Illustratie (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Bijna helft van leerboeken wiskunde in Florida “te woke”

Redactie PAL

In de Amerikaanse staat Florida moeten boeken die gebruikt worden in scholen eerst goedgekeurd worden door het Ministerie van Onderwijs. Dat levert voor de leerboeken wiskunde blijkbaar wat problemen op, nu er heel wat als “te woke” worden aangemerkt.

Enkele weken geleden werd in Florida de zogenaamde ‘Don’t Say Gay’-wet goedgekeurd. Die wet legt het onderrichten van onderwerpen in de seksuele sfeer aan banden en was een initiatief van de republikeinse senator Joe Harding. Ook Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, steunde de wet. “Hoeveel ouders willen dat hun kinderen transgenderisme of iets anders in de klas krijgen?”, vroeg DeSantis zich af.

Daarnaast werd er ook al een wet goedgekeurd die het gebruik van de ‘critical race theory’ in scholen verbiedt. Die ‘critical race theory’ (CRT) beweert dat de maatschappij gebaseerd is op racistische structuren en dus inherent racistisch is. Volgens DeSantis wordt er in de Verenigde Staten al genoeg aandacht aan het verleden gegeven, en is het niet wijs om jonge kinderen te indoctrineren met het idee dat ze systematisch worden onderdrukt wegens hun huidskleur.

Woke wiskunde

Hoewel verwacht kon worden dat die wet voor problemen zou zorgen in de lessen geschiedenis, is en onverwachts gevolg van de nieuwe regels dat heel wat wiskunde boeken worden afgekeurd. Ongeveer 41 procent van die leerboeken zou namelijk CRT bevatten, wat niet door de beugel kan.

Zo zouden heel wat grafieken, die in de lessen statistiek gebruikt worden om voorbeelden te geven, toch verwijzen naar racisme, discriminatie en vooroordelen. Zo is er een grafiek die de politieke voorkeur van Amerikanen op een rijtje zet, waarna per kolom gezegd wordt hoe racistisch die groep is. Dat is niet wettelijk, waardoor de uitgevers deze voorbeelden moeten aanpassen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
4 gedachten over “Bijna helft van leerboeken wiskunde in Florida “te woke””

Plaats een reactie

Delen