500.000 kinderen lopen risico op armoede

Kinderarmoede. Shutterstock

Binnenland politiek

PAL CAST. Advocaat Roan Asselman: “De huidige abortuswetgeving is blijkbaar ineens onderdrukkend”

Stijn Derudder

Vorige maand pleitte een ‘expertencomité’ voor een stevige versoepeling van de abortuswetgeving. Zo zou het comité de verplichte wachttijd van zes dagen willen afschaffen. De termijn waarin een zwangerschapsonderbreking georganiseerd mag worden, willen de experten verlengen tot 18 of 20 weken. Daarnaast willen ze abortus gratis maken. Eveneens wordt gepleit voor de schrapping van de informatieplicht over alternatieven. Bovendien wordt ook nog eens geadviseerd niet alleen ‘ernstige medische aandoeningen’ als reden te kunnen inroepen, maar ook ‘mentale problemen.’

Sammy Mahdi en cd&v lanceerden op hun beurt, na het advies van de experten, een voorstel om de abortustermijn op te trekken van 12 naar 14 weken, mét behoud van een verplichte bedenktijd. De partij gaat niet helemaal mee met het voorstel van de progressieve coalitiepartners om de maximumtermijn voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit te breiden van 12 tot 18 weken, maar kan zich wel vinden in een termijn van 14 weken. Om die versoepeling te omkaderen vragen de christendemocraten ook gratis langdurige anticonceptie. De verplichte bedenktijd zou worden teruggeschroefd naar 48 uur.

Hypocriete cd&v

Jurist en opiniemaker voor Doorbraak Roan Asselman nam het initiatief om een open brief op te stellen waarin hij verklaart niet akkoord te gaan met de aanbevelingen van de experten. Bovendien vindt hij dat de houding van Sammy Mahdi en cd&v nergens op slaat.

Beluister het hele interview met Roan Asselman op palnws.be, op palcast.be of onder andere via Apple Podcasts en Spotify.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

2 gedachten over “PAL CAST. Advocaat Roan Asselman: “De huidige abortuswetgeving is blijkbaar ineens onderdrukkend””

Plaats een reactie

Delen