Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Cultuuroorlog

Bol.com biedt duidelijkheid over geschrapte “antisemitische” boeken

Simon Segers

Webwinkel bol.com heeft gereageerd op de vraag van onze redactie om meer informatie te verstrekken over de boeken die in de afgelopen maanden geschrapt zijn uit hun aanbod. Enkele weken terug raakte bekend dat zij honderden werken niet langer aanbieden wegens “antisemitisme” of andere vormen van discriminatie.

De maatregel had betrekking op boeken of andere artikelen waarvan de inhoud zou aanzetten tot haat, geweld of ongelijke behandeling. Naast het schrappen van sommige artikelen kregen de minder aanstootgevende werken een informatielabel om potentiële kopers te waarschuwen voor de inhoud die hen te wachten staat. Een woordvoerder van bol.com bezorgde ons enkele titels:

  • ‘Race Differences in Intelligence’ door professor psychologie Richard Lynn behandelt de studie van intelligentieverschillen tussen verschillende raciale groepen. Dat werk is verwijderd wegens “wetenschappelijk racisme”, meer bepaald “de overtuiging dat er wetenschappelijk bewijst bestaat dat rassendiscriminatie, raciale superioriteit en inferioriteit ondersteunt of rechtvaardigt”, aldus bol.com.
  • ‘The protocols of the Learned Elders of Zion’, is een fictief verslag over een Joodse bijeenkomst eind 19e eeuw waarin de ondergang van de christelijke maatschappij gepland werd. Dat werk verdween uit de catalogus wegens antisemitisme.
  • ‘Fragments of Life’ door Jennifer Suzuki, is een roman over seksuele relaties tussen dominante, blanke mannen en slaafse Oost-Aziatische vrouwen. “Dit boek is schadelijk voor Oost-Aziatische vrouwen omdat van hen het stereotype bestaat dat zij onderdanig zijn. Dit boek verheerlijkt dit en beaamt dat de onderdanigheid van deze vrouwen ook zo hoort en je daarmee het recht hebt om deze vrouwen te misbruiken en denigreren. In de Verenigde Staten zijn Oost-Aziatische vrouwen vaak ook slachtoffers van (seksueel) geweld”, verklaarde bol.com.

De woordvoeder spreekt van “een besluit van een commerciële partij die niet wil verdienen aan de verkoop van bepaalde boeken en niet wil bijdragen aan de verspreiding ervan”.

Discriminatiegrond?

Verder bleek ook dat alleen artikelen die “groepen met een discriminatiegrond” behandelen in aanmerking komen voor verwijdering. Zelfs indien het om “kwetsende” woorden gaat met “een significant gewicht” krijgen boeken waarin andere groepen aan bod komen hoogstens een infolabel toegekend. De vraag blijft natuurlijk welke groepen specifiek onder welke categorie vallen, maar bol.com voorzag hier geen antwoord.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/bol-com-schrapt-honderden-antisemitische-boeken-uit-aanbod/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Bol.com biedt duidelijkheid over geschrapte “antisemitische” boeken”

  1. Ik heb mij volledig uitgeschreven bij Bol, procedure duurt 30 dagen vooraleer je volledig verwijderd bent uit hun database en je moet zelf alle initiatief nemen na 30 dagen wachttijd of je blijft ingeschreven. Ik had er al genoeg van toen ze zwarte piet verwijderden uit hun reclames.

Plaats een reactie

Delen