Naar hogere maximumstraffen voor verkrachting? Foto Shutterstock.

Naar hogere maximumstraffen voor verkrachting? Foto Shutterstock.

Uncategorized

Naar hogere maximumstraffen voor verkrachting? Strafpleiter: “Het is moord op wie je was”

Anton Schelfaut

Twee mannen die veroordeeld zijn voor de verkrachting van een vrouw in Gent moeten niet naar de cel. Dat nieuws veroorzaakte deze week heel wat ophef op sociale media. StuBru vroeg aan strafpleiter Nina Van Eeckhaut of de maximumstraf voor verkrachting verhoogd moet worden. “Het is moord op degene die je was en nooit meer zal zijn. Daar moeten we bij stilstaan.”

In juni 2018 werd de toen 19-jarige vrouw door twee mannen verkracht in een toilet in de Overpoort in Gent. De daders kregen respectievelijk 16 en 20 maanden celstraf met uitstel. Het feit dat ze niet naar de gevangenis moeten, leidde tot heel wat verontwaardiging op sociale media.

“Ik begrijp de verontwaardiging zeker”, vertelde strafpleiter Nina Van Eeckhaut op StuBru. “De straffen voor verkrachting in ons land zijn hoe dan ook te laag, en dit niet enkel in concreto, in wat een rechter oplegt, maar vooral ook in abstracto, in wat de wetgever voorziet als strafmaat. Voor een verkrachting van een meerderjarige zonder verzwarende omstandigheden is vijf jaar gevangenisstraf het maximum. Dat is hetzelfde als voor een eenvoudige diefstal. Dat doet op zich al de wenkbrauwen fronsen.” 

Naar hogere maximumstraffen

Op dit moment staat de maximumstraf voor verkrachting op vijf jaar. Volgens Van Eeckhaut zou dat echter kunnen veranderen. “In het nieuwe ontwerp van strafwetboek zou men met schalen gaan werken, en het is de bedoeling om verkrachting dan zwaarder te bestraffen, en dat moet ook.”

“Dit hoort bij de levensdelicten: het is een moord op de degene die je was en die je nooit meer zal zijn. Of nooit meer zal worden, als het gaat over minderjarigen. Daar moeten we bij stilstaan, en er mag een duidelijk signaal komen van de wetgever. Maar ook dan moet de rechter elk geval afzonderlijk kunnen bekijken, en in een concrete zaak moet hij nog altijd kunnen zeggen ‘jij moet niet naar de gevangenis’.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Naar hogere maximumstraffen voor verkrachting? Strafpleiter: “Het is moord op wie je was””

Plaats een reactie

Delen