Foto: Belga

Binnenland politiek

Regering wil in september al eerste concrete afspraken met Engie: Van der Straeten gaf hoogstpersoonlijk alle troeven uit handen”

Wannes Neukermans

De federale regering wil volgende maand al een reeks meer concrete beslissingen nemen rond de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, om voor het einde van het jaar een definitief akkoord te sluiten met Engie. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag verklaard in de Kamer. “Dat is een pittige deadline die ambitieus is, maar de uitdaging waar we voor staan is van dezelfde aard”, zei de minister.

Minister Van der Straeten en premier Alexander De Croo waren in de bevoegde Kamercommissie uitgenodigd om tekst en uitleg te geven bij het princiepsakkoord over de verlenging van de twee jongste kerncentrales, goed voor 2 GW. Die gaat in vanaf november 2026. Het is de bedoeling eind dit jaar een bindend akkoord te sluiten. Dat moet dan nog langs de Europese Commissie passeren.

Nieuw vennootschap

Met het oog op die levensduurverlenging zal een nieuwe vennootschap het levenslicht zien – een zogenaamd Special Purpose Vehicle – waarin Engie en de overheid elk voor de helft zullen participeren. Het is niet uitgesloten dat op termijn andere private actoren daarin kunnen meestappen. Nog een afspraak in het princiepsakkoord, dat Belga kon inkijken, houdt in dat de overheid geen exploitant wordt van de kerncentrales. De kosten van de ontmanteling van de kerncentrales, het beheer van de splijtstoffen en van het radioactief afval zijn voor rekening van Engie. De kosten voor het beheer van het afval en de gebruikte splijtstof zullen na studie finaal vastgelegd worden, waarbij dan gesprekken zullen starten rond een cap en risicopremie.

Premier De Croo benadrukte dat het een goede oplossing voor ons land is. De beslissing om te onderhandelen over de levensduurverlenging werd finaal genomen door de Russische oorlog in Oekraïne en de explosie van de energieprijzen, die de maanden voordien al door het dak waren gegaan. “Energie is een essentieel element geworden van veiligheid en onveiligheid op het Europees continent, en een element van zwakheid dat genadeloos wordt geëxploiteerd. Dit is de eerste keer dat de overheid mee controle krijgt”, aldus De Croo.

Twijfel

Van der Straeten wees erop dat Engie in het verleden meer dan eens had laten horen dat de centrales langer openhouden onhaalbaar zou zijn. “We hebben verschillende keren een neen gekregen, terwijl er nu bereidheid en een kader is om te onderhandelen.” Bij verschillende partijen in de Kamer rezen toch vragen over de prijs van de berging van het afval, zowel bij de oppositie als binnen de meerderheid. Nog maar enkele maanden geleden keurde de Kamer immers een wetsontwerp goed dat moet verzekeren dat niet de burger, maar de uitbater van de kerncentrales opdraait voor de kosten van hun ontmanteling en van het beheer van het kernafval volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.

“De echte onderhandelingen over de verlenging van de kerncentrales moeten nog starten. Dat is de voornaamste conclusie uit de antwoorden van de regering”, geeft kamerlid Bert Wollants (N-VA) aan als eerste reactie. “De federale regering heeft er alles aangedaan om het debat voor zich uit te duwen en komt nu in tijdsnood om alsnog de kerncentrales te verlengen. Minister Van der Straeten zegt dat ‘het is wat het is’ maar gaf hoogstpersoonlijk alle troeven uit handen”, besluit Wollants.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/08/minister-van-der-straeten-klopt-zichzelf-op-borst-we-gaan-twee-jongste-kerncentrales-verlengen-op-mijn-initiatief/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Regering wil in september al eerste concrete afspraken met Engie: Van der Straeten gaf hoogstpersoonlijk alle troeven uit handen””

  1. Dit zegt ze nu al 6 maanden, maar ze doet niets. Het enige wat moet gebeuren om de verlenging mogelijk te maken is de wet van 2003 aanpassen. Zonder deze aanpassing is het voor Engie onmogelijk ( en onwettig ) om ook maar 1 reactor te verlengen.

  2. De foto spreekt boekdelen. Vijg de Croo die alles slikt van een dogmatische Groene minister. Een post die deze dwangneurote alleen kon bemachtigen dankzij de machtswellust van die blauwe dweil. Het ergste is nog dat die hoerenloper écht gelooft dat hij goed bezig is en zelfs een volgende regering terug wil leiden. Hoe geestesziek kan je wel niet zijn??😱

  3. over 2 en 3 wordt ook met geen iota gerept en die sluiten volgende maand.NVA-VB moet een wisselmeerderheid verlenen om de wet van 2003 weg te stemmen.Dan klan de regering vallen en gaan we voor confederalisme of onafhankelijkheid,die energie crisis kan de deur open zetten voor staatshervormingen.Vlaanderen zal toch weeral niet moeten opdraaien voor het pretpark dat wallonië aan het worden is.

  4. Natuurlijk moet Vlaanderen opdraaien voor het Waalse pretpark en nu zeker voor dat blokjes paradijs dat er komt in Charleroi. Waalse regering geeft 100 miljoen steun, hat grootste deel daarvan zijn peeschijven en de rest komt van Vlaanderen. Arme, domme en laffe Vlamingen.

  5. “Energie is een essentieel element geworden van veiligheid en onveiligheid op het Europees continent, en een element van zwakheid dat genadeloos wordt geëxploiteerd. Dit is de eerste keer dat de overheid mee controle krijgt”, aldus De Croo. Wel nadat verhofstadt die controle uit handen heeft gegeven en Electrabel aan onze Zuiderburen heeft verkocht gehad!!!

  6. Wat kent een “Afrikaniste ” van Energie .
    Dat is het diploma dat madam destijds heeft gehaald in Gent
    Kende destijds zelfs “cracking gas ” niet eens .
    En die moet een discussie leiden tegenover ervaren ingenieurs van Engie

    Het wordt hoog tijd dat dat men dergelijke technische dossiers in handen geeft van ingenieurs ( en zeker geen “Afrikaniste ” en geen advocaten )

Plaats een reactie

Delen