Ellen Samyn (foto: Belga)

Binnenland politiek

Vlaams Belang wil nieuwe wetten aan ‘gezinstoets’ onderwerpen

Wannes Neukermans

Wanneer nieuwe wetten gestemd worden, moet er altijd rekening gehouden worden met de impact op de rechten van het gezin. Dat vindt Ellen Samyn, Kamerlid van het Vlaams Belang. “Dit kan enkel door het wettelijk opleggen van een gezinstoets, die de effecten van de voorgenomen beslissing op het gezin beschrijft en mogelijke alternatieven voorziet”, verklaart ze.

Het VB ziet het gezin als één van de belangrijkste hoekstenen van de samenleving. Elke samenleving heeft daarom een normatief, meestal wettelijk kader om de gezinsvorming te beschermen. Maar nieuwe wetten houden niet altijd rekening met de impact op gezinnen. “Het voeren van een echt gezinsvriendelijk beleid moet een topprioriteit zijn”, vindt Samyn. “Het beleid moet ervoor zorgen dat gezinnen door geen enkele genomen maatregel kunnen worden benadeeld, daar zijn de toekomst van de samenleving garanderen en zijn.” Haar partij wil daarom een test ontwikkelen. Alle (nieuwe) wetgeving zou daaraan getoetst moeten worden.

Gevolgen voor gezin

“Bij het voorbereiden en uitvaardigen van maatregelen moet volwaardig rekening worden gehouden met de weerslag hiervan op de rechten van het gezin”, aldus Samyn. “De institutionalisering van een gezinstoets waarmee kan worden nagegaan wat de gevolgen zijn van een regelgevende handeling op het gezin, is onontbeerlijk om de toekomst van het gezin als hoeksteen van onze samenleving veilig te stellen.”

De gezinstoets moet ten minste over drie zaken informatie bevatten. “Er moet een beschrijving zijn van de mogelijke effecten van de voorgenomen beslissing op het gezin en alternatieven om eventuele nadelige gevolgen voor de gezinnen te vermijden of in te perken”, besluit Samyn. “Als laatste moeten ook de moeilijkheden die zich hebben voorgedaan bij het verzamelen van de vereiste informatie zijn opgelijst.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Vlaams Belang wil nieuwe wetten aan ‘gezinstoets’ onderwerpen”

  1. Het is vooral de fiscale wetgeving die oneerlijk is in dit land en niet alleen hier : bedrijven (en dan vooral de grote) betalen bijna geen belastingen, de winsten op aandelen worden amper belast… Maar bij de bevolking zelf zijn de belastingen vooral gunstig voor gezinnen en in het nadeel van alleenstaanden. Waarom zou je in je wetgeving gezinnen bevoordelen ? Iedereen is toch gelijk voor de wet dacht ik. Hier begrijp ik het VB niet.

  2. Regeren moet inderdaad vooruitzien betekenen maar eens in een regering liggen politiekers daar minder wakker van. De MSM zullen over dit voorstel niet reppen of er zich met een paar verloren geplaatste regeltjes vanaf maken, want het komt uit de foute partij.

  3. Het gezin is de nucleus van de samenleving. Zonder gezin geen degelijk opgevoede kinderen en dus geen stabiele toekomst. Alle experimenten in het verleden om het gezin als hoeksteen te vervangen (communisme, nationaal-socialisme, zgn. ‘democratisch’ socialisme, enz.) hebben geleid tot intellectueel, moreel en materieel verval van de samenleving en ondermijning van de democratische en individuele rechten.

Plaats een reactie

Delen