Archiefbeeld klimaatmarsen (Belga)

Verkiezingen 2024

Groen over democratie: tussen emancipatie en burgerlijke ongehoorzaamheid

Pepijn Demortier

U herinnert zich vast nog de spijbelacties en klimaatmarsen van 2019? De groene partij, in tandem met een roedel klimaatactivisten onder leiding van Anuna De Wever, hield wekenlang iedere donderdag studenten uit de Vlaamse klaslokalen. Het doel? Opkomen voor ‘onze toekomst’ en voor een ‘rechtvaardig klimaatbeleid’. Deze oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid werd door Groen niet alleen gedoogd, maar zelfs aangemoedigd. Het was dan ook een beslissing die binnen de bredere visie van de partij op democratische participatie kadert. Een visie die we vandaag kort onder de loep nemen.

In haar partijprogramma heeft Groen een plaatsje gereserveerd voor het thema “Democratie”. Onder deze noemer kan de geïnteresseerde burger een hele resem voorstellen lezen over de bevordering van burgerparticipatie. Enkele concrete voorstellen: “het installeren van nieuwe vormen van democratie, zoals het petitierecht en gelote burgerpanels”, “meer ruimte geven aan zowel het klassieke middenveld als aan nieuwe en vaak lossere burgerinitiatieven” en last but not least: het stemrecht voor niet-Belgen die in België wonen en voor Belgen in het buitenland uitbreiden naar alle niveaus.

Die burgerparticipatie hoeft overigens niet pas te starten op 18-jarige leeftijd. Groen wil namelijk ook 16-jarigen stemrecht geven voor alle verkiezingen. Hiermee hoopt de partij ongetwijfeld om binnenkort ook de groep klimaatbewuste jongeren tot haar electoraat te mogen rekenen.

Democratie en burgerparticipatie: ook voor andersgezinden?

De democratische bezorgdheden van Groen stoppen echter niet aan de Belgische landsgrens. Zo moet van “regeringen die de rechtsstaat afbreken” het stemrecht in de Europese Unie worden ontnomen. Hiermee doelt de partij op landen als Hongarije en Polen, die in de afgelopen jaren meer dan eens de progressieve agenda van Europa hebben geblokkeerd. De Hongaarse premier Viktor Orban krijgt zelfs een speciale verwijzing in het groene partijprogramma. Hij zou niet alleen “antidemocratisch” zijn, maar ook de rechten van minderheden en de democratie zelf ondermijnen.

Het staat ondertussen boven alle twijfel dat Groen een politiek-actieve/activistische bevolking wenst, maar tegelijk minder enthousiast lijkt te zijn wanneer ook rechts-conservatieve organisaties deze burgerparticipatie omarmen. Burgers moeten zich dus verenigen, maar enkel als ze dezelfde ideeën aanhangen als Groen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

3 gedachten over “Groen over democratie: tussen emancipatie en burgerlijke ongehoorzaamheid”

  1. In haar partijprogramma heeft Groen een plaatsje gereserveerd voor het thema “Democratie”. (Texto) Als groen ooit aan de macht komt (wat niet zal gebeuren aangezien er nog wakkere burgers zijn) verdwijnt de democratie en inspraak. 16-jarigen zijn gemakkelijker te brainwashen (je weet wel: de bloemekes en de bijtjes) en worden door groen natuurlijk omarmt. Het vernietigend dogma om iedereen arm te maken staat bij Groen inderdaad voorop, dat is overduidelijk. Hopelijk haalt het gezond verstand het van de dogma’s: (zie op 6’15)
    https://youtu.be/C3-2EXlVTUM

  2. De ’68-beweging kende twee golven. Eerst libertair en antiautoritair, en vervolgens, na de mars door de instituties, totalitair en onverdraagzaam. Linksfascistisch en neocommunistisch.

  3. Laat ons hopen dat we van groen weer 25j verlost zijn, ze flirten in de laatste peilingen al met de kiesdrempel.
    En voor Pepijn, Orban is premier en Tamás Sulyok is president van Hongarije. (Sorry voor het muggenziften).

Plaats een reactie

Delen