AI en democratie: bevorderend, of een valkuil?

Artificiële intelligentie wordt steeds meer alomtegenwoordig in onze samenleving. Foto: Shutterstock

Defensie

AI en democratie: bevorderend, of een valkuil?

Pieter Keuppens

De relatie tussen artificiële intelligentie en democratie is complex van aard. In de zoektocht naar technologische oplossingen voor democratische uitdagingen wordt AI vaak naar voren geschoven. Toch heerst er kritiek bij deze denkwijze. Artificiële intelligentie toepassingen zijn niet altijd even robuust wat betreft buitenlandse inmenging, dit zou politieke processen kunnen verstoren. Zou AI democratie kunnen ondersteunen met de inachtneming van mogelijke valkuilen? Dit artikel buigt zich over enkele argumenten pro en contra.

Voorstanders van dit fenomeen zien AI als een democratiserende technologie. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat niet alle technologie, gebruik maakt van artificiële intelligentie. Sociale media doet dit dan weer wel. AI-algoritmes beïnvloeden bijvoorbeeld welke informatie we te zien krijgen op onze newsfeed wanneer we obsessief door Facebook scrollen. Dit is dus nauw gelinkt aan democratie, aangezien de materie die we hier consumeren bijdraagt aan onze perceptie over de maatschappij.

Voor en nadelen

AI kan bijdragen tot democratisch dialoog. In contact komen met denkwijzen van anderen is volgens experts noodzakelijk voor een goed functionerende democratie. Bovendien biedt artificiële intelligentie bovenmenselijke analytische mogelijkheden. Modellen zoals AlphaGo en ChatGPT kunnen toegepast worden op de belangrijkste uitdagingen binnen de hedendaagse politieke context, om zo mogelijke oplossingen te bieden.

Buitenlandse inmenging bij artificiële intelligentie-toepassingen, waardoor politieke besluitvorming wordt verstoord werd al aangehaald in de inleiding. Verder loopt men het risico dat AI niet bijdraagt tot de democratie, maar wel tot een technocratie. In dit geval komt politieke macht in de handen van de private technologische sector. Verder is ethiek de olifant in de kamer indien we evolueren naar AI die de politieke besluitvorming volledig zou domineren. Het is dus ten slotte van belang een afweging te maken. In welke mate stimuleert of ondermijnt artificiële intelligentie de waarden en doelstellingen die we als samenleving voorop stellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen