Bart De Wever en Tom Van Grieken na de vorige verkiezingen (foto: Belga)

Binnenland politiek

Vraag van de Week: Moeten N-VA en Vlaams Belang vanuit het Vlaams Parlement soevereiniteit uitroepen?

Wannes Neukermans

Indien de meest recente Grote Peiling het verkiezingsresultaat van 2024 voorspelt, behalen de N-VA en het Vlaams Belang samen een meerderheid van de zetels in het Vlaams Parlement. Het is nog uiterst onzeker dat beide partijen dan samen de Vlaamse Regering zouden vormen, maar VB-voorzitter Tom Van Grieken gaf wel al aan een eenzijdige soevereiniteitsverklaring te willen doen in dat geval. Moet de N-VA mee in dat verhaal stappen, of moet de partij van Bart De Wever inzetten op een akkoord over een nieuwe staatshervorming met de Franstalige partijen?

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil inzetten op een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit het Vlaams Parlement. “Maar ik laat die intreden in 2029. Dan zeggen we aan de Franstaligen: ofwel gaan we aan tafel zitten om te praten, ofwel gaan we in 2029 onze eigen weg”, vertelde hij. Critici beweren echter dat de chaos dan compleet zou zijn, aangezien Wallonië hier niet zomaar mee akkoord zou gaan. Ook internationale organisaties, de EU en dergelijke zouden niet zomaar akkoord gaan met een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring.

Confederalisme

De N-VA is geen voorstander van een dergelijke eenzijdige soevereiniteitsverklaring. De partij van Bart De Wever ziet zichzelf eerder een akkoord sluiten met Franstalige partijen als de PS om het confederalisme er door te krijgen. In een dergelijke staatsstructuur zouden de meeste bevoegdheden bij de regio’s liggen. Het Belgische, federale niveau wordt op die manier uitgehold. Maar of het evident zal worden om een staatshervorming te onderhandelen met bijvoorbeeld de PS, is niet duidelijk. Voorzitter Paul Magnette sprak zich daar afgelopen weekend over uit: Een staatshervorming in 2024 is noodzakelijk noch wenselijk.”

Wat vindt u? Moet de onafhankelijkheid uitgeroepen worden vanuit het Vlaams Parlement, of is het zinvoller om een communautair akkoord te sluiten met Franstalig België?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

45 gedachten over “Vraag van de Week: Moeten N-VA en Vlaams Belang vanuit het Vlaams Parlement soevereiniteit uitroepen?”

 1. Hoe kun je onderhandelen, terwijl je weet dat de Vlaamse zakkenvullersbende BLD/CDnV, groen en Vooruit en zelfs PVDA staan te springen om hun ziel te verkopen om er toch maar bij te zijn???

 2. Wat bezielt een verstandig man als BDW,alhoewel ik daaraan sterk begin te twijfelen,om Vlaanderen te verkwanselen voor zilverlingen of is het echt zijn (natte)droom dat we aansluiten bij Nederland?Bij een eventuele Vlaamse onafhankelijkheid zou de EU en dergelijke bezwaar maken?Merkwaardig dat de EU en dergelijke geen bezwaar maakt mocht Schotland dit wel doen?De EU hanteert twee maten en gewichten want de onafhankelijksverklaring van Catalonië beschouwden ze als een interne Spaanse aangelegenheid.

 3. Vlaanderen wordt meegesleurd in de Belgische zelfvernietiging. Het geld MOET blijven komen en de Waalse communisten gaan naar 20%. Oplopende staatsschuld, inflatie, te hoge loonkosten en toenemende multiculturele ontsporing. Parallel daaraan zal het federale niveau alles barricaderen. Ondemocratische grendels en pariteiten zullen de Vlaamse democratie trachten uit te schakelen. Uitroepen van de soevereiniteit is de enige uitweg.

 4. Bart De Wever zal uitvoeren wat hem, door het Kabinet van De Koning, via marionet de Fluppe, tijdens de Koninklijke Audiënties, werd opgedragen, nl.: het saboteren van een Vlaamse Frontvorming. Bartje wil niet dat één van zijn tanden, in de toekomst, met veel tralala, aan één van zijn nazaten, op een schaaltje, wordt gepresenteerd. Bovendien is De Wever een ego-tripper én machtswellusteling, die nooit de tweede viool zal willen spelen onder Tom Van Grieken. De Wever wordt zo, stilletjes aan, het symbool van het ergste wat Vlaanderen kon overkomen.

