Minstens 53 Chinese ‘vrijwilligers’ actief als spion in België: “Zo spoedig mogelijk land uitzetten”

Ponthier vindt dat de 53 'vrijwilligers' zo snel mogelijk het land uit moeten. Shutterstock

Binnenland politiek

Ortwin Depoortere: “Het verschil tussen een illegale rave en coronabetogingen”

Gastauteur

Ortwin Depoortere is Kamerlid voor Vlaams Belang. Hij is voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken en houdt zich vooral bezich met veiligheidsdossiers en alles wat te maken heeft met de politiediensten. In deze vrije tribune oordeelt hij over de illegale rave-partij in Brustem van afgelopen weekend. “Ik heb begrip voor het feit dat het lokale korps met 40 beschikbare politieagenten in zo’n aanvangsfase niet veel kan beginnen”, oordeelt Depoortere. “Waar ik minder begrip voor heb is dat onze overheid, en dan in de eerste plaats minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden onmiddellijk leek te capituleren voor de overmacht.”

“Het lijkt een ‘faits-divers’ in de Limburgse regionale krantenpagina’s dat vrijwilligers van Animal Rescue Service dinsdag een jonge das gevonden hebben op het terrein waar de illegale rave plaatsvond in Brustem bij Sint-Truiden. Maar dat is het voor mij zeker niet. Het arme diertje was er zonder moeder aan het ronddolen in het midden van de dag wat volgens de krant ongewoon is voor dassen, die toch vooral nachtdieren zijn en wanneer ze jong zijn meestal in de buurt van de burcht blijven. Wellicht is de moeder van het dasje gevlucht door de luide muziek en liet ze haar jong achter. Gelukkig, zo bleek, werd het diertje door vrijwilligers overgebracht naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, waar het nu herstelt. Dat verhaal liep goed af. Minder goed liep het af met de ree die zich te pletter gelopen heeft tegen de omheining van het militaire domein.”

“Ik las de voorbije dagen opiniestukken van mensen die zichzelf bijzonder progressief vinden en die vooral benadrukten dat ze zelfs stiekem een beetje sympathie hadden voor die jonge feestvierders die door hun aanwezigheid op dat illegale feest, dat volgens waarnemers ook gepaard ging met extreem druggebruik, zowaar een middenvinger durfden opsteken tegen de maatschappij en tegen de commercie.”

Maatschappelijk probleem

“Laat het duidelijk zijn, ik gun jongeren van eender welke gezindheid of overtuiging hun pleziertje en voel me niet bij eender welk maatschappelijk incident geroepen om meteen in de pen te kruipen. Maar dit keer was die behoefte groot omdat dit incident, en vooral de reacties erop in progressieve kringen, een probleem blootlegt waar noch onze maatschappij noch onze overheid blijkbaar een pasklaar antwoord op hebben.”

“Wie ook geen pasklaar antwoord had was de burgemeester van Sint-Truiden. Die werd door haar korpschef op de hoogte gebracht van de onvoorziene activiteiten die er op het grondgebied plaatsvonden. Ik heb begrip voor het feit dat het lokale korps met 40 beschikbare politieagenten in zo’n aanvangsfase niet veel kan beginnen tegen een overmacht aan feestvierders.”

“Waar ik minder begrip voor heb is dat onze overheid, en dan in de eerste plaats minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden onmiddellijk leek te capituleren voor de overmacht. Dit omdat haast alle crisisexperts hadden gewaarschuwd voor mogelijk escalatie en gekwetsten onder de deelnemers indien men zou proberen in te grijpen.”

Verschil met La Boum

“Het was dezelfde Annelies Verlinden die met iets minder bezorgdheid er mede voor gezorgd heeft dat meerdere openlucht bijeenkomsten in coronatijden, bekend onder de naam La Boum, werden uiteengedreven en niet aarzelde om daarbij zelfs de cavalerie in te zetten. Het ene feestje is dus duidelijk niet het andere.”

“De golf van verontwaardiging die heel wat Vlamingen overspoelde kwam er omdat deze overheid duidelijk, in een verlengd weekend bovendien, geen enkele aanstalten maakte om te doen waar ze verantwoordelijk voor is: met name de openbare orde en veiligheid handhaven.”

“Ik las ook op de sociale media heel wat verontwaardigde reacties. Zelf heb ik ook verontwaardigd gereageerd en kondigde ik aan de minister hierover te zullen op het matje roepen. Maar laten we eerlijk zijn, de negatieve reacties kwamen er niet alleen omwille van het kleine dasje of de ongelukkige ree. De golf van verontwaardiging die heel wat Vlamingen overspoelde kwam er omdat deze overheid duidelijk, in een verlengd weekend bovendien, geen enkele aanstalten maakte om te doen waar ze verantwoordelijk voor is: met name de openbare orde handhaven.”

Gecontroleerde uitdoving

“Er werd gekozen om het feest dat startte op vrijdag gecontroleerd te laten uitdoven. Dagenlang werd het militair domein, anders verboden terrein voor de bewoners, een soort niemandsland en vormde het schouwtoneel van een festijn met ongelimiteerd drugsgebruik.”

“De minister en de overheid toonden dus ‘begrip’ voor het initiatief en ook van de geteisterde buurtbewoners werd verwacht dat ze begrip toonden wanneer feestvierders ongegeneerd in hun tuin kwamen om bijvoorbeeld hun gevoeg te doen.”

“Terwijl buurtbewoners zich terecht afvroegen hoe het in godsnaam mogelijk is dat een bende onverlaten op een verlaten militair domein een illegaal festival konden organiseren zonder dat de bevoegde overheid dit in de gaten had, zat minister van Binnenlandse Zaken Verlinden rustig te genieten van de bekerfinale tussen Antwerp en Mechelen.”

