Opletten met wat je zegt in de filmsector: “Maak u geen illusies, cultuur heeft ook een ideologische lijn”

Illustratie. Shutterstock

Exclusief voor abonnees

Barbara Pas: “Belastingen in Vlaanderen verlagen door teruggave van transfergelden”

Gastauteur

Quasi iedereen is het erover eens dat de belastingen omlaag moeten. Maar in België lijkt dat er niet van te komen. Lukt dat in Vlaanderen wel? We vragen aan Barbara Pas, fractieleider in de Kamer voor Vlaams Belang, om de bevindingen van de verschillende experten te analyseren.

“In een onafhankelijk Vlaanderen, dat fiscaal en parafiscaal volledig bevoegd is, verdwijnen de traditionele transfers (zonder rentelasten) naar Wallonië. Dat betekent dat de Vlaamse overheid – na inning van alle inkomsten en na aftrek van alle uitgaven – 7,8 miljard euro meer ter beschikking heeft.”

1.650 euro per jaar

“Voor Vlaams Belang moet dat geld in de eerste plaats worden teruggegeven aan de Vlamingen die al decennialang de rekeningen van Wallonië en Brussel betalen. Ons voorstel (verhoging van de belastingvrije som tot het leefloon en schrapping van de 40 procent belastingschijf) is doorgerekend door het Planbureau en kost 6,4 miljard euro. Het levert de Vlaamse belastingbetaler gemiddeld 1.650 euro per jaar op. En dan is er nog geld over.”

“De rentetransfer op de federale schuld bedraagt momenteel 5,6 miljard euro. Maar wij rekenen ons niet rijk. Als Vlaanderen een deel van de schuld overneemt, betalen we ook een deel van de rentelasten. Maar wat is het aandeel van Vlaanderen? Volgens berekeningen van professor Jennes (KU Leuven), gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Kyklos, had Vlaanderen haar deel van de federale schuld, opgebouwd in de jaren zeventig en tachtig, al volledig terugbetaald in 1996. Daarna boekte Vlaanderen steevast overschotten binnen de federale begroting. Het Vlaamse aandeel is vandaag dus nul euro. Er zal dus stevig onderhandeld worden over de verdeling. Eenmalig weliswaar, terwijl in een confederatie voortdurend gebakkeleid zal worden over de bijdragen van de deelstaten aan de Belgische reststaat.”

Woonplaats-werkplaats

Met alle respect voor professor Aernoudt, maar er is geen enkele wetenschappelijke studie die transfers van Brussel naar Vlaanderen detecteert (handelsstromen zijn geen transfers). Bovendien kunnen de belastingen en sociale bijdragen op de lonen van de pendelaars niet aan Brussel worden toegewezen. Internationaal geldt immers het woonplaatsprincipe. De fiscale woonplaats is de plek waar een gezin meer dan zes maanden per jaar verblijft en gebruik maakt van de openbare diensten. Vlaamse pendelaars betalen dus belastingen waar ze wonen, in Vlaanderen, ook na de onafhankelijkheid.

Voor de bedrijven geldt dan weer het werkplaatsprincipe. Zij betalen belastingen waar hun activiteiten plaatsvinden. Brussel mag dan wel een hoog bruto regionaal product hebben dankzij de vele hoofdkwartieren en de pendelaars, het leidt tot een overschatting van de fiscale opbrengst en transfers. Brussel heeft er alle belang bij aan te sluiten bij Vlaanderen, met behoud van een zekere autonomie. Zo niet, zullen vele bedrijven en de Vlaamse administratie naar Vlaanderen verhuizen en zullen de Vlaamse pendelaars niet langer de files en treinvertragingen willen trotseren, om uiteindelijk hogere belastingen te betalen in het armlastige Brussel.

Wegens de vergrijzing ontvangt Vlaanderen inderdaad meer (en ook hogere) pensioenen. In verhouding tot het bevolkingsaandeel bedraagt de transfer 2,2 miljard euro (volgens de NBB). De totale transfer in de sociale uitgaven is slechts 1,1 miljard euro door het lagere aandeel in leeflonen en sociale uitkeringen. Daar staat tegenover dat Vlaanderen 2,9 miljard euro teveel aan sociale bijdragen betaalt door de hoge werkzaamheidsgraad. Per saldo: +1,8 miljard euro. Brussel en Wallonië betalen verhoudingsgewijs te weinig. Nee, we hebben Brussel en Wallonië echt niet nodig om onze pensioenen te betalen. Integendeel.

Lees hier het volledige dossier: Betalen we in een autonoom Vlaanderen meer of minder belastingen?

https://redactie.palnws.be/2023/01/betalen-we-in-een-autonoom-vlaanderen-meer-of-minder-belastingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Barbara Pas: “Belastingen in Vlaanderen verlagen door teruggave van transfergelden””

  1. Mest daarenboven eens grondig de subsidies uit en je wint snel nog enkele miljarden. Hebben VOKA, Pukkelpop, bepaalde ngo’s, vluchtelingen werk, urban dance wel echt subsidies nodig? Bleek bij deze laatste ook al van niet, tenzij om in de eigen zakken te verdwijenen. Het volstaat niet na het El Koaukibi schandaal dat nu stof aan het vergaren is tot wanneer het verjaard zal zijn, dat er een “lijst” van opgemaakt wordt, dat er geld bespaard zal worden. De transferts en de subsidies aangepakt en de Vlaming is rijker, met de huidige (pest) belastingen, er afgetrokken dan een Nederlander.

  2. Er wordt nog altijd van uitgegaan dat na de scheiding vlaanderen een deel van de federale rentelasten zal overnemen. Alsof dat een vanzelfsprekendheid is. Die rentelasten zijn veroorzaakt door de Franstaligen, het lijkt mij dan ook logisch dat zij die rentelasten geheel overnemen. Het is weer die Vlaamse schotelvodmentaliteid om de kerk in het midden te houden dat wij die rentelasten zouden moeten overnemen. En dan de historische transfers sinds 1830. Die moeten geleidelijk teruggevorderd worden, logisch toch ? Stuur vandaag nog een leger deurwaarders uit naar Bergen en Luik. Laat ze lijsten maken met onroerende goederen die Vlaanderen in beslag zal nemen bij de scheiding. Tot morgen in Edegem.

  3. Mevrouw Pas, misschien is een stap in de goede richting : stort je belastingen, – zoals ondergetekende reeds deed – op het rekeningnummer van de Vlaamse Belastingsdienst in Aalst en NIET op dat nummer dat afdokt naar De ‘Groote Pot’.

  4. Subsidies gewoon afschaffen ; wat niet selfbedruipend economisch kan overleven door onder andere lidgeld,
    abonnement of entree ticket gefinancierd moet maar bankroet gaan. Waarom toch absoluut die KUL-tuur willen sponsoren met subsidies als het overgrote deel van het publiek er totaal niet de allerminste interesse voor betoont ? Een fritkot, begrafenisonderneming, spijshuis, sportvereniging, een buurtwinkel, tijdschriftenhandel, caracollen kraam, wasserij, velowinkel, vogelmarkt kraam met anti-aanbak pannen etc , worden toch ook niet gesubsidieerd om toch maar te kunnen overleven. Waarom dan wel een overbodig , want niet economisch noodzakelijk en rendabel, luxe product als flauweKUL-tuur wel ? Om er een beperkte schare interlocktuele elite mannen voorzien van brillen met politiek correcte, minuscule lenzen , met baard en pijp en palestijnse sjaal te komen laten naar gapen samen met hun in geiten wollen kousen getooide, veganistische , brandnetel thee slurpende ega’s, zeker ? Foert !

Plaats een reactie

Delen