 5. Wie nu nog steeds denkt dat België een democratie is, en, bijgevolg, hoopt op een democratische oplossing voor een Vlaamse zelfbeschikking, zit aan de snuif of heeft een koppel chromosomen te veel.

 6. Neen, de Nederlandstalige Belgen die met 60% van de bevolking de grootste ethnie uitmaken, en 80% van het geld binnen brengen, moeten zich NIET werom terug trekken. Wij nederlandstaligen moeten België besturen. Dat is het meest logische en ook de enige manier waarop dit land kan gered worden : we moeten zelf de portmonai bij houden !

 7. Dat de EU niet akkoord zou zijn vind ik eerder een voordeel dan een nadeel. Zijn we behalve van de Walen meteen ook van die woke parasietenclub verlost. We kunnen dan een vrijhandelszone aangaan met de Britten, die al veel vroeger hun conclusies getrokken hebben en ook de daad bij het woord gevoegd hebben. Wij Vlamingen kunnen aan hen een voorbeeld nemen. Er werden allerlei zware economische doemscenario’s voorspeld als de Britten de EUssr zouden verlaten maar op wat akkefietjes na is daar niks van uitgekomen. Zo zal het met de Vlaamse onafhankelijkheid ook gaan. Vijf minuten politieke moed, meer is er niet nodig.

 8. Ik ga bewust niet stemmen aangezien ik vind dat men geen conferderalisme van Franse kant moet verwachten. VB zou het Confederalisme een kans moet geven want dit gaat enkel van Vlaamse kant komen. Werk eerst vanuit Conferderalisme stapsgewijs naar verandering.
  Vlaamse onafhankelijkheid gaat nu gewoon niet lukken, dit gaat door niemand serieus genomen worden.
  VB zou hier een lange termijn visie moeten hanteren.
  Eerst conferderalisme, en indien de Vlaming dit wilt, Vlaamse onafhankelijkheid.
  Dit is een veel realistischer scenario denk ik dan.

 9. Ik kan niet stemmen omdat in niet geregistreerd ben, maar om te registreren moet je je bekendmaken wie je bent en dat kan ik niet. Vandaar dit bericht om maar even te melden dat ik kies voor een eenzijdige soevereiniteitsverklaring !

 10. Ok, Vlaanderen verklaart zich onafhankelijk! En dan? Ik vind het systeem zoals het nu (niet) werkt, onrechtvaardig voor Vlaanderen en de Vlamingen, maar ik ben bang voor Catalaanse toestanden. Als ze voor één rechtse militair het leger inschakelen, met nog Duitsers en Nlers er bij, dan zal dat zeker ingezet worden indien Vlaanderen zich onafhankelijk verklaart. Met Vlaamse ministers en kamerleden in de gevangenis, zijn we ook niet geholpen. Misschien zijn er andere manieren om Wallonië onder druk te zetten, obstructie voeren tegen alles wat in het voordeel van Wallonië is, een mars naar Namen of Bergen, … En het Vlaams Belang met hun grote woorden, de top weet ook wel dat ze in een regering constant zullen tegengewerkt worden: door justitie, door belangengroepen, door ambtenaren. Kijk maar wat er nu met Beke gebeurt en nee, ik ben geen fan van hem.

 11. Als BDW het meent met de 1°paragraaf van de eigen N-VA-statuten moet hij dit mee goedkeuren. 80% van de N-VA-leden is tegen het cordon en verkiest VB boven de PS, die hij enkele jaren geleden nog bestreed als het ergste kwaad.

 12. Ja en tegelijkertijd de Vlaamse enkel-richting “solidariteit”(sic) geldtransfer kraan naar de Derde Wereld der hangmathangers over de taalgrens eindelijk dichtdraaien.

 13. Onderhandelen? Wie daar nog in gelooft droomt graag. Maar eerst een meerderheid en daarna nog N-VA en Vlaams Belang die samen overeenkomen ….. dat zou wel eens een leuke droom kunnen blijven. Spijtig.

 14. Nee, ik log niet in om te kunnen stemmen.
  Het antwoord ligt hier voor de hand: een éénzijdige onafhankelijkheidsverklaring is de enige oplossing. Al de rest is al een paar keer uitgeprobeerd, en dat is telkens opnieuw uitgedraaid op een fiasco voor Vlaanderen.

 15. Als het VB al uit het cordon sanitair kan gehaald worden, is een groot stuk van het politieke machtsonevenwicht dat België nu helaas is, al rechtgezet. Zoals het nu is kan rechts & Vlaams nooit zijn electoraal gewicht laten gelden.

