'Het Laatste Oordeel' van Jacob Jordaens, één van de Vlaamse meesterwerken in het Louvre

Binnenland politiek

Filip Brusselmans (VB) wil Franse ‘roofkunst’ terug in ons land krijgen

Wannes Neukermans

Roofkunst is ‘in’. Er is sprake van kunst uit de koloniale periode terug te geven aan Afrikaanse landen, in de Verenigde Staten woedt dezelfde discussie en ook over nazi-roofkunst is de laatste maanden wat te doen geweest. Maar waar het nog niet vaak over gaat, is de diefstal van kunst uit onze contreien tijdens de Franse bezetting van de Zuidelijke Nederlanden (1794-1814).

Meteen na de slag bij Fleurus (26 juni 1794) trokken drie commissies onze contreien binnen “om alle monumenten, alle rijkdommen, alle kennis betreffende de Kunsten en Wetenschappen te verzamelen, om de Republiek ermee te verrijken”. Volgens een rapport werden er op aansturen van de Parijse kunsthandelaar Lebrun alleen al 73 kunstwerken in beslag genomen.

Zeven grote transporten

Een andere commissie nam schilderijen in beslag in Antwerpen, Mechelen, Lier, Leuven, Aalst, Gent en Brugge. Vanuit Brussel vertrokken er maar liefst zeven grote transporten vol geroofde kunst richting Frankrijk.

Het gros van deze werken belandde in het Louvre. Daar hangen vandaag nog steeds een ‘Laatste Oordeel’ van Jacob Jordaens, twee doeken van Frans Francken en een ‘Kruisiging’ van Caspar de Craeyer. Maar ook elders in Frankrijk kan men geroofde werken terugvinden.

Restitutie via diplomatieke weg

Na een verkennend juridisch onderzoek werd er besloten om er geen opleidingscommissie op te richten om die kunst terug in Vlaanderen te krijgen, maar voor Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) is de kous daarmee niet af. Daarom heeft zijn partij zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement een voorstel ingediend om de kunst langs diplomatieke weg terug te krijgen.

Restitutie via diplomatieke weg is perfect mogelijk. “Vermits een teruggave via juridische weg niet mogelijk is, kan dit enkel zo geregeld worden”, zegt Brusselmans. “Zo gaf Frankrijk na overleg al in Zuid-Korea geconfisqueerde kunstwerken terug aan dat land. Ook toonde de Franse staat zich bereid om geroofd Afrikaans cultureel erfgoed terug te geven, maar over de roofkunst uit onze contreien werd echter met geen woord gerept.”

“We roepen de federale regering op om bilateraal overleg met Frankrijk op te starten om de kunstwerken terug te krijgen”, leggen Brusselmans en Kamerlid Pieter De Spiegeleer uit. “We vragen om een commissie op te richten die moet nagaan in welke mate het juridische eigenaarschap van de door de Franse Staat geroofde kunstwerken uit de Zuidelijke Nederlanden kan worden overgedragen aan de diverse overheden in België.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/wat-met-de-franse-roofkunst/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Filip Brusselmans (VB) wil Franse ‘roofkunst’ terug in ons land krijgen”

  1. Ik meende dat Elke Sleurde N-VA daar in 2016 reeds mee was begonnen en er hiervoor een juridisch team was opgericht! Omdat Macron veel gewicht in de schaal kan leggen in het professionele opstapje van De Croo wordt dit de zoveelste slag in het water! Kijk maar naar de benoeming van Michel en het koehandeltje tussen FR en D dat daar aan voorafging!

Plaats een reactie

Delen