Dertien Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting: “Gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan”

Mathias Vanden Borre tijdens de Brusselse gemeenteraad. Belga

Binnenland politiek

Vlaams Belang dient resolutie in tegen “woke-censuur” in hoger onderwijs

Anton Schelfaut

Vlaams Belang heeft in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie ingediend tegen de “woke-censuur” in het hoger onderwijs. De partij wil dat de Vlaamse regering een actieve, coördinerende rol speelt om de vermeende censuur tegen te gaan.

Met de resolutie wil Vlaams Belang de vrije meningsuiting, het vrije onderricht en onderzoek in het hoger onderwijs beschermen tegen “woke-censuur”. Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) wijst erop dat de woke-ideologie ook in Vlaanderen aan een opmars bezig is. “Ook vanuit het academisch veld klinken almaar meer waarschuwingen over de excessen van de beweging. Zo wordt er censuur opgelegd door het verhinderen van debatten en het ontslaan van academici die een mening hebben die niet overeenkomt met wat ‘politiek correct’ is”, waarschuwt hij.

Volgens Slagmulder ontbreekt op politiek vlak de urgentie om het vrije woord te beschermen. “Deze Vlaamse regering en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het bijzonder, doen bitter weinig om het woke-activisme in te dijken”, hekelt hij.

Onafhankelijke commissie

Concreet vraagt Vlaams Belang in het voorstel van resolutie aan de Vlaamse regering om een actieve, coördinerende rol te spelen. In de eerste plaats pleit de partij voor het instellen van een onafhankelijke commissie. Die moet door middel van wetenschappelijk onderzoek de aanwezigheid van de “woke cancelcultuur” en vermeende censuur aan de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen in kaart brengt. Daarnaast moeten universiteiten en hogescholen preventief werken aan maatregelen die censuur verhinderen. Ook pleit Vlaams Belang voor een gezamenlijk charter ter vrijwaring van de vrije meningsuiting en het vrije onderzoek.

Tot slot moet de regering nadenken over een tuchtcommissie die sanctionerend kan optreden in gevallen waarbij academisch personeel of ingeschreven studenten zouden proberen om collega’s, oversten of ondergeschikten te censureren. “Een wisselwerking van woord en wederwoord, en dus een confrontatie van visies en ideeën, vormt net de basis van wetenschappelijk onderzoek en van maatschappelijke vooruitgang”, besluit Slagmulder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Vlaams Belang dient resolutie in tegen “woke-censuur” in hoger onderwijs”

  1. Dat “Vrijheid van Meningsuiting” op karig woke-dieet werd gesteld daar zult u in de door het PoCo-Systeem gesubsidieerde Pers uiteraard niks van lezen want “wiens brood men eet, diens woord men spreekt”. Koop dus geen enkele van die desinformerende PoCo-hoernalistiek gazettenpraat druksels. Betaal toch niet om u PoCo-propaganda op de mouw te laten spelden.

  2. De twee universiteitsrectoren van Gent en Antwerpen bewandelen een heel dunne lijn. Men zou met hen eens te onderzoeken op woke sympathieën al een flinke vooruitgang boeken. Beiden hebben al een en ander op hun woke-kerfstok dat de goegemeente op zijn minst erg storend en contraproductief vinden. Zijn die twee heren nog wel bewust van hun ware taak?

Plaats een reactie

Delen