 16. Zolang NVA in dezelfde recepten blijft geloven (onderhandelen met de PS) blijven we rondjes draaien. Het ontbreekt Vlaanderen aan politieke moed en WalloBrux aan eerlijke politiekers om het probleem van de werkloosheid en de corruptie (la Belgique à papa) in die regio’s aan te pakken. De PS zal trouwens ook nooit goedvinden dat de transferts voledig opdrogen.

 17. Met franstaligen kan je alleen maar “onderhandelen” als ze onder extreme druk staan.
  Door hun financiële toestand en met een souvereiniteitsverklaring is dat het geval.
  Vlaanderen heeft genoeg argumenten om de EU te overtuigen.
  De Walen hebben dan weer Macron (als die er dan nog is…)
  Maar verder doen op deze manier is echt geen optie!

 18. De Vraag van de Week zou moeten zijn: “Kunnen” N-VA en Vlaams Belang vanuit het Vlaams Parlement soevereiniteit uitroepen? Als dat mogelijk is, voor mij niet gelaten. Dan moet het VB dit wel bewijzen. Is dit niet mogelijk dan moet het VB stoppen met dit als mogelijkheid naar voor te schuiven. Intussen is bij de laatste peiling de N-VA terug de grootste partij van Vlaanderen. Die kiezers komen van de VLD en CD&V en er zullen er nog volgen. Dit is de enige manier om samen aan een meerderheid te raken in Vlaanderen. Niet door kiezers van de N-VA af te snoepen zoals het VB doet. Om dan samen te regeren zal het VB zich dan toch positiever moeten opstellen naar de N-VA toe. Nu creëren ze een vijandbeeld van de N-VA in de hoop dat hun kiezers overlopen naar het VB. Dat ze hun pijlen op de andere partijen richten! Want op deze manier zal de N-VA nooit met het VB willen of zelfs kunnen regeren in Vlaanderen. Het zou nogal wat zijn in dat Vlaams parlement als het VB dat vijandsbeeld t.o.v. de N-VA blijft behouden.

 19. @Chris.”Dat ze hun pijlen op de andere partijen richten! ” (sic). In tegenstelling met de neoliberalen en Belgicisten van N-VA, hanteren die anderen (politieke partijen) geen vals Vlaams profiel. Zij komen consequent uit voor hun Belgisch/Waalse geaardheid. Ik ben politiek neutraal maar Vlaamsgezind en heb respect het Vlaams patriotisme in het verleden en het heden met vandaag het Vlaams Belang die de moed heeft haar overtuiging te handhaven in de vuurlinie. Uw tendentieuze kritiek op het VB om N-VA te sparen, besluit ik met een citaat van Seneca: -Bonis nocet qui malis parcit-.“Wie de slechteriken spaart, benadeelt de goeden”. Gloria Flandria.

 20. Een onderhandelde oplossing tussen Vlamingen en Walen is de beste optie. De Brusselaars maken het voor zichzelf uit.
  Als dat niet mogelijk is en VB en N-VA hebben een meerderheid in Vlaanderen dan staat niks meer in de weg om de soevereiniteit van Vlaanderen uit te roepen in het Vlaams Parlement. Grondwetspecialisten hebben al meermaals gezegd dat dit scenario volstrekt legitiem is.
  In een confederale staat geloof ik niet want dat is dan terug een Belziek 3.0.
  In een referendum geloof ik ook niet omdat dit nooit bindend kan gemaakt worden en afhankelijk van de omstandigheden alle richtingen kan uitgaan.

 21. NVA( BDW) werpt naar VB constant met modder. . Zit NVA zo proper en Korrekt in elkaar ? Jambon en Hoomans die zitten daar dik tegen hun goesting op hun postjes, dat lees je zo af van hun gezichten .
  BDW ging Vlaams Minister-President worden, heeft daar ook zijn kiesers lelijk te kakken gezet !
  Om dan nog maar te zwijgen over PFOS of PFAS . 18 jaar voorzitter van een partij dat staat synoniem voor Corruptie en slaat lichtjes over naar despoot . Is nu Burgemeester van Antwerpen , Voorzitter en Parlementslid .Dat ventje zit daar goed.
  Dat ventje zit daar goed EN die WIL NIETS veranderen . Trouwels wat heeft die al bewerkstelligtd VOOR Vlaanderen ? NADA
  En wat indien VB meer stemmen halt da NVA????

 22. Mag ik het aantal stemmers kennen? Als er maar 82 mensen antwoordden, is deze uitslag waardeloos. Als er 1860 dat gedaan hebben, begint dat significant te worden.

Plaats een reactie

Delen