Tegen immigranten en kapitalisme, voor Rusland en een verzorgingsstaat. Dat is waar de partij van Sahra Wagenknecht (55) voor staat. In de peilingen haalt ze rond de vijftien procent, een teken dat de neiging naar communisme in Oost-Duitsland verre van weg is.
Wagenknecht is een bekend figuur in de Duitse politiek. Met haar controversiële standpunten en sneren naar andere politici staat het vast dat ze een grote speler is in de verkiezingen in Thüringen, Saksen en Brandenburg komende zondag. De partij AFD staat hier aan de leiding, maar wordt vermoedelijk gevolgd door Wagenknecht’s partij BSW dat rond de vijftien procent peilt.
Standpunten
Haar standpunten zijn op zijn minst opmerkelijk als uitgesproken links politica. Ze is heel kritisch tegenover migratie, omdat dit “slecht is voor de homogeniteit van de verzorgingsstaat”. Ze haalt ook aan dat ze nauwere banden wil onderhouden met Rusland en af wil van de “onderdrukkende” Verenigde Staten, zonder hierbij stil te staan dat Oost-Duitsland decennialang met een ijzeren hand gecontroleerd werd door de toenmalige Sovjet-Unie.
Wagenknecht brak met de extreemlinkse partij Die Linke omdat ze vond dat die “haar radicale profiel verwaarloosde”. Die Linke zou volgens haar te veel gebogen hebben voor jonge klimaatactivisten en daardoor zijn doelgroep verwaarloosd hebben: namelijk arbeiders en werklozen. Ze is ook een sterke voorstander van de uitbreiding van de sociale zekerheid en werkloosheidsuitkering.
DDR-communiste
Wagenknecht werd geboren in het voormalige Oost-Duitsland en werd in 1989 lid van de communistische partij. Na de val van de Berlijnse Muur bleef ze vasthouden aan haar communistisch gedachtegoed en bleef ze strijden tegen de invloed van het kapitalisme. Haar oppositie tegenover het Westen en de NAVO is ook merkwaardig. In 1996 zei ze in een interview op televisie: “Ik heb liever Oost-Duitsland met de Muur dan de maatschappelijke condities van vandaag de dag”.
Het valt op dat kiezers in Duitsland, en bij uitstek het oostelijke deel, de traditionele partijen steeds meer links laten liggen en een voorkeur hebben voor partijen aan de uiterste zijdes van het politieke spectrum. De socialisten van Olaf Scholz en de christendemocraten van voormalig bondskanselier Angela Merkel doen het slecht in de peilingen. Voor de groenen zijn de verwachtingen zelfs zo slecht dat ze misschien geen zetels zullen halen in het parlement.
In België kennen we geen democratie dus dat kunnen ze hier niet meer afschaffen. Dat Sahra Wagenknecht (55) zich afzet tegen de immigratie en pleit voor de verzorgingstaat klinkt positief.
Kapitalisme is niet voor iedereen een zegen maar communisme is het nog minder. Immigratie zoals Duitsland en een groot deel van Europa dit nu beleeft leidt naar de ondergang van onze Europese kultuur en daar hebben het communisme of kapitalisme momenteel geen oplossing voor. Harde maatregelen met een dictatoriaal trekje kunnen dit wel. Maar daarvoor zijn de huidige politiekers te soft of te woke.