Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Cultuuroorlog

Failliete Silicon Valley Bank doneerde 73 miljoen dollar aan BLM-organisaties

Simon Segers

De Silicon Valley Bank (SVB) die vorige week failliet ging, doneerde ruim 73 miljoen dollar aan allerhande ‘sociale rechtvaardigheidsorganisaties’ gerelateerd aan Black Lives Matter. Het management krijgt beschuldigingen van misplaatste prioriteiten.

De ondergang van SVB is het op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens de conservatieve denktank Claremont Institute zou de bank ruim 73 miljoen dollar gedoneerd hebben aan BLM en gelijkaardige organisatie om hun ESG-score te verhogen. Die score moet een beeld vormen van de ‘duurzaamheid’ van een bedrijf op vlak van bijvoorbeeld milieu, behandeling van werknemers en de ethische principes van de bestuurders. Verder schonk ook de in New York gevestigde Signature Bank in de afgelopen jaren in totaal $850.000, en ook zij sloten zondag de deuren.

Het is onduidelijk hoe de donaties van de banken werden besteed, maar het Claremont Institute beweert dat Global Network, een privéorganisatie van BLM, het geld gebruikt heeft om demonstraties van Black Lives Matter te financieren en heeft bijgedragen aan het politieke actiecomité van de organisatie dat streeft naar de verkiezing van progressieve leiders.

Wanbeleid

SVB krijgt veel verwijten van wanbeleid. Het management leek weinig bezorgd over de dalende rendementen van de vele staatsobligaties die de bank aangekocht had met het geld van haar klanten. Toen dat cliënteel massaal hun rekeningen begon leeg te halen, een zogenaamde bankrun, bleek SVB niet voldoende liquïde om in die vraag te kunnen voorzien. De bank staat momenteel onder curatele.

Ondertussen investeerde de bank wel in programma’s om zwarten, latino’s en vrouwen professioneel vooruit te helpen, evenals uitgebreide festiviteiten tijdens de LGBT Pride-maand te organiseren en initiatieven die streven naar klimaatneutraliteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Failliete Silicon Valley Bank doneerde 73 miljoen dollar aan BLM-organisaties”

Plaats een reactie

Delen