Meer dan 80 Joodse graven beschadigd in Charleroi: misschien waren het koperdieven

Meer dan 80 Joodse graven beschadigd in Charleroi: misschien waren het koperdieven. Belga

Cultuuroorlog

Noorse wetenschappers onderzoeken of witte verf racistisch is

Simon Segers

In het project ‘NorWhite’ gaan enkele academici van de Universiteiten van Oslo en Bergen de maatschappelijke en esthetische invloeden van witte verf na. Volgens de onderzoekers heeft Noorwegen een toonaangevende rol gespeeld om wit te profileren als een “superieure kleur”.

De productie van zuivere witte verf heeft historisch gezien steeds verschillende uitdaging gevormd. Pas in de jaren 1920 slaagden twee Noorse scheikundigen om een onschadelijke, kleurvaste verf te synthetiseren die geschikt is voor commerciële doeleinden. De achterliggende ontdekkingen hebben zich de afgelopen over de hele wereld verspreid en zijn ondertussen geïmplementeerd in onder meer de textiel-, plastic- en bouwindustrie. “De overkoepelende doelstelling van NorWhite is een kritische en visuele evaluatie van een niet eerder onderzocht deel van de Noorse innovatiegeschiedenis die de wereld witter heeft gemaakt”, aldus de professoren.

Witheid als symbool van privilege

“Witheid is een van de belangrijkste maatschappelijke en politieke zorgen van vandaag”, kaderen de onderzoekers verder. “Binnen en buiten de academische wereld zijn er wereldwijd acties van verzet en spijtbetuiging om met ons raciale verleden om te gaan. In de belangrijkste studies omtrent witheid binnen de kunst- en architectuurgeschiedenis wordt witheid begrepen als culturele en visuele structuren van voorrecht.” De academici schrijven verder ook dat “witheid een culturele en maatschappelijke kwestie is die gelinkt wordt aan huidskleur, voorrechten en systematische uitsluiting”. Het onderzoek is gesubsidieerd door de Noorse onderzoeksraad, een nationaal overheidsorgaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

18 gedachten over “Noorse wetenschappers onderzoeken of witte verf racistisch is”

  1. “Witheid is een van de belangrijkste maatschappelijke en politieke zorgen van vandaag”, kaderen de onderzoekers verder. Genocidair racisme of aberrante ideologische gatachterlijkheid bij “academici” is echt wel een belangrijk probleem.

  2. Ik vind dat het de hoogste tijd wordt dat de WITTE poolberen die nog overblijven worden afgeschoten ook die in de dierentuinen zitten! Een andere optie,die ik prefereer, is dat de Noorse wetenschappers gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische kliniek met enkel zwarte dokters en verpleegkundigen!

  3. Oei, weer een reden voor Vlaanderen om straks een extra belasting in te voeren voor wie met een witte auto rijdt, wie in een wit huis woont, en diegenen in de Oostkantons wonen, zullen de grootste racisten worden genoemd want daar valt het meeste witte sneeuw van het land. Als je denkt dat je het nu wel al allemaal gezien of gehoord te hebben van de linkse wokies, dan dacht je dus weer verkeerd.

  4. Het is misschien een hyperbool, maar je krijgt zowat een idee wat in ‘wetenschappelijke’ kringen allemaal onderzocht en gepubliceerd wordt: witheid, duurzaamheid, inclusie, klimaatimpact,… Ideologie, ideologie, ideologie en nog eens ideologie. Vroeger had je de rassentheorie. Het enige dat je kan zeggen is dat die heel veel opvolgers heeft.

  5. Mijnheer Wils, die Noorse kleurfanaten in de zwarte psychiatrie : Dat is een goede oplossing. Dit meld ik julli vanuit Kenya. Hier ben je als ‘witte’ zeker welkom… maar je moet GELD laten rollen : wit of zwart dát maakt hier niet uit.

  6. Daarom zou sneeuw dus ook “racistische” wezen ; Moeder Natuur is gelukkig niet politiek-correct ontaard !
    Ik ga intussen nog een boterham van mijn wit brood afsnijden.

Plaats een reactie

Delen