Federaal Parlementslid Hendrik Bogaert (cd&v). Photo News

Federaal Parlementslid Hendrik Bogaert (cd&v). Photo News

Binnenland politiek

Bogaert (cd&v) over onhoudbare overheidsfinanciën: “Vrijheid voor Vlaanderen en Wallonië”

Simon Segers

Kamerlid Hendrik Bogaert (cd&v) heeft op Twitter gereageerd op een open brief in de Tijd, waarin 49 economen en beleidsexperts hun bekommernissen over de Belgische overheidsfinanciën uitdrukken. “Oude structuren brengen ons dichter en dichter bij afgrond”, aldus het Kamerlid.

Het opiniestuk werd onder meer ondertekend door economen Geert Noels en Ivan Van de Cloot. Momenteel zou het totale overheidstekort ongeveer 5 procent bedragen, voldoende om een verdere toename van de staatsschuld te verzekeren. In combinatie met de onvermijdelijke stijging van de vergrijzingsfactuur dreigen zeer ernstige problemen voor de verschillende Belgische overheden. “Eenvoudige simulaties illustreren hoe de overheidsschuld zonder ingrijpen tegen 2050 kan oplopen tot meer dan 200 procent van het bbp. Als het tegenzit met de rentestijging, wordt dat al snel meer dan 300 procent”, schreven de experten.

Simulaties, geen voorspellingen

Volgens de Nationale Bank zullen die rentes ook blijven stijgen, wat in 2030 al zou kunnen leiden tot een bijkomende factuur van 9 miljard euro per jaar. En dat alleen om rente op bestaande overheidsschulden te betalen. “Die schuldevoluties zijn simulaties, geen voorspellingen. In de realiteit zullen de financiële markten onze overheden sneller dwingen in te grijpen”, aldus de ondertekenaars. Zij pleiten daarom voor een “geloofwaardig meerjarentraject” met onder andere hervormingen in de gezondheidszorg, het pensioenbeleid en productieverhogende maatregelen.

Begrotingsspecialist Bogaert lijkt oplossingen te zien in verdere regionalisering. “Oude structuren brengen ons dichter en dichter bij afgrond. Meer deficits, meer schulden, hogere belastingen. Er is een zinvol alternatief: vrijheid voor lidstaten Vlaanderen en Wallonië”, aldus het Kamerlid op Twitter.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/economen-en-beleidsexperts-luiden-alarmbel-over-uitblijven-van-maatregelen-om-overheidsfinancien-op-orde-te-krijgen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Bogaert (cd&v) over onhoudbare overheidsfinanciën: “Vrijheid voor Vlaanderen en Wallonië””

  1. Nu de CDnV de kiesdrempel niet meer haalt hebben de ratten het licht gezien! Na eerst de D, dan de V en uiteindelijk ook de C te verloochenen denken die nu toch niet om bij een andere partij dan GROEN of de sossen terecht te kunnen? En met deze uitspraken verkleinen ze zeker en vast de kans daarop ook…

  2. Wat Bogaert zegt , dat weet iedere Politieker reeds 50 jaar lang , maar men doet er niks aan
    en dat is in zowat alle belangrijke thema’s van het leven … Ons kent ons , en van ons blijft men af

Plaats een reactie

Delen