Opnieuw massale ontvoering van schoolkinderen in Nigeria

Ontvoering door Boko Haram in Nigeria. Foto: Twitter

Terrorisme en extremisme

Opnieuw massale ontvoering van schoolkinderen in Nigeria

Sonja Dahlmans

Vroeg in de ochtend van 7 maart stormden gewapende terroristen een school in het Nigeriaanse dorpje Kuriga binnen. Ze ontvoerden naar schatting 287 kinderen en docenten. De ontvoerde kinderen zijn met name christelijke meisjes tussen de 16 en 18 jaar oud.  Ook de hoofdonderwijzer van de school zou onder de gijzelaars zijn. 27 kinderen wisten te ontsnappen aan de ontvoerders.

De ontvoering in Kuriga staan niet op zichzelf; een dag later werden nog eens honderden mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, ontvoerd uit de staat Borno. Van die ontvoering is het al bevestigd dat ze door Boko Haram is uitgevoerd.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van bijna 700 ontvoerde mensen op één week tijd. Op beelden die op de sociale mediakanalen rondgaan, is te zien hoe zelfs peuters en kleuters door gewapende mannen op motorfietsen worden ontvoerd.

Een van de jongeren die wist te ontsnappen, Mustapha Abubakar, vertelde aan de BBC dat de overvallers de gijzelaars als vee richting het bos dwongen te lopen. Ze kregen geen eten of drinken en moesten geregeld op handen en voeten kruipen om zich onzichtbaar te maken voor vliegtuigen die overvlogen, zegt Mustapha.

Politiek

Ouders en familieleden van de gijzelaars hebben de gouverneur van Kaduna gesmeekt om hun geliefden terug te brengen. De mensen in Kaduna en in de zogenaamde middengordel, waarin ook de staat Borno ligt zijn wanhopig. Via diverse internetfora komen zij bijeen om elkaar te steunen en zelf plannen te bedenken hoe ze de massale ontvoeringen kunnen voorkomen. Ze hekelen dat de Nigeriaanse overheid amper ingrijpt en dat er zo weinig over verschijnt in de (inter)nationale pers.

Volgens de Nigeriaanse journalist Steven Kefas is er nauwelijks iets omtrent de ontvoeringen met zekerheid te zeggen, omdat alles met veel geheimzinnigheid is omringd. De ene bron zegt dat de ontvoeringen door Boko Haram worden uitgevoerd, de ander houdt het bij ‘bandieten’, als eufemisme om de jihad niet te benoemen.

Volgens enkele Nigeriaanse bronnen gaat het om hetzelfde dorp (Kuriga) als waar in januari de hoofdonderwijzer werd vermoord, waarna zijn vrouw en baby ontvoerd werden. Beiden zijn inmiddels weer vrijgelaten. In Kaduna en Borno, evenals in andere Nigeriaanse staten zoals bijvoorbeeld Plateau, vinden bijna dagelijks ontvoeringen plaats.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Opnieuw massale ontvoering van schoolkinderen in Nigeria”

  1. Wereldwijd is de sharia een krachtig instrument voor de dominantie van de islam omdat zijn wetten niet-moslims benadelen als straf voor hun afwijzing van de islam. De sharia invoeren betekent dat de moslims het voor het zeggen hebben, en de sharia wordt door kolonisten gebruikt om hun claim op een territorium te leggen. (Zie: J. Harnischfeger en zijn studies over sharia in Nigeria).

    De jongste jaren is de geloofsvrijheid van christenen wereldwijd verslechterd. De Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, met daarin de vijftig landen waar christenen de meeste vervolging ondervinden, vermeldt dat in 2018 meer dan 4.100 christenen werden vermoord om hun geloof. Alleen al in Noord- en Centraal-Nigeria waren dat er 3.700.
    https://www.opendoors.nl/ranglijst/
    https://www.opendoors.nl/ranglijst/nigeria/

Plaats een reactie

Delen