167.000 Vlamingen hebben recht op terugvordering boete autokeuring

Autokeuring. Photonews

Cultuuroorlog

VUB: “Universiteiten zijn een voortzetting van kolonialisme”

Simon Segers

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) loopt een project genaamd WeDecolonizeVUB dat streeft naar de ontmanteling van de “witte, mannelijke, heteronormatieve fundamenten” van universiteiten als instituut. Op Twitter leidt het initiatief tot discussies.

Het project is een samenwerking met het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS), een ngo “met als missie de versterking van wereldburgerschapscompetenties bij studenten in het hoger onderwijs”. WeDecolonizeVUB is een van de vele projecten in het ‘de wereld heeft je nodig’-programma van de universiteit. Geëngageerde studenten die zich bekommeren om “betere levensomstandigheden, gelijke rechten, vrede, vrijheid van meningsuiting en een beter milieu” kunnen zo hun steentje bijdragen aan een betere wereld. De betrokkenen van het dekolonisatieproject streven naar de installatie van een “veilige(re) ruimte”, een bibliotheek, sociale evenementen en een online platform. “Alles wordt gedragen door een diverse groep studenten en vertegenwoordigers van studentenorganisaties, die het kloppend hart van dit project zijn”, staat te lezen op de website van het project.  

Deconstructie Eurocentrische kennis

WeDecolonizeVUB wil komaf maken met het “Westers gedomineerd wereldbeeld”. “De universiteit, als ruimte en instituut, is gebaseerd op witte, mannelijke, heteronormatieve fundamenten en is een voortzetting van kolonialiteit”, argumenteren de initiatiefnemers. “Het is daarom essentieel om het zogenaamde universele karakter van Eurocentrische kennis te deconstrueren en verschillende kennis, kennisproducties en pedagogieën te hercentraliseren om de onevenwichtigheid in kennis aan te pakken die de universiteit in stand houdt.”

Safe spaces

Niet-blanke studenten zouden volgens het project lijden onder dat Eurocentrische wereldbeeld. “Het universele en vermeende neutrale karakter van de universiteit is niet alleen een epistemologisch probleem, het genereert ook onderdrukkende structuren die op de campus ruimtes creëren van onderdrukking en geweld dat wordt ervaren door geracialiseerde studenten.” Zij pleiten daarom voor “veilige(re) ruimtes”, een equivalent van de zogenaamde ‘safe spaces’ die in recente jaren ontstonden aan Amerikaanse universiteiten. “WeDecolonizeVUB streeft daarom ook naar het creëren van veilige(re) ruimtes voor raciale studenten waar ze hun aspiraties, frustraties, strijd, vreugde, enz. kunnen uiten”, aldus de webpagina van het project.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “VUB: “Universiteiten zijn een voortzetting van kolonialisme””

  1. Ik weet niet welke poco woko’s dit allemaal zijn, ze hebben blijkbaar allen te veel tijd…
    Iedereen die dit woke-denken volgt, verhuis naar Afrika of dergelijke, en laat ons gerust met deze waanzin…pffff

  2. Tja, is er iemand verrast over deze aanname die de extreem linkse VUB? Niet toevallig de zwakste unief van ons landvan waaruit de VRT graag haar wetenschappelijke bewijsvoering laat opvoeren. In terzake of het duidingsprogramma met de man met zijn paardensmoel (de naam ontsnapt me effe) kunnen niet zonder.

  3. ik bewonder de president van Tunesië,dit moet hier ook gebeuren,daar worden negers per vliegtuig naar het land van herkomst gevlogen en niemand maakt daar bezwaar tegen,hopelijk vliegen ze niet naar hier,je weet nooit met die negers.Onze F-16 piloten zouden kunnen oefenen in het neerhalen van dergelijke vliegtuigen vooraleer ze naar Oekr.tegen de Russen moeten vechten.

  4. Hopelijk blijven er nog wat universiteiten bestaan, die, het kolonialisme voortzetten. Ik vrees dat dergelijke instellingen, in de nabije toekomst, een dure privé aangelegenheid zullen zijn, voor de rijken.
    Anderzijds: dekolonisatie was de meest humane, anti racistische en meest glorieuze, politieke beslissing ooit : Het Westen heeft alle grondstoffen, nodig voor haar industrie en, dus, welvaart, geschonken aan incompetente, corrupte, lokale stamhoofden. Onder wiens regime, de autochtone bevolking wordt geterroriseerd, uitgebuit, uitgemoord … En, omdat we die grondstoffen nodig hebben, kunnen we die plaatselijke, misdadige, omhoog gevallen stamhoofden, niet dwingen, desnoods manu militari, om hun eigen volk een menswaardig bestaan en welvaart te geven. Maar, geen nood hoor ! Onderdrukten des werelds: kom naar hier, om ons om te volken ! Wij spelen graag het OCMW van de hele Planeet, zodat het hier, voor de Westerse autochtonen, ook kan verkloot worden.

Plaats een reactie

Delen