Heeft Open Vld nog een bestaansreden? Maddens: "Zware nederlaag, maar politiek leefbaar"

"Open Vld heeft een zware nederlaag geleden, maar ze is nog groot genoeg om politiek leefbaar te zijn", zegt Maddens. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Heeft Open Vld nog een bestaansreden? Maddens: “Zware nederlaag, maar politiek leefbaar”

Anton Schelfaut

Hoewel Open Vld op 9 juni een zware nederlaag heeft geleden, is de partij nog steeds “politiek leefbaar”. Dat zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) in een interview met weekblad ’t Pallieterke. “De kiezer heeft Open Vld niet afgeschreven.”

Open Vld verloor op 9 juni zeven van haar zestien zetels in het Vlaams Parlement. In de Kamer waren dat er vijf op een totaal van twaalf. Het voltallige partijbureau heeft na de verkiezingen ontslag genomen en aangekondigd dat de partij voor de oppositie kiest. Voorzitter Tom Ongena is sinds verkiezingsavond ontslagnemend. Op 24 augustus kiest de partij een nieuwe voorzitter.

Ondanks de malaise bij de Vlaamse liberalen, is politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) van mening dat geen enkele partij tijdens de laatste stembusslag volledig van de kaart is geveegd. “Open Vld heeft een zware nederlaag geleden, maar ze is nog groot genoeg om politiek leefbaar te zijn”, zegt hij. “Op een bepaald moment werd al lachend gezegd dat alle parlementsleden van Open Vld samen in een taxi naar het parlement zouden kunnen rijden. Uiteindelijk houdt de partij nog negen zetels in het het Vlaams Parlement en acht (Alexia Bertrand inbegrepen, red.) in de Kamer over. Daarvoor heb je toch al een kleine bus nodig.”

Intern geruzie

Maddens merkt op dat politieke partijen sterke en veerkrachtige organisaties zijn die niet gemakkelijk van de kaart te vegen zijn. Hij verwijst daarbij naar Agalev (de voorloper van Groen) in 2003 en Vlaams Belang in 2014. “Iedereen dacht in 2014 dat het gedaan was met Vlaams Belang. Maar 5 jaar later boekte de partij een spectaculaire overwinning”, aldus de Leuvense politicoloog. “Ik zou Open Vld en zeker cd&v dus niet te snel afschrijven. De kiezer heeft het in elk geval niet gedaan.”

Toch sluit Maddens niet uit dat Open Vld alsnog ten onder gaat aan interne twisten, zoals de Volksunie in de jaren negentig. “Open Vld heeft een traditie van ruziemaken en zichzelf in de voet schieten. Het valt dus niet uit te sluiten dat ze omwille van dat interne geruzie niet in staat zal zijn om zich te herpakken en de partij uit elkaar zal vallen. De partij zal dan niet verdwijnen omdat de kiezer ze heeft geëlimineerd, maar omdat ze niet in staat was om intern orde op zaken te stellen”, besluit Maddens.

Lees hieronder het volledige interview met politicoloog Bart Maddens:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Heeft Open Vld nog een bestaansreden? Maddens: “Zware nederlaag, maar politiek leefbaar””

  1. In afwachting der nieuwe benaming, de “Gesloten VLD” zeker ? Zou
    de laatste het licht willen uitdoen aub of zou de elektriciteit nu al reeds afgekoppeld zijn ?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen