Senate chairwoman Stephanie D'Hose pictured during a royal visit to the #NeverAlone Symposium organized by the Federal Interconvictional Dialogue (FIDIF), at the Senate, Tuesday 15 March 2022. FIDIF is organizing a symposium in the Senate with the theme 'Covid and confinement - How did the youth and seniors of our country experience confinement and to what extent is it that their spiritual and/or philosophical convictions were a source of inspiration?' BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Binnenland politiek

Senaat schrapt vergadering: niets om over te stemmen

Wannes Neukermans

Maandagmiddag besliste het bureau van de Senaat om de plenaire vergadering van 10 juni af te gelasten. Er zijn namelijk geen teksten om over te stemmen, een reden om samen te komen is er dus niet. Volgens Karl Vanlouwe (N-VA) stranden de dossiers in de commissies omdat het quorum om te stemmen niet gehaald wordt. “Er is sowieso twee weken later een nieuwe plenaire vergadering gepland. In onze Grondwet staat dat de Senaat een niet-permanent orgaan is. Wij komen enkel samen als er werk is”, reageert senaatvoorzitster Stephanie D’Hose (Open Vld).

Het is volgens Vanlouwe al de tweede keer dit jaar dat de plenaire vergadering geschrapt wordt, gewoon omdat er geen enkel agendapunt is. “Dit toont aan dat er geen interesse is in de Senaat, ook niet bij partijen die de Senaat willen behouden. Zij komen gewoon niet opdagen bij stemmingen in de commissies. Dat stelt de vraag naar de relevantie van de instelling”, aldus de N-VA’er.

“Komen enkel samen als er werk is”

“De eerstvolgende plenaire vergadering is uitgesteld omdat het parlementaire werk in de commissies nog volop gaande is”, bevestigt Stephanie D’Hose aan Belga. De voorzitster kaatst de bal ook meteen terug naar de N-VA: “Sommige dossiers zijn klaar voor stemming, daarvoor is een quorum nodig en het valt op dat N-VA en Vlaams Belang vaak afwezig zijn om dat quorum te behalen. Er is sowieso twee weken later een nieuwe plenaire vergadering gepland. In onze Grondwet staat dat de Senaat een niet-permanent orgaan is. Wij komen enkel samen als er werk is. Soms zijn er maandenlange hoorzittingen voor één dossier dat naar de plenaire gaat, omdat we hier grondig willen werken.”

Dat de werking van de Senaat zoals ze vandaag bestaat onder de loep genomen moet worden, vindt ook de senaatsvoorzitster. “Ik zeg dat al lang en het staat ook in het regeerakkoord. Daarom heeft de Gemengde Commissie voor de Evaluatie van de Staatshervormingen zich op mijn initiatief daarover gebogen.”

https://redactie.palnws.be/2022/03/in-de-kijker-stephanie-dhose/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Senaat schrapt vergadering: niets om over te stemmen”

  1. Als ze enkel samen komen “als er werk is”, worden ze dan ook enkel betaald als er werk is, of zien ze dat anders en blijven ze hun volle pree trekken terwijl ze geen kloten uitvoeren?

Plaats een reactie

Delen