Onafhankelijk Vlaams parlementslid Els Ampe. Photo News

Els Ampe. Photo News

Politiek

Voor U niet opgenomen in stemtest

Simon Segers

In aanloop naar de federale en Europese verkiezingen op 9 juni lanceren verschillende kranten een eigen stemtest. Voor U, het nieuwe liberale initiatief van Vlaams Parlementslid Els Ampe, wordt daar echter niet in opgenomen en dat klaagt de politica aan in een video op X.

Eind februari antwoordde Ivan De Vadder (VRT) haar dat Voor U niet voldoet aan de benodigde criteria om in de stemtest te worden opgenomen. Zo omvat het partijprogramma niet alle bevoegdheden en telt de partij momenteel geen parlementsleden. Hoewel ze er op aandrong om officieel als vertegenwoordiger van Voor U gecategoriseerd te worden, houdt het Vlaams Parlement vol dat Ampe conform de regels een onafhankelijk lid is gezien ze binnen de huidige legislatuur uit de Open Vld-fractie getreden is. Ze verliet de partij in september vorig jaar uit onvrede met de interne werking van de Vlaamse liberalen.

Niet-bindend programma

De ontwikkeling van de stemtest staat onder leiding van professor politicologie Stefaan Walgrave (Universiteit Antwerpen). Hij trad De Vadder bij dat het partijprogramma momenteel ontoereikend is. Naast de twaalf kernprincipes van Voor U genieten eventuele verkozenen immers volledige vrijheid van meningsuiting. “Het programma moet de parlementsleden echt binden. Als dat laatste niet het geval is, kunnen we gewoon geen stemtest maken, omdat wat verkozen politici dan doen niet voorspelbaar is”, aldus professor Walgrave.

Klacht indienen

Ampe had graag de stemtest met haar kandidaten overlopen om komaf te maken met die ambiguïteit, maar ze kreeg naar eigen zeggen geen reactie meer op dat voorstel. “Nu is het gewoon genoeg. Wij gaan een klacht indienen bij Europa. We gaan een aangetekend schrijven sturen naar de openbare omroep”, verklaart Ampe in de video. Volgens haar is hier sprake van een gebrek aan informatie voor de kiezer. “U bent niet op de hoogte dat Voor U door de VRT, Het Nieuwsblad, De Standaard en professor Walgrave geweigerd wordt om deel te nemen aan de stemtest.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen