Martha Balthazar (Bron: Facebook)

Cultuuroorlog

Theatermaakster Martha Balthazar: “Door boeken zoals Pippi Langkous kreeg ik racistische denkbeelden binnen”

Redactie PAL

Theatermaakster Martha Balthazar, dochter van de Vlaamse regisseur Nick Balthazar, stelt in een interview met Knack dat ze opgroeide in een racistische samenleving. Daarnaast vindt ze ook dat boeken zoals die van Pippi Langkous moeten herschreven worden, om er zo de racistische zaken uit te halen.

Enkele maanden geleden schreef Martha Balthazar in het tijdschrift Sampol een open brief naar haar eigen grootvader, die hoogleraar en gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen is geweest. Daarin schreef ze dat haar grootvader bang is voor woke, waarna ze hem verweet “de retoriek van extreemrechts over te nemen.” Naar eigen zeggen had haar grootvader daar echter geen problemen mee, al is Balthazar wel scherp. “Hij zal nooit van zichzelf zeggen dat hij een racist is, maar ik ging al lezend beseffen dat ik opgegroeid ben in een racistische samenleving”, stelt de theatermaakster. “Ik heb denkbeelden geïnternaliseerd, al is dat geen zelfhaat maar een kritische reflectie.”

Pippi Langkous

In een reactie op haar brief gaf haar grootvader aan dat hij bang is voor woke omdat de beweging een totalitair kantje begint te krijgen. “De morele en ideologische argumenten van woke houden te weinig rekening met historische context”, zei hij daarover. Bij wijze van voorbeeld verwees hij naar Pippi Langkous, waar controverse was ontstaan over het woord ‘negerkoning’ in één van de boeken. Hij vindt het echter geen goed idee om die woorden uit boeken te gaan verwijderen.

Daar is zijn kleindochter het echter niet mee eens. “Ik was een grote fan, maar als ik die boeken nu lees denk ik: what the fuck? Heb ik dat allemaal gelezen? Het kan niet anders dan dat ik via die boeken racistische denkbeelden binnen kreeg”, stelt Balthazar. “Daarom zeg ik niet dat die boeken de vuilbak in moeten, maar ze kunnen perfect bestaan zonder dat woord. Moeten boeken niet meegroeien met hun tijd?”, vraag ze zich af.

Niet woke

De vaststelling dat het censureren van boeken omdat de inhoud bepaalde mensen kan kwetsen wel erg woke is, vindt Balthazar “bullshit”. Volgens haar werden die boeken namelijk geschreven door winnaars en onderdrukkers. “Is het geen goed idee om het eens van de andere kant te bekijken? De kant van de onderdrukten?”, stelt ze.

Er is volgens haar dan ook absoluut geen sprake van het feit dat de slinger zou zijn doorgeslagen en dat een hele kleine woke minderheid vandaag disproportioneel veel te zeggen heeft. “Hebt je al eens goed rondgekeken? Verreweg de meeste werkgevers zijn witte mannen. Ik heb niet de behoefte om ze daarvoor te straffen. Maar het idee dat de slinger doorslaat? Not really”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




99 gedachten over “Theatermaakster Martha Balthazar: “Door boeken zoals Pippi Langkous kreeg ik racistische denkbeelden binnen””

  1. 1984. De wereld herschrijven in functie van wat de dictators vinden wat de waarheid is. Deze jongedame moet zichzelf eerst herschrijven. Een gepriviligieerde gesubsidieerde nietsnut in onze maatschappij.

  2. Steekt dat achterlijk wijf eens in psychiatrie met haar achterlijk gezeik, gvd, moet nu iedereen die denkt dat ze iets waard is in de belangstelling moet komen om even mee op te golven te moeten surfen van het huidige woke-isme. Stomme trut, hang jezelf even aan een een boom en hou je debiele commentaar voor jezelf, loser.

  3. “Verreweg de meeste werkgevers zijn witte mannen.” Ja zeg, en de meesten spreken Nederlands, stel je voor. Wat een omhooggevallen domme trees die dan nog denkt dat de meridiaan van Greenwich door haar gat loopt.

  4. Wat met ‘De negerhut van Oom Tom? Ombenoemen tot ‘Het onwitte landhuis (hut klinkt zo primitief) van Oom Tom’? Dat mens is zo wokegedrogeerd dat het geen zin meer heeft met haar in discussie te gaan. Als ze consequent is moet ze met haar medeculturo’s niet langer subsidies willen aanvaarden van witmensen. Het besef dat haar grootvader als hoogleraar en historicus weet waar hij het over heeft dringt tot haar wokedoordrenkte hersenen niet meer door, overtuigd als ze is in een racistisch nest te zijn opgegroeid.
    Wat aan ‘onze’ culturo’s schort is dat ze naast onbegrensde hoogmoed ook nog over een zee van vrije tijd beschikken om hun onkunde en onnozelheid ten gehore te brengen.

  5. Natuurlijk heeft een kleine woke minderheid disproportioneel veel tam tam. En wat die meerderheid witte mannen betreft, we zijn toch een land waarin de mensen normaal gezien van nature uit blank geboren worden. Ik weet trouwens ook niet of het woord “negerkoning” destijds neerbuigend is gebruikt, dat maakt de woke gemeenschap er nu zelf van.

  6. Welk boek kan ik dit dom wicht aan raden om eens te lezen? Ik dacht zo even aan de barbaarse koran die in 2/24 oproept om ongelovigen te doden en jawel, ze doen het nog ook die islaMIETJES, op 9/11/2001 hebben ze in New York 4000 mensen vermoord. Beter nog, dit boek word TOTAAL tegen mijn wil gesubsidieerd door een extreem link(s)e bart SSomers uit Mechelen. Zou dit domp wicht zich daar dan niet schuldig over voelen?

  7. ““Hebt je al eens goed rondgekeken? Verreweg de meeste werkgevers in Afrika zijn zwarte mannen”wat een kakelende hersenloze kip is me dat?EN HIER in EUROPA “Hebt je al eens goed rondgekeken? Verreweg de meeste werkgevers zijn WITTE MANNEN ook juist.

  8. Zalig de armen van geest, want ze zullen God zien. Ik heb medelijden met dat kind , dat in de belangstelling wil komen. Ik ga onbeleefd worden: Zii kan mijn kloten kussen 🤮

  9. Niet-racisten die niet-racisten beschuldigen van racisme. ’t Is ver gekomen.
    Draait haar winkel niet goed dat ze op deze manier de aandacht zoekt?
    Jaloers op het succes van (groot)vader?

    Juffrouw, als u denkt racistische denkbeelden te hebben binnengekregen, heeft u zich dan al eens afgevraagd of uw ontvanger nog wel goed werkt?
    Of u de boodschap niet (moedwillig) verkeerd capteert?

  10. Hahaha, gehersenspoeld door PoCo-propaganda over gebakken luchtkasteel “racisme”(sic) dat zijn leuke dingen voor Linkse seuten uit die volkomen over- gesubsidieerde “artistieke”(sic) kliek. Fantaseer gerust verder want dergelijke masochistische Oikofobie is immers troef bij Links. Waar sommigen zich toch kunnen mee amuseren, weliswaar overdreven gesponsord door subsidies uit ONS belastinggeld.

  11. Die seut heeft niet de behoefte werkgevers te straffen omdat zij “witte”(sic) mannen zijn ! Op basis van welke imaginaire autoriteit waant dat seuteke dat dan wel te kunnen ? De meeste werkgevers zijn “blanke” geen “witte” mannen, geen albino’s of sneeuwmannen, waar haalt dat seuteke het toch ? Zou zij beschaamd zijn omdat ze verwekt werd door blanke ouders aan de kleur van haar vel te zien ? Oikofobie lijkt wel troef bij PoCo-Links gehersenspoelden. Wie geen verschil zou zien tussen “blank” en “wit” wegens woke geïndoctrineerd, die legge eens zijn/haar hand op een wit blad papier ter empirische constatatie van het kleur verschil tussen “blank” en “wit”.

  12. Arm meisje! Waarom hier nog blijven in deze achterlijke racistische samenleving. Vertrek aub voor u er echt ziek van wordt…naar Afghanistan bijvoorbeeld daar zijn nog heel veel onderdrukten en daar mogen boeken al zonder woorden. Dus daaag, het ga je goed ginder.

  13. Ik ben ook racistisch opgevoed, ik heb liever een relatie met een vrouw van mijn ras zodat mijn kinderen zoveel mogelijk op mij lijken. Dat kwam niet van Pipi Langkous maar van het interview van Mohammed Ali. Je kan het zelf opzoeken onder het fragment “Mohammed Ali blue birds”. Zie je? heel de wereld is al 150000 jaar racistisch, het is enkel een fractie van mensen die zichzelf haten want het studiopubliek klapte voor Ali en zijn racisme. Psychologen en psychiaters zijn overweldigend links Liesbeth, wij kunnen er niks aan doen dat ze misbruik maken van een emotionele verbinding met hun patiënten. Ik erken dat het in uw links milleu schering en inslag is, maar je hoeft dat niet te projecteren op rechtse mannen. Elke keer je spreekt komt er een nieuw links probleem boven drijven.

  14. Als men hier van links naar rechts met modder naar elkaar gaat gooien ben ik hier weg, want mijn niveau laat hier geen links gezwam meer toe. Negeer zulke achterlijke Liesbeths en geef ze geen munitie.

  15. Citaat van dit woke-geval: “…Moeten boeken niet meegroeien met hun tijd?”, vraag ze zich af.” Juist ja, Marthake, gaat dat eens vertellen aan de lieverdjes van de islam, de jongste van alle wereldreligies en die ontstond in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Veel succes ermee!

  16. Het 99999999999999999999999999999999999999999999999999999999-ste bewijs dat “woke” een recent opgedoken pathologie is waar geen kruid tegen gewassen is maar een pint H2S04 toch soelaas kan brengen voor de betrokken patient.

  17. Overigens veranderde een redacteur hier ooit een reactie van mij, hij zette ‘het N-woord’ in de plaats van neger. Maar het was een Limburger, misschien uit de mijnen, onder de grond ziet iedereen zwart. Rasaanduidingen komen eerder uit de landbouw dan uit de industrie. Het is ‘Limousin’ en niet ‘roodbruine koe’ om gevoeligheden te vermijden. En ook niet het
    ‘L-woord’. Hoewel, er bestaat ook ‘de roodbonte’. In ieder geval is er veel twijfel over het taalgebruik, en enkele boeren recupereren zoals die Balthazar en het Belang probeerden te doen is in de mode en ook gemakkelijker dan zelf om vijf uur opstaan, maar het levert weinig stemmen op dus uiteindelijk gaan ze zich naar Amerika schikken.

  18. Ik stel voor dat diegene die al die films en boeken racistisch vinden dat ze er zelf een betere schrijven af maken. Maar waarschijnlijk is wat kakelen gemakkelijker dan een meesterwerk afleveren

  19. Het niveau van vele reacties is van een zeer laag niveau, een nieuws site als PALnws onwaardig. Als dit her niveau is van de lezers van deze site die zijn oorsprong heeft in t’Pallieterke dan denk ik dat de stichter van ’tPallierkeBruno DEWINTER en zijn opvolger Jan Nuyts zich in hun graf omdraaien; Misschien kan de redactie van de site er iets aan doen om het niveau op te krikken.
    Men kan het oneens zijn met bepaalde zaken maar laat de reacties beleefd en vooral beschaafd blijven.

  20. De grootvader was een aimabel socialist (nu dus een racist), Nick een notoire mafketel die met honderden andere mafketels op het strand ging springen (iets met het klimaat), en als je denkt dat het niet erger meer kan, is er die toverkol die de krankzinnigheid tot grote hoogten opvoert en Pippi, het kind der kinderen, schoffeert met onnozele adolescentenpraat. Ik denk dat ze zich verveelt zoals vele postmoderne, in weelde grootgebrachte verwende oenen. Laat ze in Oekraïne gaan vechten, dan kan ze volwassen worden.

  21. Misschien alle subsidies van dat hautaine artistieke volkje eens afnemen,zodat ze óók moeten gaan werken bij een witte man om mee te betalen voor het ‘win for life’ ticket voor al die gekleurde medemensen die hier nog nooit een klop gedaan hebben en ook nooit zullen doen.

  22. Beste mevrouw Martha, zelf heb ik als technisch-vakkundige onder verschillende zwarte chefs mogen werken. Ach, die zijn niet zo anders dan witte chefs hoor. Die hebben ook altijd gelijk en krijgen graag hun zin. Dus waar zit het verschil tussen zwarte & witte chefs, of omgekeerd. Wel heb ik op mijn tong moeten bijten toen in Ivoorkust mijn chef glorieus verklaarde ‘Afrika is het rijkste continent, wij hebben alles : mineralen, hydro-energie, gas en olie, hout, een jonge bevolking etc..’ dat gesprek was er in 1998 dus 34 jaar nadat Frankrijk, een goed gestructureerd land met een optimale infrastructuur aan de lokalen had overgedragen. Ik was daar toen om de ondertussen verloederde infrastructuur mee terug op te lappen. Enfin, op de wat snoeverige uitlating van mijn zwarte patron, durfde ik niet te repliceren : ‘ Eh bien chef, qu’est-ce que vous y en avait fait – wat heb je er mee gedaan ?’ Had ik dát geantwoord, dan had ik direct een retourtje België gekregen. Daarom heb ik de baas maar gelijk gegeven en gezegd : ‘Ah Oui chef, bien sûr Chef.’ Dat is een antwoord waarmee je bij witte of bij zwarte cheffen je postje houd.

  23. Helaas, of gelukkig, leeft dit onderwerp onder de bevolking (van palnws), met 99% negatieve reacties tot gevolg. Neen, juffrouw Martha, U heeft, en krijgt, géén gelijk.
    U kreeg racistische denkbeelden binnen, zoals Don Quichote er binnenkreeg van windmolens. U ziet vijanden waar er geen zijn.
    U hebt hulp nodig.

  24. Martha Balthazar, ben jij wel van deze wereld??? Ik heb het echt gehad met personen zoals jij die de eigen bevolking graag op stang jaagt om wat eigen publiciteit te hebben. Een Zuid-Afrikaanse heeft mij een paar jaar geleden van Facebook laten verwijderen omdat ik het woord “Neger” had gebruikt. Ik ben 67jaar en ben opgegroeid met “sparen voor de negerkes”! En met die benaming is niks verkeerd! In Gods naam wat een miereneukers zijn jullie nu allemaal geworden? Ik woon wel in België he, al zou men dat niet meer zeggen als ik naar de reclame op tv zie dan zitten we precies in de Congo! Als het zo zit word ik ook gediscrimineerd want ik ben geen witte maar een BLANKE!!!

Plaats een reactie

Delen