“Nu begrijp ik dat men er strategisch kan voor kiezen om op vlak van openbare ordehandhaving te opteren voor een gemodereerde tussenkomst. Maar wat in Brustem is gebeurd is van een ander kaliber. Ja, er werden processen-verbaal uitgeschreven, en ik verneem dat er intussen ook een aantal organisatoren zouden geïdentificeerd zijn. Het zou er nog aan mankeren ook.”

“Maar dat de overheid niet eens een poging deed om het festival stil te leggen, bijvoorbeeld door het in beslag nemen van de geluidsinstallaties, en zo het festival gecontroleerd te beëindigen betekent voor mij een pure capitulatie voor een maatschappelijke tendens die zijn neus ophaalt voor alles wat met respect voor orde en veiligheid te maken heeft.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
4 gedachten over “Ortwin Depoortere: “Het verschil tussen een illegale rave en coronabetogingen””

 1. Nochtans had men geen probleem om een Vlaams nationalistisch festival in Diksmuide te verbieden vanwege… Extreem rechts! Zoals steeds: twee maten en twee gewichten in dit land.

 2. Nochtans als elke dag tienduizenden Vlamingen te snel rijden (35km/u ipv 30km/u; 54km/u ipv 50km/u…) is de overheid er als de kippen bij om “de veiligheid te garanderen” door deze potentiële wegmoordenaars zwaar te beboeten. Lokale besturen schrijven gasboetes uit omdat je vuilzak al van voor 0630u buitenstaat omdat je beiden vroeger moest gaan werken, maar groepsverkrachters moeten dan weer als straf een “opstel schrijven”. Het probleem met justitie en binnenlands beleid is dat telkens met 2 maten en 2 gewichten wordt gewerkt. En zoals Stalin hierboven terecht aanhaalt als “extreem rechts” iets wil organiseren, vindt men steeds meer dan voldoende redenen om te verbieden en als het even kan zware straffen uit te delen. Zelfs iemand die een wapen pikt in het leger, of iemand die niet akkoord is met de gang van zaken in de land, wordt simpelweg afgeknald als een “extreem rechtse” terrorist, terwijl diezelfde overheid echte bewezen terroristen en hun kinderen naar hartenlust terug invoert op kosten van de belastingbetaler. Dit land is rot tot op het bot!

 3. Burgemeester, de gouverneur en de korpsoverste kozen voor de vlucht vooruit. Flikkenvriend, Ortwin De poortere, is dan van oordeel dat de lokale politie wegens de overmacht van het getal geen poging hoefde te ondernemen om de orde en veiligheid te herstellen. Hij doet alsof versterking vragen van de federale politie en andere PZ niet te overwegen waard was. En dan is Ortwin Depoortere voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken en houdt hij zich vooral bezig met veiligheidsdossiers en alles wat te maken heeft met de politiediensten (sic). Ortwin maakt deel uit van die overheid en van hem mag verwacht worden dat hij minstens alternatieven aanreikt. Neen dus. Ook geen reclame voor het Vlaams Belang.

 4. Toch had de minister gelijk om op aanraden van experts niet in te grijpen. Niet omwille van één specifieke rationele reden of irrationele redenen zoals sympathie. Wel omwille van meerdere rationele redenen.
  1. Feestvierders dragen een hoeveelheid opwekkende middelen op zich, bedoeld om non-stop te kunnen dansen en het dansen op zich is wat de middelen laat uitwerken door stofwisseling.
  2. Als je een razzia houdt, dan vluchten of vechten de eerder ongevaarlijke feestvierders.
  3. Hierbij nemen ze alle middelen tot zich in 1 keer, om geen tastbaar bewijs achter te laten en hopen ze dat ze van de politie vanaf zijn alvorens de middelen na een klein uur beginnen te werken.
  4. Je hebt dus ofwel tikkende tijdbommen in het verkeer, wiens lijken diezelfde ordediensten mogen opruimen en hun verhakkelde lichamen uit voertuigen moeten knippen, en dat aan omstaanders en ouders mogen uitleggen wetende dat dit hun idee was om ze van het terrein te halen.
  5. Ofwel hou je ze vast en veranderen ze na een klein uur in onuitputtelijke, avontuurlijke, samenwerkende jongelui die zich tegen ordediensten keren. Jongelui waar traangas, tazers niet op werken en die niet knockout gaan in een handgemeen met de politie. Zelfs iemand vastketenen of vastbinden onder invloed van die opwekkende middelen is gevaarlijk. Daar zijn doden mee gevallen. Niet alleen in een politiecel, maar ook op feesten.
  6. Elke razzia ooit, werd breed uitgesmeerd als cult-gebeurtenis in het nachtleven zelf en je mag er zeker van zijn dat een eventuele toespraak vd politie om de orde te bewaren in liedjes gesampled zal worden, belachelijk gemaakt zal worden, commercieel uitgebuit zal worden, of nog erger, wanneer er doden vallen door bovengenoemde, als herinnering gebruikt zal worden om de publieke opinie te draaien. Net zoals door herhaalde charges van de politie in Amsterdam in de jaren ’60 bij simpele betogingen, uiteindelijk de politiechef op TV moest huilen nadat die de beelden zag, opstapte, en uiteindelijk extreem-links aan de macht kwam.

  De kunst is niet om te verbieden wat je niet leuk vindt, omdat anderen verboden hebben wat je zelf leuk vond. Dan komen we uiteindelijk in een dictatuur terecht.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen