Sminate (N-VA) hekelt uitblijven neutraliteitsplicht voor Vlaamse ambtenaren

Nadia Sminate. Foto: Emy Elleboog

Binnenland politiek

Sminate (N-VA) hekelt uitblijven neutraliteitsplicht voor Vlaamse ambtenaren

Anton Schelfaut

Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) betreurt dat vier jaar na het aantreden van de Vlaamse regering de neutraliteitsplicht voor Vlaams overheidspersoneel nog steeds niet is ingevoerd. Nochtans staat die ambitie in het regeerakkoord ingeschreven. De neutraliteitsplicht bepaalt dat bijvoorbeeld personeelsleden met een hoofddoek geen loketfunctie kunnen uitoefenen bij de Vlaamse overheid.

De Vlaamse regering maakte zich bij haar aantreden sterk dat de neutraliteit van de dienstverlenging voorop zou komen te staan bij de Vlaamse overheid. Die ambitie werd ook ingeschreven in het regeerakkoord, maar vier jaar later is een finale beslissing of planning nog niet in zicht. Door het ontbreken van een algemeen geldende regel hebben alle Vlaamse overheidsadministraties momenteel hun eigen regels rond levensbeschouwelijke neutraliteit.

Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) erkent dat de invoering van de neutraliteitsplicht een juridische uitdaging is die een goede voorbereiding en overleg vergt. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 betreurt ze evenwel dat het windstil blijft bij bevoegd minister Bart Somers (Open Vld), ondanks haar vele parlementaire vragen en tussenkomsten. “Mijn geduld is op. De minister sleept met de voeten.”

In zijn antwoord op een mondelinge vraag van Sminate in de commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering gaf minister Somers aan dat de materie “zeer complex” is en dat zijn kabinet daarvoor juridisch advies inwint. “Dat juridisch advies krijgen we voor het zomerreces en op basis daarvan gaan we aan de slag”, klonk het begin juli.

“De Vlaamse overheid moet een neutrale en toegankelijke overheid zijn waar dienstverlening en respect voorop staan”, benadrukt Sminate. “Wanneer je als overheidswerknemer uiterlijk symbolen draagt van levensbeschouwelijke, politieke of andere overtuigingen, ondergraaf je het neutraliteitsprincipe en finaal het vertrouwen in de overheid.”

Uitwisbare inkt

In april drukte Chris Janssens, fractieleider voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, de vrees uit dat de Vlaamse regering de neutraliteitsplicht voor Vlaams overheidspersoneel deze legislatuur niet meer zal invoeren. Volgens hem is minister Somers dat niet van plan en verschuilt hij zich “ten onrechte” achter mogelijke belemmeringen.

De Vlaams Belang-fractieleider wees ook met een beschuldigende vinger naar de N-VA. Hij verweet die partij dat ze geen punt maakt van de uitvoering van het regeerakkoord, waarin de neutraliteitsplicht staat ingeschreven. “De N-VA beweerde destijds dat de neutraliteitsplicht haar stempel op het regeerakkoord was. Die stempel was dan duidelijk toch met uitwisbare inkt gezet.”

Als Janssens geen harde garanties krijgt over de invoering van de neutraliteitsplicht, zal hij zelf een voorstel van decreet indienen. “De burger moet kunnen rekenen op een neutrale dienstverlening van de Vlaamse overheid. Het kan niet dat dat basisprincipe van een goed functionerende overheid moet wijken voor religieuze kledijvoorschriften als de islamitische hoofddoek.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

19 gedachten over “Sminate (N-VA) hekelt uitblijven neutraliteitsplicht voor Vlaamse ambtenaren”

  1. Veel meer dan ““De Vlaamse overheid moet een neutrale en toegankelijke overheid zijn waar dienstverlening en respect voorop staan”, “Wanneer je als overheidswerknemer uiterlijk symbolen draagt van levensbeschouwelijke, politieke of andere overtuigingen, ondergraaf je het neutraliteitsprincipe en finaal het vertrouwen in de overheid.”
    moet het decreet niet zijn. Een aanvulling : “wie na 1 waarschuwing de wet niet naleeft, wordt ontslagen om dringende redenen”.

    Wat de jurisdsche problemen zijn, zie ik niet. Wat ik wel zie is dat hoemeer juristen zich hiermee gaan moeien, hoe meer processen we achteraf gaan krijgen.

    N-VA had al jaren SSomers moeten buiten flikkeren.

  2. Nochtans staat die ambitie (neutraliteitsplicht) in het regeerakkoord ingeschreven (sic). Zelfs een N-VA’er (Jan Jambon) als minister-president (resic) faalt door gebrek aan wilskracht en staatsmanschap. Ik zie maar een verklaring: de N-VA top rond Bart De Wever is corrupt of onbekwaam.

  3. Rob, koran 24/31 zegt het volgende ; En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar
    moet zijn, en dat zij haar hoofddoeken over haar boezem laten hangen, en dat zij haar schoonheid niet tonen behalve aan haar echtgenoot of haar vader of de vader van haar echtgenoot, of haar zonen of de zonen van haar echtgenoot, of haar broeders, of de zonen van haar broeders, of de zonen van haar zusters of haar vrouwen, of haar slaven, of zulke mannelijke bedienden die geen geslachtsdrang hebben, of de jonge kinderen die van de naaktheid van een vrouw niets afweten. En laat haar niet met haar voeten
    slaan, opdat hetgeen zij van haar schoonheid bedekken openbaar moge worden. En wendt u allen tezamen tot Allah, o gelovigen, opdat gij moogt slagen.
    Wat staat er NIET in de koran? Schaap en halal. Wat staat er wel in? Dat ze een koe moeten slachten en dat ze de ongeligen moeten doden an als brandstof gebruiken ze mensen en stenen, koran 2/24.

  4. Eender wie hier het land binnen komt mag hier zijn zin doen .Juist het eigen volk wordt hier alles verboden .Wegstemmen die traditionele laffe hypocriete bedrogpartijen .Ze hebben al genoeg door de jaren heen puinhopen en kraters gemaakt .Ze zouden hun ziel verkopen voor een stem . Ze mogen alles krijgen alles gratis en mogen zelf hun wetten stellen .En het eigen volk moet zwijgen en voor hun alles betalen .Weg met die bedriegers .Dat het volk eens eindelijk hun ogen open doen

  5. Het moest een signaal aan iedereen zijn hoe hypocriet NVA was geworden bij de aantreding van deze Vlaamse rampregering: SSomers net op die plaats zetten is regelrecht aansturen op een moslimoverheersing van onze instellingen. Ik heb het destijds hier geschreven, maar het was een schreeuw in de woestijn dat met SSomers we naar een moslimstaat zullen afglijden, zijn bijdrage eraan is tot nu toe overweldigend gebleken. Wel weer eens zeer hypocriet van Sminate dit nu pas op het einde van de legislatuur ter sprake te brengen, en wat met de rol van de zwakste van de regering…de op zijn smartphone spelletjes spelende minister president?

  6. Zou het niet kunnen dat minister Bart Somers het decreet mbt de neutraliteitsplicht voor ambtenaren saboteert? Werd hij hierover al geïnterpelleerd in de veredelde parochieraad, alias het Vlaams parlement, door de gilde van onze VL volksvertegenwoordigers? Quid indienen van een motie van wantrouwen? Hoe valt inertie, van bevoegden, te rijmen met parlementaire taken? Misschien moeten we de royalties verleend aan deze paladijnen van de particratie koppelen aan prestatienormen?

  7. Neutraliteitsplicht en tweetaligheidsplicht. Meerderheid in de Wetstraat en haar filialen in de drie regios is niet geïnteresseerd. Bart De Wever en Jan Jambon hadden in de legislatuur van 2014 de kans en middelen om orde op zaken te stellen. Waarom verwaarloosden ze die opportuniteit? Juist, omdat N-VA het vijfde wiel van de OVLD & MR tricolore wagen is. Hoeveel bezoeken bracht BDW aan Diksmuide? Nul zeker. Waarom zou hij, nu hij een abonnement heeft bij de klaagmuur in Jeruzalem. Hij volgt wellicht met belangstelling hoe zijn collega Netanyahu werkt maakt om de joodse rechtstaat te slopen.

  8. Juist maar elk hoofddoek is wel een vlag met arrogante trots neergepoot op door de Islam veroverd territorium. Roland de Roncevaux, Karel Martel, de Kruisvaarders, de Christen militie van de Slag van Lepanto tegen de Turken en die van de Spaanse Reconquista op de Moren, draaien zich van koleire om in hun graf wegens onze politiek-correct ontaarde maar zeker laffe , vermeende “verdraagzaamheid”(sic) die de eeuwenlange Europese verweer Geschiedenis tegen Islamisering doet kantelen.

  9. Dat is dan onze “eigen schuld, dikken bult” door voor politiek-correcte partijen te stemmen in plaats van die ene partij die wel opkomt ter billijke belangen behartiging der autochtone meerderheid terwijl PoCo-partijen de perceptie wekken enkel en alleen ijveren om toch maar de om even welke minderheid over te “beschermen” op de blanke meerderheid.

  10. Ja maar met de “juiste” partijkaart in de hand op tijd en stond telkens weer de “juiste” hielen kunnen likken naar boven toe en terwijl stampen naar onder is ook een beproefde strategie der machiavellistische opportunisten.

Plaats een reactie

Delen