Vraag van de week: Is er in Vlaanderen nood aan een liberale partij?

Els Ampe organiseert een panelgesprek. Photonews

Binnenland politiek

Vraag van de week: Is er in Vlaanderen nood aan een liberale partij?

PAL

Open Vld lijkt op sterven na dood en rond Els Ampe verzamelt zich een groep ex-VLD’ers en andere mensen die het liberale gedachtegoed genegen zijn. De vraag is of er nog steeds nood is aan een klassiek-liberale partij, of dat de liberale recepten al voldoende in andere partijen aanwezig zijn.

De Open Vld-kopstukken vechten hun vetes steeds openlijker uit en experts vinden dat de partij is verveld tot een links-liberale partij à là D66. Heel wat nationale kopstukken hebben uit onvrede – of omdat ze geen verkiesbare plek kregen – aangekondigd uit de nationale politiek te stappen.

Tegelijkertijd zijn er enkele liberalen die zich verzamelen rond Els Ampe. Het Vlaams Parlementslid stapte na de voorzittersverkiezingen uit de partij en organiseert in november een gespreksavond. Aanwezig: onder andere Antwerps schepen Erica Caluwaerts en Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (LDD).

Wat vindt u? Is er in Vlaanderen nog nood aan een liberale partij? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Vraag van de week: Is er in Vlaanderen nood aan een liberale partij?”

  1. Diogenes zocht een mens, maar vond hij er één? Een echt liberaal is in het hele politiek landschap met geen enkel licht te bespeuren, laat staan voldoende om een levensvatbare partij op te richten.

  2. Er bestaat ondertussen een nog blauwere partij, nl de N-VA. Deze vervangt zowel de CD&V als de liberalen. Ik verwacht trouwens dat heel wat ontgoochelde Open VLD politici naar de N-VA zullen overlopen.

  3. Open Bld is al jaren geen Liberale partij meer maar heeft de schijn weten op te houden… Postjespakkers van de goede ‘clan’ binnen de partij speelden altijd eerste viool. Zie zoontje van dat premier geworden is… Steeds hun ziel verkocht aan de PS om al die waanzin mogelijk te maken. Maar nu ze deze keer NOG roder gegaan zijn met het partijprogramma van GROEN ritueel te volgen zijn ze EINDELIJK door het ijs gezakt. Als NVA ook maar aan denkt om ze Vlaams aan boord te houden dan zullen ze langzaam maar zeker mee in de put getrokken worden!

  4. Wie herinnerd zich nog de zéér jonge en naïeve Verhofstadt (die iedereen bedrogen heeft).
    Zijn eerst pamflet was een echt liberaal pamflet; zijn uitvoering een echt, uiterst links, tot het communisme behorende wetgeving, met als gevolg dat alle privé initiatieven gedwarsboomd worden.
    Zie het generatie pact van Verhofstadt, dat goedgekeurd is in het parlement en nu ter uitvoering moet gebracht worden !!!
    Een echt liberaal komt werkelijk op voor MINDER staat, Minder belastingen, MINDER regels, MINDER politici, wat men nu ziet gebeuren, weerom onder een uiterst linkse regering, is he tegenovergestelde van de jonge naïeve VERHOFSTADT, dus de O-VLD doet aan zelfmoord, einde verhaal.

  5. Er is in Vlaanderen en België nood aan democratische partijen, een democratisch kiessysteem en afdwingbare referenda. Anno 2023 vindt men alleen dictators op alle bestuursniveaus. Voorbeeld: Alexander De Croo, Eerste minister van de federale regering. Zijn partij, OVLD, behaalt 8,54 % van de uitgebrachte stemmen. 91,46 % van de kiezers stemde tegen OVLD en tegen Alexander De Croo.
    Op 6.780.538 uitgebrachte geldige stemmen haalde Alexander De Croo amper 80.283 stemmen achter zijn naam. Hij kan dan wel misschien zijn partij OVLD vertegenwoordigen, maar helemaal niet de Vlaamse en Belgische kiezers. De Croo is een ordinaire putchist en per uitbreiding zijn kompanen van Vivaldi notoire bedriegers. Is het niet beschamend dat de Belgen en wij Vlamingen zo’n verkiezingsfraude pikken?

  6. Vergis u niet. Voor Bart Dewever is confederalisme niet langer belangrijk. Hij zoekt in aanloop met de verkiezingen 2024 nu toenadering met Alexander De Croo. Een duidelijke sollicitatie voor de Wetstraat. “Voor Vlaamse welvaart” (ipv confederalisme) luidt vanaf nu het orderwoord. En hoe wil hij dat realiseren? Juist, met asociale besparingen op het sociaal beleid. BDW de pest voor Vlaanderen.

Plaats een reactie

Delen