veiligheid van LGBTQ+-kinderen”, klinkt het. “LGBTQ+-mensen verdienen het om moedig te bestaan, net als iedereen”, aldus Cathryn Oakley, woordvoerster van de actiegroep Human Rights Campaign.

Stop WOKE

De zogenaamde ‘Don’t Say Gay’-wet is niet de enige wettekst die recent werd aangenomen in Florida. Ook de ‘Stop the Wrongs to Our Kids and Employees’-wet (of in het kort, Stop WOKE) werd recent goedgekeurd. De bedoeling van de wet is om diversiteitstraining op scholen of in bedrijven aan banden te leggen. Hoewel het kabinet van de gouverneur zegt dat de wetgeving dergelijke trainingen niet verbiedt, zeggen tegenstanders dat ze het bijna onmogelijk maakt om ze te organiseren.

“Ik denk niet dat mensen begrijpen hoeveel gevolgen een wetsvoorstel als dit zal hebben. Ze denken aan klaslokalen, maar de waarheid is dat privébedrijven en bejaardentehuizen er de gevolgen van zullen ondervinden. Elke plek waar we diversiteits- en inclusietraining hebben ingebed, loopt gevaar”, stelt Brandon Wolff van de organisatie Equality Florida.

Sportwedstrijden voor transgenders

Een ander gevoelig onderwerp is de deelname van transgenders aan sportwedstrijden. Hoewel dit in Europa minder een probleem vormt, werd in de Verenigde Staten recent nog het verhaal gebracht van de transgender atleet Lia Thomas die superieur bleek in een zwemtoernooi voor vrouwen. Zo verpulverde Thomas het record op de 100 meter vrije slag. Ook de persoon die met zilver ging lopen, Iszac Henig, is een transgender. Volgens critici is het duidelijk dat de ongelofelijke inspanningen die vrouwen leveren om aan de top van hun discipline te raken, teniet worden gedaan door de deelname van transgenders.

De controverse heeft de gouverneur van Iowa ertoe aangezet om wetgeving aan te nemen die de deelname van transgenders aan sportwedstrijden aan banden legt. “Geen enkele hoeveelheid talent, training of inspanning kan de natuurlijke fysieke voordelen van mannen op vrouwen compenseren”, aldus gouverneur Kim Reynolds. “Dat is gewoon de realiteit van de menselijke biologie. Vrouwen dwingen tegen mannen te concurreren is het tegenovergestelde van inclusiviteit, en het is absoluut oneerlijk.”

(Lees verder onder de tweet.)

Zij was echter niet de eerste met die mening, want zo’n 10 andere Republikeinse staten namen al gelijkaardige wetgeving aan.

Critical race theory

De critical race theory komt vaak aan bod aan Amerikaanse universiteiten en stelt dat de maatschappij gebaseerd is op racistische structuren, waardoor ze dus institutioneel racistisch is. In de VS bieden minstens 236 instellingen een opleiding aan rond ‘antiracisme’, ‘gelijkheid’ en ‘verborgen bias’. Niet volledig onverwacht zorgt de theorie voor heel wat spanningen tussen Democraten en Republikeinen, die een fundamenteel andere visie hebben op de maatschappij.

Heel wat Republikeinse staten zijn dan ook wetgeving aan het doorvoeren om de critical race theory aan banden te leggen. Daarbij is het vooral de bedoeling dat kinderen er niet mee in aanraking komen op school, door te beperken hoe leerkrachten over racisme, seksisme en ongelijkheid mogen praten.

In totaal hebben al 15 staten dergelijke wetgeving aangenomen, en zo’n 14 andere staten zijn er momenteel over aan het debatteren. Bij wijze van voorbeeld kan gekeken worden naar Virginia, waar gouverneur Glenn Younkin op de eerste dag van zijn ambt een decreet ondertekende om “verdelende concepten, waaronder critical race theory” op scholen te verbieden. In Georgia werd expliciet het woord “indoctrinatie” gebruikt. Zo staat in de wet te lezen dat “geen lessen mochten gegeven worden die leerlingen indoctrineren of één ras of geaardheid boven de andere stellen”. Ten slotte besliste men in Alabama dat scholen geen les mogen geven over “concepten die schuld, blaam, de neiging anderen te onderdrukken, of de noodzaak schuld of angst te voelen toewijzen aan personen louter op grond van hun ras of geslacht”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Republikeinse gouverneurs slaan terug met anti-woke wetgeving”

  1. Ofwel ben je man ofwel vrouw. Al de andere denkbeeldige onzin is een kortsluiting in het koppeke en verdient opname in een instelling. Diegenen dat daar niet mee omkunnen dat die dan zichzelf maar terug naar de fabrikant sturen wegens een fabrikagefout.

  2. “Speelt een spel met het mentaal welzijn, de gezondheid en veiligheid van lgtbxyz-kinderen”
    Zouden die clubleden niet beter eerst zelf 2 x goed nadenken hoeveel druk op hun mentaal welzijn, hun gezondheid en veiligheid hun toekomstige kinderen gaan ondervinden?
    Misschien komen ze dan wel tot het besluit dat het eerlijker/fairder is om afstand te doen van hun (egoïstische) kinderwens…

Plaats een reactie

Delen