40 procent van Vlamingen wil op termijn Vlaamse onafhankelijkheid

Vlaamse vlaggen. Foto: Photonews

Barometer

40 procent van Vlamingen wil op termijn Vlaamse onafhankelijkheid

Wannes Neukermans

Volgens een peiling die uitgevoerd werd in opdracht van HLN gaat liefst 40 procent van de Vlamingen akkoord met de stelling dat Vlaanderen op termijn onafhankelijk moet worden. Daarnaast geeft 46,7 procent aan te vinden te zijn voor meer Vlaamse autonomie binnen België.

‘De Stem van Vlaanderen’, de stemtest van HLN en VTM Nieuws, werd intussen meer dan een miljoen keer ingevuld. Daarin wordt de volgende vraag gesteld: ‘Vlaanderen op termijn onafhankelijk maken’. Respondenten kunnen antwoorden door hun mening meer richting ‘niet akkoord’ of ‘helemaal akkoord’. Tegelijkertijd liet DPG, het mediabedrijf achter de krant en de televisiezender, een online enquête uitvoeren bij 1.000 Vlamingen.

(Lees verder onder het artikel.)

Polariserende vraag

Daaruit blijkt dat 40,2 procent van de Vlamingen voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen op termijn is. 50,5 procent van de Vlamingen zegt tegen een splitsing van het land te zijn en 9,3 procent van de Vlamingen stelt zich neutraal op. Weinig verassend drijft de vraag of Vlaanderen onafhankelijk moet worden een wig tussen de twee kampen. 34,6 procent geeft aan radicaal tegen een onafhankelijk Vlaanderen te zijn, 22,9 procent geeft aan volledig voorstander te zijn.

Verstand komt met de leeftijd, zullen de V-partijen denken. Bij de 55-plussers is er immers een kleine meerderheid (50,8 procent) te vinden voor een splitsing van het land, terwijl jongere mensen onder 35 jaar zich minder vaak uiten als voorstander van een splitsing van België (39,4 procent). Volgens voormalig VB-voorzitter Filip Dewinter neemt dit een belangrijk argument tegen onafhankelijkheid weg.

Confederalisme

Naast naar onafhankelijkheid, werd er ook gepeild naar het confederaal model van N-VA. Daarin blijft België bestaan, maar wordt Vlaanderen bevoegd voor alles behalve Defensie en Buitenlandse Zaken. Op die vraag reageerde 46,7 procent van de Vlamingen positief. 40,1 procent is tegen en 13,2 procent stelt zich neutraal op. “Mensen begrijpen dat België niet meer werkt”, stelt N-VA-Kamerlid Sander Loones.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “40 procent van Vlamingen wil op termijn Vlaamse onafhankelijkheid”

  1. Waar blijft de blauwdruk over confederalisme? Bevoegdheden overhevelen ten voordele van de particratie kan echt niet zonder volledige freedom of speech voor de volksvertegenwoordigers, invoering van referenda, democratische hervorming van de kieswet en democratisering van de publieke omroep (VRT) en zendtijd voor de politieke zuilen. Ondertussen is gebleken dat meer politieke macht voor de burgemeesters aartsdom idee is. Zie de case Emir Kir de lokale burgemeester- kalief strekking Erdogan in Sint-Joost-ten-Noode (Bxl). En last but not least: Justitie, Defensie, Tewerkstelling, Sociale Zekerheid, Handel, Taalwetgeving, Binnenlandse – en Buitenlandse Zaken moeten prioritair gesplitst worden. De Koning moet niet langer ministers benoemen en krijgt een protocollaire functie. De premier van Vlaanderen moet net als burgemeesters en provinciegouverneurs rechtstreeks verkozen worden.

  2. laat ons eerst 9 juni afwachten,pas dan zal men in Vlaanderen eisen stellen of luisteren naar magnette.NVA-VB moeten samen een Vlaams blok vormen en doen zoals Joëlleken,NON zeggen wanneer het Vlaanderen niet aanstaat

    • N-VA en VB > twee verschillende partijen en dito politieke visies. Wie gaat bepalen dat N-VA moet samen werken met het VB? Tijdens de legislatuur van 2014 is gebleken dat het DNA van N-VA compatibel was met dat van de Waalse MR. In Antwerpen zijn N-VA en Vooruit de beste maten en in de Vlaamse regering verbroederen N-VA, de OVLD en CD&V. Conclusie, N-VA heeft geen gebrek aan potentiële coalitiepartners.

  3. Volgens een peiling die uitgevoerd werd in opdracht van HLN gaat liefst 40 procent van de Vlamingen akkoord met de stelling dat Vlaanderen op termijn onafhankelijk moet worden (Palnws). Er is maar één democratische peiling en dat is een referendum.

  4. “Mensen begrijpen dat België niet meer werkt”, stelt N-VA-Kamerlid Sander Loones. (sic) De mensen misschien wel Sander. Bart De Wever en Sander Loones denkelijk niet. Waarom probeert Bart anders een heterogene Belgische regering te vormen met notoire Belgicisten? Voorbeeld: GL Bouchez (MR), Maxime Prévot (Les Engagés); Samy Madhi (kalief van CD&V) en Conner Rousseau (links geglobaliseerde internationalist). Valt het op: nul VL partijen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen