Afbeelding: Shutterstock

Binnenland politiek

Vraag van de Week: Moet België opnieuw diplomatieke betrekkingen aanknopen met het Afghanistan van de taliban?

Wannes Neukermans

Een jaar nadat de taliban er opnieuw de macht grepen, noteert België een sterke achteruitgang van vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen in Afghanistan. Dat meldt Buitenlandse Zaken. Het departement ziet in de nabije toekomst ook geen hervatting van de diplomatieke betrekkingen met het land. Maar is dat wel de juiste oplossing?

Vrouwen en meisjes worden geleidelijk uitgegomd uit het openbare leven door een veelvoud aan maatregelen, concludeert Buitenlandse Zaken. Het gaat om het weigeren van toegang tot middelbare scholen, het opschorten van lessen, het ontnemen van toegang tot werk en de onmogelijkheid om deel te nemen aan het politieke of openbare leven. Er is ook een forse toename van kindhuwelijken en gedwongen huwelijken. Daarnaast vindt Buitenlandse Zaken het verontrustend dat het regime van de taliban nauwe banden heeft met Al Qaeda.

Buitenlandse Zaken wil dus nog steeds geen diplomatieke relaties opbouwen met het nieuwe regime, net omdat het zo slecht omgaat met de mensenrechten. Of zou België niet beter toch banden opbouwen? Wat vindt u? Stem hieronder en beargumenteer in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Vraag van de Week: Moet België opnieuw diplomatieke betrekkingen aanknopen met het Afghanistan van de taliban?”

  1. Ja! Op die manier kunnen er afspraken gemaakt worden ivm het terugsturen van illegalen. En verder moet België zich daar niet moeien! Onze regering kan de problemen in ons eigen land nog niet aan, wat zouden ze die van ginder kunnen oplossen…..

  2. Amerikanen hebben 20 jaar lang, samen met hun bondgenoten (NAVO) een agressieoorlog gevoerd in Afghanistan. Een vreemd land gelegen in Azië dat hen niet eens bedreigde. Na twintig jaar bloedvergieten keren de USA en de NAVO terug naar huis. Wie gaat de oorlogsschade betalen die de NAVO aldaar veroorzaakt heeft? In Nürenberg (D) (1945) zouden de NAVO leiders tot de strop veroordeeld zijn geweest.

  3. zolang mensen stemmen om niet met de taliban te onderhandelen zal er niets veranderen.Voor mij moet asap die gesprekken plaats vinden en al die afghaantjes onmiddellijk mee sturen naar huis.Het probleem zal zijn wie me moeten sturen,porno-sander,kitir,een of andere groene-écolo nietwit of Filip De Winter,Theo of Dries,ik zou het weten.Het laatste trio .

Plaats een reactie

Delen