Het duurt gemiddeld 955 dagen of 2 jaar en 5 maanden vooraleer asielzoekers die buiten België een ernstig misdrijf hebben gepleegd worden uitgesloten van de vluchtelingen- of beschermingsstatus. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem opvroeg bij voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). Van Belleghem pleit ervoor om de dossiers van deze ‘zware jongens’ prioritair te behandelen, zodat ze sneller kunnen worden teruggestuurd.
Wanneer er ernstige redenen zijn om aan te nemen dat een asielzoeker voor zijn komst naar België een ernstig, niet-politiek misdrijf heeft gepleegd, kan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) hem uitsluiten van de vluchtelingenstatus. Asielzoekers die een misdrijf tegen de vrede, een misdrijf tegen de menselijkheid of een oorlogsmisdrijf hebben begaan, worden dan weer uitgesloten van de beschermingsstatus.
Hoewel het dus gaat om asielzoekers die een ernstig misdrijf op hun kerfstok hebben of mogelijk een gevaar vormen voor de samenleving, duurt hun asielprocedure gemiddeld 955 dagen of 2 jaar en 5 maanden. In die periode kosten ze de belastingbetaler naar schatting zo’n 71.000 euro. Tenminste, als ze in de asielopvang verblijven. Dat berekende Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem, die de cijfers opvroeg.
Van Belleghem betreurt dat de asieldiensten de aanvragen van deze ‘zware jongens’ niet prioritair behandelen. “Je zou verwachten dat personen die een mogelijk gevaar vormen voor de samenleving zo snel mogelijk worden teruggestuurd, maar niets is minder waar. In de praktijk sleept hun asielprocedure het langste aan”, schetst ze.
Sneller duidelijkheid voor gelukzoekers
Ook de procedure van asielzoekers die geen recht op asiel blijken te hebben – de zogenaamde ‘gelukzoekers’ -, sleept lang aan. Het duurt gemiddeld 585 dagen of 1 jaar en 7 maanden vooraleer hun asielaanvraag definitief wordt geweigerd.
Volgens Van Belleghem zouden ze er nochtans bij gebaat zijn om sneller duidelijkheid te krijgen. “De terugkeer naar het land van herkomst valt makkelijker en beter te organiseren als de persoon in kwestie minder lang in België verblijft. Niet alleen omdat de banden met het land van herkomst dan nog intenser zijn, maar ook omdat men hier dan nog niet geïntegreerd is”, legt ze uit.
In België duurde een asielprocedure in 2024 gemiddeld 425 dagen of 1 jaar en 2 maanden. Dat is de tijd die verstrijkt tussen de dag waarop een asielzoeker een verzoek om internationale bescherming indient en de dag waarop het CGVS een finale beslissing neemt. “Te lang en te duur”, oordeelt Van Belleghem. Tijdens hun procedure hebben asielzoekers immers recht op bed, bad en brood. De kostprijs om daar gedurende 425 dagen in te voorzien, loopt volgens Van Belleghem op tot zo’n 31.500 euro.
teveel theorie maar in de praktijk wordt er totaal niks gedaan , ik ken een Braziliaanse die hier
reeds meer dan 20 jaar illegaal rondloopt en reeds 9 papieren heeft ontvangen om het land te verlaten, toch ontvangt ze OCMW steun en ondertussen zijn al bepaalde familie leden hier ook al jaren illegaal in t zwart aan t werken , er zal een drastische aanpak nodig zijn ,zoals Trumph nu doet met hun illegalen