Illustratiebeeld. Shutterstock

Regelneverij

Eerste Vlamingen ontvangen boetes voor weigeren digitale meter

Wannes Neukermans

3.600 Vlamingen kregen van netbeheerder Fluvius een aangetekende brief omdat ze meermaals geweigerd hebben een digitale meter te laten installeren. Er zijn al 250 dossiers overgedragen aan de juridische dienst. 40 mensen krijgen binnenkort een ingebrekestelling van 273,84 euro.

Wie zijn afspraak voor een digitale meter stelselmatig blijft negeren of de installateur meermaals wandelen stuurt, krijgt een aangetekende brief. Wie daar niet op reageert, riskeert een boete van 273,84 euro. Een tweede ingebrekestelling zal een kost van 295,66 euro als gevolg hebben.

Deurwaarders en slotenmakers

Nadien zal worden overgegaan tot dagvaarding. De zaak zal dan voor de rechtbank komen. “Als deze dan nog steeds weigert om een digitale meter te laten plaatsen, zal Fluvius gedwongen worden om desnoods met een deurwaarder en slotenmaker de digitale meter te plaatsen”, klonk het in maart nog in het Vlaams Parlement.

De Mediahuis-kranten schrijven dat de digitale meter verplicht is binnen de Europese Unie en dus ook in Vlaanderen, maar dat klopt niet. Tegen 2024 moeten in alle Europese lidstaten minstens 80 procent van de aansluitingen op het elektriciteits- en gasnet van een digitale meter voorzien zijn. Vlaanderen legt daarom aan iederéén een verplichting op, maar in bijvoorbeeld Nederland kan een digitale meter wél geweigerd worden.

In 2019 startte Fluvius met de uitrol van de digitale meter. 2,4 miljoen meters zijn intussen geplaatst.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “Eerste Vlamingen ontvangen boetes voor weigeren digitale meter”

  1. Als je een digitale meter voor installaties zonder zonnepanelen aanvraagt is er al een wachtlijst van meer dan 1 jaar, ze antwoorden zelfs niet meer op aanvragen. De prioriteit ligt op installaties met zonnepanelen, daar moet het ineens onmiddellijk en worden boetes uitgedeeld. Dat is niet op vraag van Europa. Wie heeft hier baat bij ? Demir ?

  2. In HLN stond een artikel over digitale meters en zij gaven als bestaansreden van die toestellen op dat het was om de mensen “bewuster te laten omspringen met energie”😂😂😂😂. De echte reden? ENERGIE DUURDER MAKEN! 💰💰💰. Als er 1 iemand is die na het installeren van de digitale meter evenveel of minder betaald voor stroom dan mag die hier reageren en mij ongelijk geven. Ik ben er gerust in dat ik zulke reacties niet zal krijgen.

  3. Het zijn nu net de mensen met zonnepanelen die ze viseren om de digitale meter te plaatsen, daarom wordt er zelfs niet geantwoord op vragen van mensen die een digitale meter willen laten plaatsen. Immers zo kunnen ze zonder kosten energie stelen en doorverkopen aan woekerprijzen. Niemand is tegen die digitale meter, ze zou zelfs een aanwinst kunnen zijn in energiebeheer, maar iedereen is ertegen dat men eigen opgewekte energie steelt en dan daar nog winst opmaakt…door Vlaanderen wettelijk georganiseerde heling. Demir weet heeft goed dat dit gebeurt, ze gaf zelfs een kleine toelage voor mensen die al hun energie gestolen werden door Fluvius met hun digitale meter. Weer een schoolvoorbeeld van wat we in Vlaanderen doen, we meer pesten en belasten. Ik schaam me diep in Vlaanderen te moeten wonen en leven, 50km verder in elke richting is het immers goedkoper en eerlijker.

  4. En niet te vergeten het capaciteitstarief dat samengaat met de installatie van de slimme meters. Wie tezelfdertijd een aantal zaken uitvoert, zoals wasmachine, droogkast etc. zal meer moeten betalen. Bovendien kan men je volgen in alles wat je thuis doet, wat ze ook mogen beweren. De moderne technologie is de aanzet tot een regelrechte politiestaat in alle geledingen van de samenleving, dat lijdt niet de minste twijfel. Big Brother wordt altijd maar sterker en sterker !

    Naar ik gelezen heb is de slimme meter in Wallonië niet verplicht voor bestaande woningen, wel vanaf dit jaar voor nieuwbouw.

    In elk geval, met Demir is het zoveelste bewijs geleverd dat de Vlamingen regelneven zijn van de ergste soort. Vlaanderen onafhankelijk? Dan is de politiestaat meteen een feit, met Europa nog maar eens als valse excuustruus. Foei NVA, wat een schande !

  5. Werner, uw geval heeft duidelijk niks te maken met het plaatsen van een digitale meter want bij het plaatsen van die meter veranderd de prijs normaal niet. Als u zegt dat de prijs gedaald is door middel van een goedkoop contract dan ligt het daar aan, niet aan de digitale meter.

  6. Zij er maar zeker van dat via de digitale meter men kan zien dat je je electr. wagen oplaadt en hoeveel je aldus verbruikt voor te rijden. Dus eerst iedereen een electr. wagen, dus minder acccijnzen, en dan de electr. voor electr. wagens extra belasten. Daarom moet per sé iedereen een digitale meter hebben.

  7. Het beleidsargument van de N-VA, liberaal en CD&V totalitaire staat is heel simpel: dwang en repressie tegen de burger. En die drie totalitaire partijen handhaven een cordon sanitaire tegen de enige Vlaamse oppositiepartij. Jan Jambon (N-VA) en Bart Somers (OVLD) de Vlaamse versie van Poetin.

Plaats een reactie

Delen