Gewelddadige betogers steken een wagen in brand in Washington DC tijden de BLM-protesten in 2020. Foto Shutterstock

Gewelddadige betogers steken een wagen in brand in Washington DC tijden de BLM-protesten in 2020. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Countryzanger oogst kritiek met hit ‘Try That in a Small Town’

Simon Segers

De nieuwste hit ‘Try That In A Small Town’ van de populaire Amerikaanse countryzanger Jason Aldean lokt controverse uit in de Verenigde Staten. Critici vinden dat het lied wapendracht verheerlijkt en indirect uithaalt naar gewelddadige Black Lives Matter-betogers. Countryzender CMT heeft het lied alvast uit circulatie gehaald.

De controverse legt Aldean alleszins geen windeieren te leggen. Op YouTube is de videoclip van ‘Try That In A Small Town’ op een week tijd ruim 9 miljoen keer bekeken, en momenteel staat het nummer op de zesde plaats in de Spotify top 50 van de Verenigde Staten. In de liedtekst heeft de zanger het onder meer over overvallen, carjackings en verbranding van de Amerikaanse vlag. “Je denkt dat je hard bent, wel probeer dat eens in een kleine gemeente en kijk hoe ver je komt”, zingt Aldean. “Hier beschermen we onze eigen mensen”.

Lynchpartij

In de videoclip, opgenomen in de staat Tennessee, is een rechtsgebouw zichtbaar in de achtergrond waar in 1927 een Afro-Amerikaanse man werd gelyncht. Er is echter geen enkel bewijs dat de locatiekeuze iets te maken heeft met die gebeurtenis, noch dat Aldean überhaupt weet had van die lynchpartij. Afgevaardigde Justin Jones van Tennessee schreef op Twitter “dat hij en zijn collega’s als beleidsmakers verplicht zijn om Jason Aldeans afschuwelijke lied te veroordelen omdat het oproept tot racistisch geweld”.

Gemeenschapsgevoel

“Er is geen enkele passage in het nummer die naar ras verwijst en er is geen enkele clip die geen echt nieuwsmateriaal is”, verdedigde Aldean het lied in een tweet. “Hoewel ik kan proberen respecteren dat anderen hun eigen interpretatie van een nummer hebben, gaat dit te ver. Try That In A Small Town verwijst voor mij naar het gevoel van gemeenschap dat ik had toen ik opgroeide, waar we voor onze buren zorgden, ongeacht verschillen in achtergrond of geloof. Omdat ze onze buren waren, en dat stond boven alle verschillen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Countryzanger oogst kritiek met hit ‘Try That in a Small Town’”

  1. Geweldig lied. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Hoe hebben we het zo ver kunnen laten komen. In 2024 wanneer de communisten van de PVDA de plaats van de liberalen zullen ingenomen hebben in Vivaldi misschien ook denken om de verhuizen naar een Small Town in de USA?

  2. Hier worden de mensen bang om ’s avonds naar buiten te gaan of om in grote steden rond te rijden met een mooie auto,2023 juli,en de porno- sander schrijft een briefje,klootzak

  3. En terug kunnen de linkse de waarheid niet aan. Dit heeft zelfs niets met racisme te maken, maar gewoon de waarheid. De beelden geven alle bevolkingslagen terug, blank, zwart, en vele anderen…, en de song is best te smaken. Leve de vrijheid!!! Maar de linkies willen dit niet, ze willen ons leven beheren en leiden in de richting die zij willen, dus communistisch…bwahh…, dus ze Stalin, Hitler, Noord-Korea, China,… achterna…wansmakelijk…

Plaats een reactie

Delen