Kerncentrale Doel. Photo News

Kerncentrale Doel. Photo News

Binnenland politiek

‘Groene groei’: Open Vld wil wet op kernuitstap schrappen

Simon Segers

Open Vld kaartte zaterdag tijdens het Groot Liberaal Congres hun visie op het energie- en klimaatbeleid aan in het thema ‘Groene Groei’. Een van de streefdoelen is het afschaffen van de wet op de kernuitstap. “Ons congres pleit voor de verlenging van de levensduurte van kerncentrales voor de looptijd die het FANC mogelijk acht”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Hoewel de wet op de kernuitstap in 2003 werd aangenomen door de regering-Verhofstadt I, willen de liberalen niet langer dezelfde koers varen. De partij gelooft in de rol van kernenergie in de weg naar een volledig koolstofneutrale energievoorziening. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert gaf in februari – enkele dagen na de definitieve stillegging van Tihange 2 – al aan dat een verlenging van Tihange 1 voor hem bespreekbaar is.

Waterstofslagader van Europa

Verder streven de liberalen ook naar forse investeringen in waterstof en windmolenparken in de Noordzee. “Dat betekent dat we de productie van windenergie willen verviervoudigen tegen 2030″, sprak Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz. “België kan daarin een sleutelpositie innemen op Europees en wereldniveau. En ook waterstof moet deel worden van onze ideale energiemix. We bezitten nu al het op 1 na grootste waterstofnetwerk ter wereld. Als we samenwerken met buurlanden kunnen we dé waterstofslagader van Europa worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “‘Groene groei’: Open Vld wil wet op kernuitstap schrappen”

  1. Dus die volksverlakkers voeren het eerst in, voeren het uit omdat ze anders geen premier mochten hebben en gaan het nu duidelijk word wat een ramp het is tegenstemmen??? En nu ze het partijprogramma van GROEN ritueel uitvoeren onder leiding van lachebekje, gaan ze ertegenin gaan op hun congres??? Ik denk eerder dat het een zeer slechte comedie was, zoals ieder jaar op rij. Wie gaat daar nog naar toe!??

  2. Hoe ongeloofwaardig is die partij geworden! Eerst voor federalisme, dan voor confederalisme om nu voor federalisme te zijn. Eerst voor de kernuitstap ( een lijk kan je niet reanimeren dixit Lachaert ) en nu tegen de kernuitstap. Voorzittersverkiezing houden met een rechts programma om nadien een uiterst linkse koers te varen. De vroegere PVV was niet alleen een pest voor Vlaanderen, het de pest tous cours.

  3. NVL,een lijk kun je niet reanimeren,het vld-lijk maar het stinkt nog niet genoeg .Hopelijk met de mooie dagen in het vooruitzicht zal het sterk beginnen te stinken

  4. Zelf met de premier toen de kernuitstap invoeren, zelf in de regering 20j geen klop doen om de uitstap te bezegelen of ze teniet te doen, dan met een nieuwe liberale premier “het lijk niet meer willen reanimeren” en nu het licht dreigt uit te gaan als verkiezingsstunt proberen de kernuitstap te schrappen? Mr Lachaert vertelt dit nu zeker omdat hij de echte liberalen in zijn congres weer wil paaien, maar het blijven leugens op leugens en afhankelijk van wie voor hem staat worden de versies aangepast. Zielig!

  5. OVLD en Groen strijden om de langste neus. Eerst beslissen ze de kerncentrales te sluiten en en het zicht van de verkiezingen verdedigen ze krak het tegenovergestelde. Wat een bende…

  6. een zinkend schip kun je niet meer redden waren bij Open vld een van de uitspraken, groen hun gat werd afgelekt door Vld om toch maar de premier te leveren en mee te kunnen graaien , en zie vandaag Vld = voor leugenaars en dieven

  7. Tiange 1 langer openhouden bespreekbaar voor VLD. Babbelen dus voor hoeveel maanden deze keer? In elk geval hopeloos te laat net zoals met de andere kerncentrales. Of in ieder geval voor een enorme kost. Politici blijven praat-idioten. Waar we nood aan hebben zijn mensen die eerst goed nadenken en dan doen i.p.v. babbelen, communiseren, vergaderen, onderhandelen, compromissen zoeken (wat altijd vlees noch vis is)…

Plaats een reactie

Delen