Principeakkoord bereikt over nieuw EU-migratiepact

Asielzoekers op Lampedusa. Photonews

Binnenland politiek

Verbod op buitenlandse financiering van geloofsgemeenschappen in strijd met Grondwet | PAL Tweets

PAL

Twitter is niet meer weg te denken uit het debat, maar omdat niet alles wat op Twitter verschijnt even interessant is, trachten we in deze rubriek voor u de leukste of interessantste berichten te selecteren. Soms grappig, soms scherp en soms hemeltergend, maar nooit saai.


21/07/2023 – 09:00

Vier vzw’s (de Diyanet-moskeeën) en de provincie Antwerpen vorderden een gehele of gedeeltelijke vernietiging van het nieuwe Vlaamse decreet geloofsgemeenschappen. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat het overgrote deel van het decreet overeind blijft. Enkel het verbod op buitenlandse financiering en ondersteuning is in strijd met de grondwet. Dat betekent dat het verbod op vanuit Turkije gesponsorde Diyanet-moskeeën op losse schroeven komt te staan.


Vorige PAL Tweet:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Verbod op buitenlandse financiering van geloofsgemeenschappen in strijd met Grondwet | PAL Tweets”

  1. Mij heeft het altijd verwonderd dat een feitelijke vereniging of sekte zoals de Islam die langs haar rolmodel Mohamed, haar gedragsleidraad de Koran en interne wetgeving Shariya die boven de burgerlijke wetgeving staat, aanzet tot misdaad, discriminatie en geweld niet verboden wordt. Integendeel het wordt zelfs gesubsidieerd. De enig mogelijke verklaring lijkt mij de lafheid en corruptie van gerecht en politiek. Probeer als Belgische burger maar eens een boek uit te geven waarin opgeroepen wordt tot het doden van joden, homo’s en uittreders, het discrimineren en mishandeling van vrouwen enz. met de pretentie dat dit het woord is van God.

  2. Je kan die ambtenaren van het grondwettelijk hof geen ‘global vision -benadering’ verwijten.

    Zouden er daar tussen zitten die tevens en thuis een ouderrol waar te nemen hebben?

  3. Enkel het verbod op buitenlandse financiering en ondersteuning is in strijd met de grondwet. Dat betekent dat het verbod op vanuit Turkije gesponsorde Diyanet-moskeeën op losse schroeven komt te staan (Grondwettelijk Hof). Vrijheid van Religie is fake als de (Vlaams liberale) overheid discrimineert. Het arrest kan ook een impact hebben op het controversieel Vlaams verzet tegen subsidiëringen door de Franse Gemeenschap van Franstalige verenigingen. Controversieel omdat de Vlaamse overheid discrimineert op grond van taalgebruik in de private sfeer.

  4. Volgens moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) viel de uitspraak te verwachten. ‘Je voelt dat het decreet erg op de islam was gericht, maar vooraf al had ik opgemerkt: hoe kan je het katholicisme indenken zonder “beïnvloeding” uit Rome?(sic). Vlaams minister Bart Somers, alias de kalief van Mechelen, wenst de teksten van de koran te vervangen door de neoliberale canon. Dan geraken de moslims van de regen in de drop.

Plaats een reactie

Delen