Gewelddadige aanslag op Assyrisch-christelijke bisschop in Sydney

Bisschop Mar Mari Emmanuel wordt tijdens misuitzending aangevallen door 'Allahu Akbar'-roepende terrorist. Foto: X

Terrorisme en extremisme

Neergestoken Australische bisschop vergeeft jihadistische dader

Pepijn Demortier

Australië werd recent opgeschrikt door twee steekpartijen. In een winkelcentrum in de stad Sydney lieten zes mensen het leven, waarna de kuststad opnieuw werd opgeschrikt door een terreuraanval op een kerk. De bisschop van de conservatieve Assyrische geloofsgemeenschap zegt de dader nu te willen vergeven.

Videoboodschap

Beelden van Mar Mari Emmanuel, de bisschop die tijdens een mis werd neergestoken, gingen onlangs de wereld rond. In een recente videoboodschap zegt de religieuze leider nu dat hij zijn aanvaller vergeeft. In één adem riep hij de gemeenschap op om kalm te blijven.

Die oproep was duidelijk nodig, aangezien de daad van de terrorist, een 16-jarige jongeman met jihadistisch motief, zorgde voor rellen buiten de Good Shepherd Church, waar boze aanhangers van de bisschop zich hadden verzameld. Bij de gewelddadige protesten raakten twee politieagenten gewond, 10 politieauto’s werden vernield en moesten paramedici vrezen voor hun veiligheid, aldus de BBC. Ondertussen werd een een 19-jarige man gearresteerd die betrokken zou zijn bij de rellen.

Jihadistische terreur in opmars

In de videoboodschap richtte de neergestoken bisschop zich tot de terrorist met de woorden: “Ik zal altijd voor je bidden. En wie je ook gestuurd heeft om dit te doen, ook hen vergeef ik in Jezus’ machtige naam”. De demonstranten riep hij op om zich “als Christus te gedragen”, nooit te vechten en geen wraak te nemen. Met deze zalvende boodschap hoopt de geestelijke, die nu aan de beterende hand is, de sociale onrust in Australië tot bedaren te brengen.

Zowel de aanval op de Good Shepherd Church als die op het Australische winkelcentrum kaderen binnen een bredere golf van jihadistische terreur. Sinds de oorlog tussen Israël en Palestina is de terreurdreiging weer acuut geworden. Zo werd Moskou onlangs opgeschrikt door een aanslag die het leven kostte aan 145 mensen, dreigde IS met een aanslag op de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Manchester City en bracht Frankrijk de terreurdreiging opnieuw naar het hoogste niveau. Frankrijk bestempelt een terroristische dreiging nu als ‘waarschijnlijk’.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

4 gedachten over “Neergestoken Australische bisschop vergeeft jihadistische dader”

  1. Karel Martel was ook een christen maar wist goed genoeg hoe dit stelletje woestijncriminelen aan te pakken. Met het zwaard en de strijdbijl verdomme! Erop en erover!

Plaats een reactie

Delen