Britse conservatieven grote verliezer bij lokale verkiezingen

Downing Street 10. Illustratie: Shutterstock

Internationale politiek

Britse conservatieven grote verliezer bij lokale verkiezingen

Pepijn Demortier

De malaise onder de Britse Conservatieven is compleet nu de partij opnieuw een nederlaag lijdt bij de lokale verkiezingen. Terwijl de verkiezingsresultaten binnen sijpelen, wordt het duidelijk dat de belangrijkste oppositiepartij, de Labour Party, als winnaar uit de bus zal komen. Dit resultaat verhoogt de druk op premier Rishi Sunak nog verder, nu de “general elections” naderen. Als deze trend zich doorzet, zal de Labour Party na 14 jaar weer aan het roer van het Verenigd Koninkrijk staan.

Afgelopen donderdag brachten Britse kiezers hun stem uit voor meer dan 2.000 zetels in lokale besturen. Er vonden ook een aantal burgemeestersverkiezingen plaats, waaronder in de hoofdstad Londen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de Conservatieven maar liefst de helft van hun zetels zullen verliezen. Een enorme nederlaag, met andere woorden.

Peilingen: tot 20 procent achter Labour

Heel wat Engelse steden hebben bij de laatste verkiezingen op de Conservatieve Partij gestemd, in de hoop dat de Brexit meer welvaart zou brengen. Nu de partij haar beloften niet nakomt en het in Engeland in veel gebieden van kwaad naar erger gaat, zeggen steeds meer kiezers hun vertrouwen in de partij van premier Sunak op. Labour behaalde grote overwinningen in tal van grotere en kleinere steden, waaronder Blackpool, Redditch, Thurrock en Hartlepool.

Het lijkt nu al zeker dat de uitslag van de lokale verkiezingen een slecht voorteken zijn voor de komende nationale verkiezingen. In de meeste opiniepeilingen liggen de Conservatieven maar liefst 20 procentpunten achter op de Labour Party. Daarmee lijkt het nu al zeker dat Engeland opnieuw een linkse regering krijgt, tenzij premier Sunak alsnog een wit konijn uit zijn hoed tovert. 

Dat konijn zou in de vorm van hogere defensie-uitgaven en de onlangs goedgekeurde Rwanda-deal moeten komen. Met een strengere aanpak van illegale migratie hoopte Sunak nog snel nieuwe kiezers te ronselen. Opeenvolgende conservatieve regeringen zijn er echter niet in geslaagd om deze beloften waar te maken, en hoewel werd beloofd dat de migratie na de Brexit zou afnemen, zijn de aantallen exponentieel gestegen. De poging van Sunak is bijgevolg ‘too little, too late’. Maar of een linkse regering er wel in zal slagen om Groot-Brittannië uit het slop te trekken, is dan weer een heel andere vraag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Britse conservatieven grote verliezer bij lokale verkiezingen”

Plaats een reactie

Delen