Hoe goed is het goede doel? "Tearfund België: diaconale arm van evangelische kerken"

Tearfund. Foto X @tearfundNL

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Tearfund België: diaconale arm van evangelische kerken”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Tearfund België.

Tearfund is een christelijke humanitaire hulp- en ontwikkelingsorganisatie, die ondersteuning verleent bij rampen en ontwikkelingsprojecten. Tearfund staat voor The Evangelical Alliance Relief fund.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Tearfund is gestart in België toen mensen uit verschillende kerken samenkwamen om samen een antwoord te bieden op de noden in de wereld. Het is daarmee een belangrijke ‘diaconale arm’ van de kerken. Ook vandaag nog is dit de kern van Tearfund.”

“Diaconie betekent ook wel ‘dienen aan tafel’. Het drukt uit dat ze als volgelingen van Jezus geroepen zijn om elkaar en de wereld te dienen. Diaconaat is de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid. In het diaconaat is de kerk solidair met wie lijden in de wereld en geeft zij vorm aan de verwachting van het ‘Rijk van God’ voor deze wereld.”

“Concreet ondersteunt en begeleidt de ngo ook lokale armoedebestrijdingsinitiatieven in het Zuiden. In samenwerking met partnerorganisaties strijdt Tearfund ook tegen de oorzaken en gevolgen van de armoede.”


Kerncijfers Tearfund België

  • Inkomsten 2022: 1.219.338,44 euro
  • Totale subsidies 2022: 13.372 euro (gewesten, provincie, steden – td: we laten Sociale Maribel en VIA buiten beschouwing)
  • Fondsenwerving 2022: 1.183.516,44 euro (schenkingen)
  • Personeelsleden: 7 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 721.631 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 69.412 euro
  • Directeur: Alejandro Alba
  • Score ngo: 6,5/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“In tegenstelling tot bij andere ngo’s, is dat niet helemaal duidelijk. De laatste gegevens op de website geven (van 2020 al) volgens de vzw een idee waar de fondsenwerving naartoe gaat: noodhulp en wederopbouw met 17 procent, structurele ontwikkelingsprojecten met 48 procent, kinderadoptie ten belope van 22 procent en tijdelijk overzees personeel 13 procent. Het zou impliceren dat alle fondsen integraal naar het goede doel gaan, behalve als je dat tijdelijke overzeese personeel (TOP) niet tot de echte doelstelling zou rekenen aangezien dat een ‘tussenstation’ is om dat doel te bereiken.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Tearfund België is ontstaan vanuit de verschillende protestantse en evangelische kerkdenominaties in ons land, die allen aangesloten zijn bij de Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België. Tearfund is ook deelgenoot van een wereldwijde Tearfund-familie, bestaande uit 11 leden in 13 landen, die samenwerken met tal van kerkelijke organisaties in meer dan 50 landen over de hele wereld.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De vzw is gevestigd in Vilvoorde. Dat geeft aan dat er een Vlaamse inslag is.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“In het jaarverslag over 2022 lezen we over het project ‘Pan Bila’ dat inzet op de bestrijding van marginalisering en jeugdcriminaliteit in Ouagadougou (Burkina Faso) en haar buitenwijken. Een voormalige medewerkster daar – Fabiola Catrysse – heeft trouwens een eerlijke en interessante blog over opgezet: fabiola-panbila.blogspot.com. Zij hield daar toezicht op de hygiënische omstandigheden op de school en het Pan-Bila-centrum voor kwetsbare meisjes. Verder beheerde ze de EHBO-post en sensibiliseerde ze de doelgroep. Ze behoorde tot het TOP-personeel.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“In het verslag over 2022 lezen we dit: “De totale inkomsten met de subsidies van DGD (Belgische overheid) zijn de laatste jaren teruggevallen. We hebben geen aanvraag ingediend voor de volgende 5-jarige periode die start in 2023. De giften van donateurs en andere subsidies dan van DGD zijn wel licht toegenomen ten opzichte van 2021, maar nog niet op het niveau van 2020.” De vzw zal de komende jaren dus voldoende aandacht moeten hebben om de middelen opnieuw positief te laten evolueren en pistes onderzoeken om het wegvallen van de belangrijke subsidie vanuit DGD op te vangen. Waarom die DGD-subsidie er niet meer is, vernemen we niet.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Elke eerste zondag van mei is het ‘Tearfund-zondag’ binnen hun kerken. Dit jaar op 5 mei was het thema ‘vrouwen die opstaan’. De inspiratie kwam nota bene uit het boek Richteren. Dat is een boek in de Bijbel dat handelt over de tijd tussen Jozua en Samuël, toen het volk Israël zijn God telkens ontrouw werd, in benauwdheid kwam, God om verlossing aanriep en door God gezonden rechters – eigenlijk bevrijders – werd verlost.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“De ngo zal vooral gesteund worden door gelovige mensen vanuit protestantse en evangelische hoek. Zo vond de ‘zending’ van Catrysse plaats in samenwerking met de Evangelische Kerk ‘De Hoeksteen’ te Ieper. Persoonlijk vind ik dat de ngo wel erg veel projecten wil ondersteunen. Een 6,5 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen