Pijnlijke afgang voor Biden in presidentieel debat: paniek bij Democratische partij

Trump vs. Biden in de presidentsverkiezingen van 2024. Illustratie: Shutterstock

Internationale politiek

Pijnlijke afgang voor Biden in debat met Trump: paniek bij Democraten

Pepijn Demortier

Krijgen we binnenkort een nieuwe Democratische presidentskandidaat? Dat is de vraag die op ieders lippen brandt nadat Donald Trump en Joe Biden donderdagavond de degens kruisten in het eerste presidentiële debat van de campagne.

Uiteindelijk draaide de avond uit op een pijnlijke afgang voor Biden, wiens wankele gezondheid en zorgwekkende helderheid het debat volledig overschaduwden. Voor het eerst kwam de kritiek ook massaal en openlijk uit zijn eigen hoek. Biden in de race houden lijkt dus met zekerheid op verlies uit te draaien, klinkt het bij heel wat Democraten.

Leeftijd Biden grootste struikelblok 

De aanhoudende kritiek op de leeftijd van Biden bereikte donderdagavond een hoogtepunt. De president zag er broos en verward uit en leek meer dan eens de draad volledig kwijt te zijn. Daarnaast had Biden de grootste moeite om uit zijn woorden te komen of een duidelijke boodschap te verwoorden. Trump begreep er naar eigen zeggen helemaal niets van, en merkte op dat Biden waarschijnlijk zelf niet meer begreep wat hij aan het vertellen was.

Daarnaast was het debat vooral gevuld met wederzijdse beschuldigingen, persoonlijke kritiek en gespierd taalgebruik. Trump werd achteraf betrapt op een resem leugens en overdrijvingen, maar het is niet de inhoud van het debat die het meest zal blijven hangen. Het voorkomen van Biden was verontrustend, en hoewel Trump slechts 3 jaar jonger is dan de 81-jarige Biden, leek er “30 jaar tussen hen te zitten”, zei David Plouffe, de strateeg achter de Obama-campagne van 2008.

Nieuwe Democratische kandidaat?

“Pijnlijk’, ‘een fiasco’ en ‘een totale ramp’. Ondertussen is de paniek totaal in het Democratische kamp, en zo ongeveer elke politieke analist is het er inmiddels mee eens: Trump zal Biden verslinden in de komende verkiezingsrace. Binnen de Democratische partij gaan dan ook steeds meer stemmen op om Biden alsnog te laten vallen voor een jongere kandidaat, iets wat in dit stadium van de verkiezingscampagne ongekend zou zijn, en zeker voor een zittende president. 

Toch gaan er na donderdagavond steeds meer stemmen op om het roer beter laat dan niet om te gooien. Vooral de namen van Gavin Newsom en Gretchen Whitmer doen de ronde binnen de partij. De 56-jarige Newsom is gouverneur van Californië en geniet daar een enorme populariteit. Whitmer is op haar beurt gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan. Als de Democraten een vrouwelijke kandidaat naar voren willen schuiven, is zij wellicht de voor de hand liggende keuze. Of het nu Newsom, Whitmer of alsnog Biden wordt, feit is dat Trump en de Republikeinen na donderdag meer dan ooit in een ideale uitgangspositie zitten om de verkiezingsrace te winnen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Pijnlijke afgang voor Biden in debat met Trump: paniek bij Democraten”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen