"Open Vld is een groene, stedelijke bobo-links-liberale partij geworden"

Egbert Lachaert en Jeremie Vaneeckhout. Belga

Binnenland politiek

“Open Vld is een groene, stedelijke bobo-links-liberale partij geworden”

Redactie Politiek

In het najaar van 2020 vonden liberalen en groenen elkaar om een Vivaldi-regering te vormen en een mogelijke PS-N-VA-alliantie te counteren. Vandaag zijn er verschillende redenen om aan te tonen dat zeker Open Vld en de groene partijen de basis willen leggen voor Vivaldi II. Het bindmiddel: een anti-Vlaams front, woke en de Europese Green Deal.

Ten eerste is er het belgicisme, of beter gezegd: een anti-Vlaams front. Afgezien van de neocommunisten van PVDA/PTB is er geen partij belgicistischer dan Ecolo, waarbij men natuurlijk de nodige doses anti-Vlaamse retoriek hanteert. Onder andere in Brussel is duidelijk dat Ecolo een anti-Vlaamse partij is. Groen doet als kleinere broer of zus gewoon mee. Even belgicistisch is Open Vld. En ook daar is men er niet vies van om oude koeien uit de gracht te halen. Meer bepaald als men Vlaams-nationalisme gelijkstelt aan collaboratie en (neo)nazisme.

Veelzeggend in dat verband was de Instragampost van een kabinetsmedewerker van Sarah Schlitz die de N-VA linkte aan de nazi’s. Nu is Ecolo hier niet aan haar proefstuk toe, dus zo verrassend is dat niet. Maar het was veelzeggend dat Schlitz die eerst niet veroordeelde of zich excuseerde, maar op Twitter stelde dat “de misdaden van het nazisme op geen enkele manier te vergelijken zijn met het parlementaire werk van de heer Loones (Sander Loones die het geknoei van Schlitz heeft aangeklaagd, red.).” Oef. Je kan er eens hartelijk om lachen, maar wie de Wetstraat kent, weet dat er op Open Vld-kabinetten hetzelfde discours wordt gehanteerd waarbij N-VA’ers als halve nazi’s worden afgeschilderd.

Klimaatpaus

Tweede gelijkenis tussen Open Vld en de groenen: het woke-debat. Meer en meer Vlaamse links-liberalen hebben het enkel nog over de nood aan een zeer brede interpretatie van de mensenrechten en de verdediging van de belangen van alle mogelijker minderheden.

Ten slotte zijn er de economische convergenties en dat maakt het al helemaal perfide. Net als de groenen zijn de liberalen de grootste verdedigers van de Green Deal van de fundamentalistische klimaatpaus Frans Timmermans.

Lees meer:
https://palnws.be/2023/04/een-perfide-blauw-groene-as/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over ““Open Vld is een groene, stedelijke bobo-links-liberale partij geworden””

  1. Ach. Zouden er nu echt veel mensen -zelfs walen- nog oor hebben naar het afgezaagde verhaaltje dat ‘Vlamingen zijn nazisten’ zijn. Er lopen uiteraard nog wat niet afgestofte exemplaren rond, ik denk aan de overjaarse kempische boer Zinzen. Overigens ook een Vlaming en dus nazist. Mijns inziens is aan de orde in eerste instantie Vlamingen concreet diets maken dat zij met een volgende viIvaldi gelul nog meer zullen worden opgelicht dan ze nu al zijn; hun auto zullen afschrijven, met de fiets naar Brussel fietsen, nog meer in de file zullen staan, nog minde rop vakantie zullen gaan….. Immers, weet dat de reserves van de ouders en grootouders stilaan helemaal uitgeput raken. Seefhoek (?) vooruit NVA en VB!!, doe er eens wat aan.

  2. Inderdaad Groen en VLD voeren een identiek groen beleid maar NVA met het stikstofdossier ook. Vlaanderen is een grote stad naar Amerikaanse normen. Stadsmensen hebben andere normen als mensen van het platteland. In een stedelijke samenleving als Vlaanderen is er een tekort aan groene ruimtes en wordt het gedachtengoed van Groen opgedrongen aan de hele samenleving. Daarom zijn de boeren in Vlaanderen het kind van de rekening.

  3. Lachaert werd verkozen op basis van een rechtse retoriek, en de gewone liberaal kan zich daar zeker in vinden. Maar zoals Verafstoot, eens aan de macht is het compleet omgeslagen. OVld loopt, zeker met SSomers, partijen als Groen achterna en verloochend haar eigen liberale gedachte en vooral kiespubliek, wat men probeert te compenseren door “import” van nieuwe kiezers en deze te beladen met onze met duur belastinggeld betaalde voordelen, die zelfs dikwijls de gewone eigen bevolking ontzegd worden. Straks zullen vooral op lokaal vlak alle OVld fractie een linkse huwelijkspartner zoeken om onder een andere naam naar de kiezer te trekken, om zo hun stemmenverlies proberen te compenseren. Hoe laag kun je als partij vallen door je basisprincipes te laten vallen, “uit compromis” klinkt het dan. Ook NVA heeft zo keer op keer de Vlaamse gedachte (Art 1 van hun “grondwet”) compleet geloochend, en zal deze evenzo de komende jaren verloochenen. Francken heeft nu al de Walen de zekerheid van hun 12Mia/jaar gegeven de komende legislatuur. Dus politici aller kleur: stop met de mensen te bedriegen en geef hen wat je hen beloofde maar kom achteraf niet zagen als de burger weer “extreem rechts” of “extreem links” heeft gestemd.

  4. Voor mij geen verrassing, want een Belgicistische wind wordt kunstmatig aangewakkerd door deze drie woke-partijen: Open VLD, Groen en Ecolo naargelang de verkiezingen naderen. Het vergif van Belgie bestaat en is ontmaskerd!
    Als De Wever nu nog aarzelt om meteen de knoop door te hakken en met het VB een coalitie te sluiten die de absolute meerderheid zou kunnen betekenen, dan is hij aan die woke-verzameling helemaal medeplichtig! Of hij het doet via geheime onderhandelingen met Tom Van Grieken of na de stemming (na eerst rustig de stemmingsuitslag te hebben bekeken of het niet zou kunnen met de sossen), mij eender maar van een Vivaldi II wordt niemand beter: niet de bevolking en zeker niet Vlaanderen dat andermaal een mokerslag zal toegediend krijgen met totale afgang van de democratie. Iedereen weet dat Vivaldi I niets heeft uitgehaald… wat denkt de bevolking dan van Vivaldi II? Deze heruitgave van pottenlikkers, postjespakkers en vetpotprofiteurs zal de totale ondergang van de democratische politiek en zuivere logica betekenen.
    En nochtans hebben de Vlamingen het heft in handen… Het moet nu alleen nog worden gebruikt!

  5. Feit is dat we geen liberale partij meer hebben sinds Verafstoot partijvoorzitter werd. Vanaf toen ging werkelijk alles om zeep. Als wat die man aanraakte veranderde in stront.

  6. Verwonderlijk is dit niet. Vertaal VLD naar een Nederlandse context en u krijgt niet de VVD maar D66. Het is bijna een heruitgave van ID21 : links-liberaal en manisch-progressief.

  7. Men moet al 70 jaar terug in de tijd gaan om sommige Vlaamse partijen te kunnen bashen over Nazisme,terwijl diezelfde partijen áltijd opkomen voor de rechten van de Vlaming.Intussen wordt gemakshalve wél vergeten dat Wallonië met Leon Degrelle een landverrader had waar menige Vlaamse tegenhangers nog een puntje aan konden zuigen.Maar aangezien Wallonië tegenwoordig als ‘links’ beschouwd wordt,wordt hun collaboratieverleden niet te pas en te onpas aangehaald om aan te tonen hoe racistisch en intolerant de Walen wel niet zijn….

  8. Waarom zou Léon Degrelle Degrelle een landverrader zijn? De Communisten waren al bondgenoten van de nazis vanaf 23 augustus 1939 (Hitler & Stalinpact). Eind juni/juli waren vorst en de regering Pierlot/Spaak bereid samen te werken met Nazi-Duitsland. Hitler was zo dom deze opportuniteit te negeren. Bovendien maakten het VNV en Rex tijdens het interbellum het voorwerp uit van een Belgisch politiek cordon sanitaire. Conclusie: gezien de vijandigheid en discriminaties in hoofde van het Belgisch regime tegen dissidenten, VNV en Rex, waren deze laatsten en hun leden de facto ontslagen van elke loyaliteit tov van het Belgisch autocratisch regime.

Plaats een reactie

Delen