Een Kwestie van Geloof #28: Woke in de kerk van het VK - deel 3

Illustratiebeeld. Shutterstock

PAL CAST

Een Kwestie van Geloof #20: Christenvervolging in Egypte

Stijn Derudder

Vandaag focussen we op het lot van christenen in Egypte. De islam is daar de staatsgodsdienst en wordt beleden door 85 procent van de bevolking. De grootste christelijke stroming is de Koptisch-Orthodoxe Kerk, die door 9 procent van de bevolking wordt aangehangen.

De Kopten zijn een oriëntaals orthodox-Christelijke kerk. Er is ook een kleine groep katholieke kopten in Egypte. Het huidige Egypte was eerst christelijk, tot in de zevende en achtste eeuw het land werd veroverd en geïslamiseerd en gearabiseerd. 

Christelijke geschiedenis

Egypte heeft een heel oude geschiedenis, gaat terug tot duizenden jaren voor christus. Iedereen kent de farao’s en Egypte is ondertussen al eeuwenlang islamitisch, maar het land heeft ook een lange christelijke geschiedenis.

De toeristische sector in het land draait voornamelijk op de pre-christelijke geschiedenis van de piramides en de farao’s. De christelijke traditie wordt verwaarloosd. Zo zijn er tal van kloosters en kerken die in verval zijn geraakt omdat men niet investeert of restaureert. Dit kan nog met het ‘Pact van Omar’ te maken hebben: de regel is dat christenen geen nieuwe kerken mogen bouwen en geen kerken mogen restaureren. Onlangs werd nog een koptische priester juist om deze reden vermoord.

Vervolgd en gediscrimineerd

Christenen worden duidelijk gemarginaliseerd in Egypte. Er zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks koptische voetbalspelers in het nationale elftal of bij topclubs in het Egyptische betaalde voetbal. Ook werden er onlangs 98 vrouwelijke rechters benoemd voor het eerst in het land, maar niet een van hen is een koptisch-christelijke vrouw.

Christenen zijn doelwit van aanslagen, vervolgingen en discriminatie. Daarnaast worden koptische meisjes en vrouwen vaak ontvoerd en uitgehuwelijkt aan een moslim. Daarna worden zij dan gedwongen zich te bekeren tot de islam.

De nieuwste aflevering van ‘Een Kwestie van Geloof’ is nu te beluisteren via onder andere Apple Podcasts, Spotify, YouTube en palcast.be.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

3 gedachten over “Een Kwestie van Geloof #20: Christenvervolging in Egypte”

Plaats een reactie

Delen