Vlaamse regering lanceert tijdelijke maatregelen om lerarentekort weg te werken: “Maar Commissie van Wijzen blijft verderwerken”

Illustratie: Shutterstock

Binnenland politiek

Prof. em. Mark Elchardus: “We moeten praten over omvolking”

Simon Segers

Prof. em. sociologie Mark Elchardus sprak in een interview met De Morgen onder meer over woke, Vlaams Belang en omvolking. “Als proces is omvolking een feit: wijken veranderen, een nieuwe religie werd opgenomen in dit land. Dat is in de ogen van mensen omvolking.”

Volgens prof. Elchardus begint wokeness ondertussen het politieke beleid begint te beïnvloeden. Hij spreekt van “een nieuw religieus denken” dat in onze contreien lange tijd afwezig was. “Dat merk je aan het feit dat de tegenstand snel wordt gemoraliseerd”, aldus de socioloog. “Dat is de houding waar ik het over heb: als iemand iets zegt dat tegen de opvattingen van wokers ingaat, beschouwen zij dat als moreel verwerpelijk en dus te verbieden.” Hij vindt dat die “diep ingrijpende visie” niet in lijn is met de moderniteit en zelfs doet denken aan de indoctrinatie van het voormalige sovjetregime. “Je kunt er niet omheen dat het sterk lijkt op wat men vroeger in Oost-Duitsland deed, waar je een cursus marxisme moest volgen als je niet op de juiste manier dacht.”

“Elites hebben ons dat aangedaan”

In zijn boek ‘Omvolking’ waarschuwt Filip Dewinter (VB) voor een islamisering van Vlaanderen, die vergelijkbaar is met Libanon. Elchardus hecht weinig geloof aan die voorspelling. “Maar een groot aantal van de mensen in dit land acht dat wel waarschijnlijk.” De toenemende onrust hieromtrent is volgens hem echter niet te wijten aan de uitspraken van Dewinter en gelijkgezinden.

“Als proces is omvolking een feit: wijken veranderen, een nieuwe religie werd opgenomen in dit land. Dat is in de ogen van mensen omvolking. Ze vragen zich af waar dat gaat eindigen. Bij sommigen wekt dat ongerustheid”, zei de professor. Hoewel hij de conclusie van Dewinter niet volgt, vindt hij het gebrek aan aandacht voor zijn boek ongepast. “We moeten hem niet doodzwijgen of het spreken verbieden, we moeten juist praten over omvolking. Waarom wordt dat debat niet gevoerd?” Ondanks een sprong naar ‘complotdenken’ en ‘elites’ van de journalist, hield Elchardus voet bij stuk. “Elites hébben ons dat aangedaan. Europese regelgeving gebouwd op de Conventie van Genève is een heel andere dan die van de Verenigde Staten, Canada of Australië. En van die Europese regelgeving stellen we nu vast dat ze de controle op illegale migratie bijna onmogelijk maakt”, aldus de professor.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

13 gedachten over “Prof. em. Mark Elchardus: “We moeten praten over omvolking””

  1. Elchardus zou beter de dingen bij naam noemen. Wie zaait die omvolking, woke cultuur, … hier uit Prof. Elchardus ? De “elites” ?
    Onze elites ? En van waar komt de financiering ? Wie betaalt het smeergeld ? Tip: Dat komt niet uit Rusland, China of Hongarije.

  2. 🤣😂🤣 Dat moet pijn doen bij de linkedinkies!!!
    Zo zie je maar weer dat het Vlaams Belang een maatschappelijk inzicht heeft waar gestoord links pas decennia later achterkomt.

  3. Vlaanderen heeft nog een toekomst maar voor Brussel komt alles te laat. Het is de meest geïslamiseerde stad van Europa en de migranten zijn er het kiespubliek van de besturende partijen. Men kan enkel nog de flessenkelder van Junker opentrekken.

  4. Mark Elchardus heeft gelijk, kijk om je heen en vergelijk dat met 30 jaar geleden, er is een duidelijk verschil. Het enige wat niet mag is erover praten en zeker niet in het kader van een zoveelste aanslag of als een aanval met een mes een zoveelste dode heeft geëist. Dan geldt de wet van de politieke correctheid, vroeger censuur genoemd.

  5. Omvolking is een feit en dus niet meer te ontkennen. Om een volk in stand te houden zou elke vrouw tijdens haar leven minstens 2,1 kinderen moeten baren. De autochtone Vlaamse vrouw baart tijdens haar leven nog gemiddeld 1,2 kinderen, wat veel te weinig is. Allochtonen hebben een hoger geboortecijfer. Waarom mogen autochtone Vlamingen niet opkomen voor de eigen mensen? Zijn wij dan een minderwaardig volk dat gedoemd is om te verdwijnen? Het straatbeeld verandert zienderogen. Meer en meer worden de Vlamingen een minderheid in eigen streek. Dankzij de oudere van oorsprong Vlaamse bevolking vormt de autochtone Vlaamse bevolking nog altijd een meerderheid. Maar voor hoelang nog? Eenmaal die oudere bevolking weg zal de verandering nog veel meer merkbaar zijn. Waarom geen politiek voeren gericht op een actief 2 kinderenbeleid voor iedereen. Mogelijkheden genoeg om daar iets aan te doen. Dat zou het autochtone geboortecijfer kunnen verhogen en het niet-autochtone geboortecijfer kunnen verlagen. Waarom de instroom van migranten uit hoofdzakelijk Afrikaanse en Aziatische landen niet drastisch inperken en tegelijk ook een strenger uitstroombeleid voeren? Jammer genoeg zitten wij met een oikofobe elite die blijkbaar geen enkele binding meer heeft met de eigen mensen. Hoelang nog gaan de mensen dat nefaste beleid blijven pikken?

  6. Klemantine,zoals de korpschef zei”ze zijn psychisch zwak maar niet fysiek”Brood en spelen,zie de TV programma’s,negers, bruine met of zonder kopvod,lesbo’s homo’s,transgenders en andere linkie winkies bevolken deze.Groen wil de illegalen verspreiden,de beste manier om de pest te verspreiden ipv ze uit te roeien,hier terug sturen naar herkomst;naast de wet handelen zoals ze zegt,asap en zij ma erbij. De omvolking is volop bezig,naast illegalen wil grécolo Turken en Syriërs gaan ophalen met het vliegtuig,.Zelfs na de aardbeving vinden ze nog de tijd om hun wijf vol te steken en dit dan nog op onze kosten.BXL telt 800 000 vreemdelingen op 1,1 miljoen inwoners,250 000 franstaligen en 60 000 Vlamingen die werken.

  7. Brussel is de Belgische versie van Sarajevo en volgens mijn informatie is die stad niet dood ondanks de burgeroorlogen. Concreet: de blanke Brusselaar wordt vervangen door gekleurde asielimmigratie. Dat proces (variante van etnische zuiveringen) draait op volle kracht.

  8. Paul, het kan niet beter verwoord worden. 100% gelijk! Ik deel volkomen uw mening. Ook Mark Elchardus, eens gepensioneerd en niet meer op een of andere linkse payrol, vertelt nu de harde waarheid. Moge hij nog lang leven en ons de juiste toedracht der dingen correct verwooorden voor onze blinde links-politiek-correcte regime-ministers (en reken er groen ook maar bij).

Plaats een reactie

Delen