Barometer

Hoe groot is het draagvlak voor Vlaamse onafhankelijkheid?

PAL

Het ‘Debat over België’ dat op PAL wordt gevoerd, bestaat uit drie niveaus: een onafhankelijkheidsbarometer, een luik vragen en antwoorden, en tot slot het eigenlijke debat om mogelijke oplossingen af te toetsen bij alle betrokkenen.

Via de zogenaamde onafhankelijkheidsbarometer zal permanent het draagvlak voor een onafhankelijk Vlaanderen worden gemonitord. De barometer zal toelaten dat mensen hun stem kunnen geven voor of tegen een onafhankelijk Vlaanderen en men kan aangeven waarom men (voorlopig) tegen stemt. Mensen zullen hun stem ook altijd kunnen wijzigen.

Onafhankelijkheidsbarometer

Een van de argumenten tégen Vlaamse onafhankelijkheid is al decennia dat er geen draagvlak voor bestaat. En wie kan het tegendeel beweren met cijfers? Daar gaan we naar op zoek. Bedraagt het draagvlak inderdaad maar enkele procenten, ondanks de goede verkiezingsresultaten van de V-partijen?

En wat is het effect van de politieke actualiteit op het draagvlak? De technische kant van de onafhankelijkheidsbarometer wordt momenteel volop ontwikkeld.

Steunen?

Bent u het project genegen en zou u graag uw steentje willen bijdragen? Dan kan dat via het rekeningnummer BE39 7390 1640 4519 met als mededeling ‘Debat over België’. Volg deze pagina voor meer nieuws!

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




22 gedachten over “Hoe groot is het draagvlak voor Vlaamse onafhankelijkheid?”

  1. Al jaar en dag de verkeerde positie-inname van de Vlaamse ?? partijen.
    Je moet geen onafhankelijkheid eisen, je moet de daadwerkelijke toepassing van je rechten eisen. BV Taalrespect in Brussel en rand, om nog alleen maar dat te noemen. (er is nog zoveel meer)

    • Juist Marcel maar ….er zijn geen “Vlaamse” partijen enkel meelopers!!Ook N-VA laat op dat vlak steken vallen door niet onverzettelijk genoeg te zijn.je moet aan Magnette niet gaan vragen of hij akkoord gaat je moet “als de mogelijkheid en zou voordoen” resoluut voor Vlaanderen te kiezen hand in hand met VB en zonder compromissen!!!

    • Een maximaal onafhankelijke staat Vlaanderen in het Koninkrijk der Nederlanden zou zowel voor Vlaanderen als voor Nederland bijzonder interessant zijn: zo blijven we in de EU (want Nederland zit er in) en worden we één van de grote economieën van Europa. De Brusselaars laten we zelf beslissen of ze (mits tweetaligheid voor hun gewest) willen meestappen in dit succesverhaal. Nu de Brusselse Vlamingenhaters naar Wallonië en de Vlaamse rand verhuizen is de kans reëel dat ze voor het succes kiezen.

      • Wat Brussel doet, valt af te wachten, maar daar moeten wij, Vlamingen, niet mee inzitten! Wij moeten onze eigen weg gaan, en de meest pragmatische is inderdaad het volgen van het Plan N, zoals uitgeschreven door professor Matthias Storme. Dat is immers de weg van de minste weerstand op dit moment.

      • De hereniging van Vlaanderen met Nederland zou ons op de kaart zetten in Europa. Met Antwerpen en Rotterdam als belangrijke zeehavens ontstaat er een enorme aantrekkingspool voor grote bedrijven. Ik droom ervan. Het zal veel energie vragen om de Vlaamse burgers te overtuigen om orangisten te worden. Wie niet waagt, niet wint.

  2. Als alle Vlamingen duidelijk zou gemaakt worden hoeveel der belastingopbrengsten, gegenereerd met Vlaams zweet, naar
    de hangmatten over de taalgrens zouden vloeien, zouden de Vlaamse ogen wel opengaan !

    • De meeste Vlamingen weten inderdaad niet hoeveel de Belgische constructie hen kost, en de meeste partijen houden het stil. Terwijl een goed beleid steunt op feiten en cijfers. Met de verkiezingen in aantocht mag de voorlichting toch veel accurater en doorzichtiger. Zodat de modale, Vlaamse belastingbetaler klaar ziet in de toestand. En ernaar handelt !

      • Verleden week las ik dat volgens Theo Francken (N-VA) er geen draagvlak is in Vlaanderen voor Vlaamse onafhankelijkheid. Terzelfdertijd las ik dat Vlaanderen jaarlijks 8 miljard euro doteert aan Brussel en Wallonië…en ondanks Vlaamse ontwikkelingshulp wordt de schuldenlast van beide rode regio’s alsmaar groter. Hoe meer geld ze krijgen hoe minder arbeidskrachten zich aanbieden op de arbeidsmarkt.

  3. Er is wel een verschil tussen de Vlamingen en de Afro-Amerikanen. Deze laatsten streden met succes voor gelijke burgerrechten en Vlaamse politici tot vorige eeuw voor de vastlegging van de taalgrens en culturele autonomie. Quid de 21 ste eeuw? Bart De Wever heeft ambities op Vlaams niveau en in de Belgische regering. Twee Belgische geldhefbomen die voor N-VA en haar aandeelhouders van cruciaal belang zijn. It’s The Money Stupid.

