PVDA en de gevaren van communistisch onderwijs

Raoul hedebouw (Belga)

Verkiezingen 2024

PVDA en de gevaren van communistisch onderwijs

Pepijn Demortier

In het ideaalbeeld van PVDA krijgen ouders minder zeggenschap over de toekomst van hun kinderen. Mocht de communistische partij aan de macht komen, dan wil ze heel wat hervormingen in het onderwijs doorvoeren. Hervormingen die naar goede gewoonte in lijn liggen met het communistisch wereldbeeld: iedereen gelijk, maar wel iedereen slechter af.

PVDA pleit voor een gemeenschappelijke ‘basisvorming’ tot 16 jaar oud. Volgens de partij moet dit “de onderwijskansen en -kwaliteit voor alle leerlingen verbeteren” en tegelijk komaf maken met “de vroege studiekeuze die in de praktijk maar al te vaak een triage is op basis van sociale afkomst”. Of de gevaren van het communisme, zoals de geschiedenis keer op keer heeft aangetoond, ook in het verplichte curriculum zullen worden opgenomen, lijkt minder waarschijnlijk. 

Iedereen dezelfde “basisvorming” tot 16 jaar

Welke opleiding u voor uw kind wenst, of waar uw kind zelf de voorkeur aan geeft, maakt voor PVDA weinig uit. Alle kinderen moeten en zullen hetzelfde onderwijs krijgen tot 16 jaar, ongeacht hun sterktes, zwaktes of voorkeuren. De PVDA lijkt hiermee niet alleen de keuzevrijheid aan banden te willen leggen, maar ook het dalende onderwijsniveau in België nog een extra impuls te willen geven.

Zullen jongeren nog wel hun best doen op school als elke motivatie om goede cijfers te halen wordt weggenomen? Het gebrek aan stimulansen is een bekend probleem voor communistische systemen: als mensen geen stimulansen hebben om hun best te doen, uit te blinken en hard te werken, zullen luiheid en middelmatigheid de overhand krijgen. De vraag stellen is ze beantwoorden.

Terug naar communistische staatsscholen?

Dat excelleren voor de PVDA uit den boze is, wordt nog eens bevestigd door haar wens om het toelatingsexamen voor arts, tandarts en dierenarts af te schaffen. Het is dus duidelijk dat de partij niet handelt vanuit het algemeen belang, maar vanuit een bekrompen ideologische agenda, en bovenal een ideologische agenda die in de geschiedenis al keer op keer heeft laten zien verschrikkelijk gevaarlijk te zijn.

Je hoeft dan ook niet bijzonder vindingrijk te zijn om de invloeden van de Sovjet-Unie, Cuba, Venezuela of China te ontwaren in de ideeën van PVDA. Scholen met een zo homogeen mogelijk curriculum tot 16 jaar oud doen denken aan de communistische staatsscholen die we zien in andere extreemlinkse regimes. Als een dergelijk onderwijssysteem ook in Vlaanderen voet aan de grond krijgt, is vrijheid geen recht meer, maar een luxe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

2 gedachten over “PVDA en de gevaren van communistisch onderwijs”

  1. China heeft op 25 jaar tijd bewezen dat een kapitaal economie iedereen rijk maakt die wil werken en vooruitgaan.Rusland heeft lang te kampen gehad met corruptie maar is nu hopelijk op de goede weg,een kapitaal economie.oekr;is nog zoals het oude Rusland,corrupt tot en met en dit moeten we uit de EU houden.

  2. Een gemeenschappelijke vorming tot 16 jaar vormt inderdaad een probleem voor leerlingen, die niet passen in deze eenheidsworst. En dat zijn er meer dan we denken. Wegens het nijpende tekort aan huisartsen, tandartsen, etc lijkt het me een goed idee om het ingangsexamen en numerus clausus af te schaffen. De belangen van de patiënt primeren over politieke stokpaardjes.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen