Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) waarschuwt voor TIkTok. Foto's Shutterstock en Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) waarschuwt voor TIkTok. Foto's Shutterstock en Photo News

Binnenland politiek

Somers wil TikTok-verbod voor werktelefoons lokale besturen

Simon Segers

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) roept op om de Chinese socialemedia-app TikTok te verbieden op werktelefoons van medewerkers van lokale besturen. Partijgenoot en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bepleitte woensdag in de Kamercommissie al een gelijkaardig verbod voor federaal personeel.  

“In 2020 raadde Staatsveiligheid reeds af TikTok te installeren op (werk)toestellen die gevoelige informatie bevatten”, sprak Somers. “Recent advies van de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geeft aan dat we een stap verder moeten gaan en de app moet worden verwijderd van alle telefoons die professioneel gebruikt worden bij de overheidsdiensten. Ik roep lokale besturen dus op TikTok inderdaad te verbieden.”

Veiligheidsrisico’s

Binnenkort volgt een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad om het recente advies van het Belgisch Centrum voor Cyberveiligheid te evalueren. De raad kan een algemene richtlijn uitvaardigen over het gebruik van de applicatie, maar de lokale besturen zullen zelf moeten beslissen wat ze hier mee zouden aanvangen. Somers betoogt dat zij beter zelf al met een verbod zouden komen, daar de applicatie veel informatie over haar gebruikers verzamelt. “TikTok beschikt over heel wat persoonlijke gegevens van haar gebruikers en is eigendom van het Chinese ByteDance”, vervolgde de minister. “De nationale wetgeving zou het bedrijf kunnen verplichten om informatie te delen met bijvoorbeeld de Chinese inlichtingendiensten. Het advies van het Centrum voor Cybersecurity toont aan dat we voorzichtig moeten zijn met deze app wegens mogelijke veiligheidsrisico’s.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Somers wil TikTok-verbod voor werktelefoons lokale besturen”

  1. Heeft niets met ’tiktak’ in se te maken. Heeft alles te maken met meehuilen met de wolven. China is meer en meer persona non grata. Onze ”top’ politici lopen zo graag met de kudde mee. Weinig moeten (kunnen) nadenken en als het misloopt de kudde verantwoordelijk stellen. Zielig.

  2. Heeft de nationale veiligheidsraad of het Belgisch Centrum voor Cyberveiligheid of Bart Somers of Vincent Van Quickenborne ook maar een sprankeltje bewijs dat er een probleem is met TikTok ?

    Da’s een goeie: “De nationale wetgeving zou het bedrijf kunnen verplichten om informatie te delen met bijvoorbeeld de Chinese inlichtingendiensten.” Merk de “zou kunnen”. Vandaag heeft de CIA onbeperkt toegang tot onze private gegevens bij Google, Microsoft, Facebook, Instagram, WhatsApp, LinkedIn, … Onbeperkte en directe toegang.

    Het probleem dat Vincent Van Quickenborne wellicht heeft is dat op TikTok ook politieke filmkes gepost woden die in onze andere media gecensureerd worden.

  3. Het verbieden van TikTok op werktelefoons van medewerkers van lokale besturen is slechts de eerste stap. Daarna volgt een algemeen verbod. Zo werkt censuur in dit apenland.

Plaats een reactie

Delen