  4. Een Vlaamse onafhankelijkheid heeft weinig zin, indien men onder de hiel blijft leven van de Europese Commissie, het Wereld Economisch Forum of de NAVO, om er slechts een paar te noemen. Zoals het boerenprotest heeft bewezen, moeten Europese volkeren net samenspannen om zich van de huidige elite te emanciperen.

    • U citeert drie politieke niveaus die onze soevereiniteit verstikken. Voeg daar gerust het Vlaamse niveau bij. Wat betekent Vlaamse onafhankelijkheid voor de modale Vlaming? Ik wacht nog altijd op een blauwdruk. Bart De Wever lichtte al een tip van de sluier: besparingen op de Sociale Zekerheid, de woonzorgsector, afschaffing van de indexering van de lonen, verhoging van de btw op gas, elektriciteit en water enz. Minder belastingen voor de bedrijven en andere financiële reuzen. Kortom belastingenschalen zoals in Frankrijk voor de Franse revolutie. En dan hebben we het nog niet gehad over de economische N-VA >euthanasie van de landbouwsector. Stappen naar een democratische kiesstelsel met de rechtstreekse verkiezing van de minister-president zijn cruciaal en momenteel urgenter. Alleen een regering geplebisciteerd door de kiezer, ipv een totalitaire particratie, kan spreken in naam van het volk. Met een regering gevormd door vijf of meer partijvoorzitters staat het volk machteloos.

  5. Hoe groot is het draagvlak voor Vlaamse onafhankelijkheid?
    Waarom heeft minister-president Jambon (N-VA) een volledige legislatuur verzuimd om een referendum te organiseren ? Kreeg hij geen toestemming van de NZ-A en de PS?

  6. Congo werd onafhankelijk. Waarom kan/mag dat niet voor Vlaanderen? Alleen onderdrukkers/slavendrijvers van volkeren houden dit tegen. In België is dit 2x de socialistische familie met hun bonden, mutualiteiten en het leger andere gesubsidieerde organisaties (gegarandeerde stemmen) of vergis ik mij. De anderen zijn te plat om voor de Vlaming op te komen en/of zijn gewoon bang hun jobke te verliezen. Ondertussen is de ellende zo (te) groot opdat anderen dit nog zouden kunnen oplossen. Beter is het inderdaad om diegene die hiervoor gezorgd hebben te laten voor opdraaien. Hoe dan ook, met socialisten in de buurt, gaat alles kapot, voorbeelden genoeg.

  7. Congo werd onafhankelijk. Waarom kan/mag dat niet voor Vlaanderen? Alleen onderdrukkers/slavendrijvers van volkeren houden dit tegen. In België is dit 2x de socialistische familie met hun bonden, mutualiteiten en het leger andere gesubsidieerde organisaties (gegarandeerde stemmen) of vergis ik mij. De anderen zijn te plat om voor de Vlaming op te komen en/of zijn gewoon bang hun jobke te verliezen. Ondertussen is de ellende zo (te) groot opdat anderen dit nog zouden kunnen oplossen. Als ze eraan beginnen krijgen ze al snel te horen : zie je wel, ze kunnen het (ook) niet. Beter is het inderdaad om diegene die hiervoor gezorgd hebben te laten voor opdraaien. Hoe dan ook, met socialisten in de buurt, gaat alles kapot, zie maar naar Zuid- en Centraal Amerika. Hun paradijzen lopen leeg. De bevolking, op zoek naar een menswaardig bestaan, staan aan de grens van Mexico met de USA. Beter bewijs voor hun onkunde is er toch niet? Voorbeelden genoeg.

    • Vlaamse regering wordt bestuurd door Belgo-Vlaamse partijen (N-VA, CD&V en OVLD > regering Jambon ). Systeempartijen die kiezen voor de handhaving van het Belgisch francofiel staatsmodel. Maw, alleen de oppositiepartij “Vlaams Belang” durft te kiezen voor de optie “Vlaamse onafhankelijkheid”. In 1831 slaagden de Belgische jakobijnse secessionisten er in België zelfstandig te maken, dank zij de militaire interventie van een Franse legermacht die de Hollanders verdreef en de diplomatieke steun van Engeland, Frankrijk en …de onvermijdelijke bankier en financier Rotschild. N-VA weigert als Belgische reactionaire systeempartij dan ook om een referendum over zelfstandigheid van Vlaanderen op de agenda te plaatsen. Belgicist tot in de kist. Op te merken valt dat N-VA eveneens gekant is tegen de erkenning van een Palestijnse staat. Waarom zou ze? Politieke krachten in Vlaanderen collaboreren staan in loondienst van het Belgisch Europees liberalisme. Een verklaring waarom de oppositie opgesloten wordt achter een cordon sanitaire en zolang het cordon stand houdt staat de evolutie stil in het land van de Coburgers.

      • Wat u zegt, klopt allemaal. Gefeliciteerd, u begrijpt hoe de politieke wereld in mekaar zit. Ik ben er vrij zeker van dat we daar via politieke weg niet onderuit gaan komen, maar ik blijf toch hopen op de implosie van de belgische staat. Dat zou een lichtpuntje zijn in deze voor de samenleving donkere tijden.

  8. Na de verkiezingen moet de VRT door de N-VA en het VB gecontroleerd worden en moeten zij in verscheidene programma’s de budgettaire wantoestanden permanent aanklagen. Zo schep je een bewustwording van wat fout is en hoe het anders kan. Vandaag slaapt de Vlaamse meerderheid en betaalt zich blauw.

Plaats een reactie

Delen