Donald Trump is officieel terug op X. Afgelopen maandag ging hij in gesprek met techmiljardair Elon Musk op het sociale mediaplatform, waar hij in 2021 nog werd afgezwierd voor zijn aandeel in de bestorming van het Capitool. Het langverwachte gesprek moest het momentum van Kamala Harris en Tim Walz breken, Trump weer in de schijnwerpers zetten en hem vooral een wereldwijd podium geven zonder dwarsliggende journalisten. Hieronder leest u een korte greep uit het gesprek.
Technische problemen
Hoewel het interview om 02:00 Belgische tijd zou beginnen, kregen luisteraars geruime tijd niet meer te horen dan een wachtmuziekje. Musk kwam toen met een verklaring en zei dat het sociale mediaplatform het doelwit zou zijn geweest van een DDoS-aanval, waarbij een website wordt gebombardeerd met zoveel internetverkeer tot hij crasht. Aangezien de rest van X wel naar behoren werkte, werd Musks verklaring meteen in twijfel getrokken.
Na ongeveer 40 minuten vertraging kon het gesprek, waarin alleen audio te horen was, alsnog van start gaan. Musk en Trump spraken meer dan twee uur en behandelden een groot aantal onderwerpen: van de aanslag op Trump, de EU en Kamala Harris tot illegale migratie en de terugtrekking van Joe Biden.
Harris en Biden
Trump ging onder meer dieper in op de last minute aanstelling van Kamala Harris als de nieuwe kandidaat van de Democratische partij. Die aanstelling, en de terugtreding van Biden, gebeurde volgens Trump “illegaal”. In zijn kenmerkende stijl veegde hij Harris volledig de mantel uit: “Ze heeft geen interview meer gegeven sinds deze hele zwendel begon, en zeg wat je wilt, dit was een coup. Dit was een coup van een president van de Verenigde Staten”.
In lijn met de verwachtingen spaarde ook Musk zijn kritiek op Harris niet, die hij ‘zwak’ en een ‘radical leftist’ noemde. Volgens Musk zouden de vijanden van de Verenigde Staten hun kans schoon zien met nog eens vier jaar zwak Democratisch leiderschap. De Republikeinse oud-president prees hij daarentegen als sterk, waarbij hij verwees naar Trump’s iconische reactie na de moordaanslag op zijn leven: “Let’s look at the footage of the assassination. Like, okay, you know, President Trump is like, don’t mess with me”, zei de Tesla-oprichter daarover.
Migratie
De niet aflatende migratiestroom stond eveneens op de agenda. Trump, die zonder tegenspraak zijn mening mocht verkondigen, voorspelde dat meer dan 60 miljoen illegale migranten de Verenigde Staten zouden overspoelen als hij de verkiezingen zou verliezen. Om het tij te keren, verzekerde de voormalige president de grootste deportatie van illegale migranten, die hij omschreef als “criminelen en geesteszieken”, in de geschiedenis van de Verenigde Staten te organiseren. Musk, die Trump al een paar weken openlijk steunt, zou het maar al te graag zien gebeuren.
Europese Unie
Ook de Europese Unie moest het ontgelden. De EU, die al langer verveeld zit met Musks visie op vrije meningsuiting, had de techmiljardair voorafgaand aan het gesprek gewaarschuwd om geen “nepnieuws” te verkondigen op zijn platform. De Fransman Thierry Breton schreef een open brief aan Musk, die hij integraal op het sociale mediaplatform plaatste. Hierin maakte hij Musk duidelijk dat “een groot publiek ook een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt”.
Musk reageerde zoals gewoonlijk met een flinke dosis sarcasme en tweette onder andere “Bonjour!” en een meme met de tekst “Take a big step back and literally, fuck your own face!” te tweeten. Steven Cheung, de woordvoerder van de Trump-campagne, trad Musk bij in zijn aanval op Breton: “bemoei je met je eigen zaken in plaats van je te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen”, aldus Cheung.
Ook Trump had tijdens het interview geen goed woord over voor de EU. Volgens de voormalige president maakt de Europese Unie misbruik van de Verenigde Staten op het gebied van handel. Hij vergeleek de EU zelfs even met China: “I know the EU very well. We protect them, through NATO. They are bad. Not as bad as China, but they are bad”. Als Trump in november wordt herkozen, lijkt een frontale botsing met Ursula von der Leyen, Thierry Breton en de rest van de EU-elite onvermijdelijk.
Beste vrienden
Net zo opvallend is de wending die Musk nam in zijn houding tegenover Trump. Musk was een groot voorstander van Ron DeSantis, de gouverneur van de staat Florida, in de Republikeinse voorverkiezingen. Musk voerde destijds ook een gesprek met DeSantis via X, dat eveneens geplaagd werd door technische problemen. Rond dezelfde tijd noemde Musk Trump nog te oud voor een tweede termijn en ook de voormalige president wilde niets met de techmiljardair te maken hebben. Op zijn eigen sociale media platform ‘Truth Social’ stak Trump toen nog veelvuldig de draak met de Space X-baas.
De strijdbijl is inmiddels begraven en Trump en Musk lijken wel beste vrienden te zijn geworden. Daarmee heeft Trump een belangrijke bondgenoot binnengehaald, die wel eens doorslaggevend zou kunnen blijken in november. Musk kondigde ondertussen ook aan dat Kamala Harris altijd welkom is om een soortgelijk gesprek met hem te voeren op het sociale mediaplatform X.
Great interview, I really hope Trump can take back the helm for the better good. Musk can probably contribute a lot to that.